Hamilelikte Sağ, Sol Kaburga Ağrısı, Batması Ve Kürek Kemiği Ağrısı

8 Aralık 2016
0 Yorum
hamilelikte sag sol kaburga agrisi batmasi ve kurek kemigi agrisi

Kaburga, sırt kemiğinden, göğüs kemiğine kadar uzanan kemiklere denir. Hamilelikte kaburga ağrısı sık karşılaşılan gebelik sorunlarındandır ve gebelikteki

Kaburga, sırt kemiğinden, göğüs kemiğine kadar uzanan kemiklere denir. Hamilelikte kaburga ağrısı sık karşılaşılan gebelik sorunlarındandır ve gebelikteki hormonların salgısının artışından, böbrek enfeksiyonuna kadar pek çok nedenden kaynaklanabilir. İşte gebelerde kaburga ağrısının, batmasının kürek kemiği ağrısının nedenleri ve tedavisi:

Hamilelerde kaburga ağrısının, batmasının nedenleri

Rahmin büyümesi

Büyümekte olan bebeğe daha fazla yer açmak için rahmin genişlemesi,gebelik sırasında kaburga ağrısının, kaburga batmasının ana nedenidir. Gitgide artan baskıdan dolayı gebe kadındaki kaburga kafesindeki kaslar daha da gerginleşir, hatta solunum güçleşip nefes darlığı gibi problemler ortaya çıkabilir. Ayrıca bebeğin aşırı büyümesi hamilelik döneminde kaburga kırılması riskini de doğurabilir.

Hormonlardaki Değişiklikler

Hamilelikte progesteron hormonunun üretimindeki artış, gebelerdeki kaburga ağrısının en önemli nedenlerindendir. Progesteron hormonunun artmasıyla pelvik alandaki ve omurganın etrafındaki kaslar ve bağlar gevşeyip doğum yapmaya hazırlanır, bu durum sırt ve göğüs kafesinde gerginlik hissine neden olup, kaburba ağrısına yol açabilir. Progesteron hormonunun artışından kaynaklanan kaburga ağrısı ile genellikle gebeliğin son dönemlerinde karşılaşılır.

Göğüslerin büyümesi

Hamilelikte vücudunuzda meydana gelen fiziksel değişimler, kaburga dahil vücudun her tarafında ağrı hissine neden olabilir. Göğüslerin büyümesi gebelik semptomlarındandır ve bu durum omuz, sırt ve kaburga bölgesinde ağrıya yol açar. 

Gerilim ve stres

Hamilelikte hormonlarda yaşanan ani değişimler de kadının psikolojisini olumsuz etkileyip strese girmesine neden olabilir. Stresin vücuttaki yansıması ise kürek kemiği, kaburga kemiği ile omuzlarda ağrı ve ağırlık hissidir.

İdrar yolu enfeksiyonu

İdrar yolu enfeksiyonu, gebelerde sık rastlanılan sağlık sorunlarındandır. İdrar yaparken yanma hissi, sık idrara çıkma, idrar yapamama, idrar yaparken ağrı, böbrek ve kaburga ağrısı da olası idrar yolu enfeksiyonu semptomlarındandır.

Diyaframdaki basınç

Fetüs göğüs bölgesine kadar genişlediğinde, fetüsün yeni konumuna geçmesi hamile kadın için oldukça rahatsız edici olabilir. Fetüsün büyümesi ve hareketi diyaframınıza baskı uygulayarak zor nefes almaya neden olabilir. Diyaframda bulunan sinirler sizi kaburgalardaki ve omuzdaki ağrılara daha duyarlı hale getirebilir.

Hamilelikte kaburga ağrısı nasıl geçer?

Gebelikte kaburga ağrısından muzdaripseniz ve bu ağrılar uzun süre geçmek bilmiyorsa, en kısa sürede bir kadın doğum uzmanı doktoruna görünün. Doktorunuz teşhise göre size yardımcı olmaya çalışacaktır. Kaburga ağrısının nedeni idrar yolu enfeksiyonu gibi rahatsızlıklar ise,doktor size ilaç tedavisi uygulayacaktır.

Hamilelikte kaburga ağrısı yaşamamak için;

  1. Dar, sıkı, rahatsız edici giysiler giymeyin, bunların yerine pamuklu, bol ve rahat kıyafetleri tercih edin.
  2. Doğru boyutta göğüsleri destekleyici sütyen giymek, göğüslerin ağırlaşmasından kaynaklanan baskıyı azaltarak, kaburga ağrısını en aza indirir.
  3. Hamilelik yastığı kullanmak da vücudunuzdaki kas ve kemiklere olan baskıyı azaltıp kaburga ağrısını önlemeye yardımcı olur.
  4. Ağrıyan kaburga bölgesine sıcak su torbası tutmak da ağrıyı giderecektir. Bazı vücutlar soğuğa daha duyarlı, bazıları ise sıcağa. Sıcak su torbası iyi gelmediyse buzluktan buz küplerini çıkarıp atlete sarın ve kaburga bölgesine tutun. Ağrı bir süre sonra hafifleyecektir.
  5. Orta ısıda sıcak suyla banyo yapmak da kasları gevşetip ağrının geçmesine yardımcı olabilir.
  6. Hamile kadının duruş pozisyonu hamile olmayan kadınlara göre farklıdır. Yürürken veya otururken omuzlar geride durmalı, karın civarındaki yük direkt kalçaya (leğen kemiğine) binmelidir. Bu sayede sırt kasları çok rahatlayacak, göğüs kafesindeki yük azalacak ve kaburga ağrısı önlenmiş olacaktır.

Hamilelikte Bebeğin Gelişimi İçin Neler Yemeli? Tıklayınız

Hamilelikte İştahsızlık Neden Olur, Nasıl Geçer? Tıklayınız

Hamilelikte El Ayak Yanması Neden Olur, Nasıl Geçer?

Gebelikte Tansiyon Düşüklüğü – Nedenleri, Belirtileri Ve Tedavisi Tıklayınız