Kaburga, sırt kemiğinden, göğüs kemiğine kadar uzanan kemiklere denir. Hamilelikte kaburga ağrısı sık karşılaşılan gebelik sorunlarındandır ve gebelikteki
Kaburga, sırt kemiğinden, göğüs kemiğine kadar uzanan kemiklere denir. Hamilelikte kaburga ağrısı sık karşılaşılan gebelik sorunlarındandır ve gebelikteki hormonların salgısının artışından, böbrek enfeksiyonuna kadar pek çok nedenden kaynaklanabilir. İşte gebelerde kaburga ağrısının, batmasının kürek kemiği ağrısının nedenleri ve tedavisi:
Hamilelerde kaburga ağrısının, batmasının nedenleri
Rahmin büyümesi
Büyümekte olan bebeğe daha fazla yer açmak için rahmin genişlemesi,gebelik sırasında kaburga ağrısının, kaburga batmasının ana nedenidir. Gitgide artan baskıdan dolayı gebe kadındaki kaburga kafesindeki kaslar daha da gerginleşir, hatta solunum güçleşip nefes darlığı gibi problemler ortaya çıkabilir. Ayrıca bebeğin aşırı büyümesi hamilelik döneminde kaburga kırılması riskini de doğurabilir.
Hormonlardaki Değişiklikler
Hamilelikte progesteron hormonunun üretimindeki artış, gebelerdeki kaburga ağrısının en önemli nedenlerindendir. Progesteron hormonunun artmasıyla pelvik alandaki ve omurganın etrafındaki kaslar ve bağlar gevşeyip doğum yapmaya hazırlanır, bu durum sırt ve göğüs kafesinde gerginlik hissine neden olup, kaburba ağrısına yol açabilir. Progesteron hormonunun artışından kaynaklanan kaburga ağrısı ile genellikle gebeliğin son dönemlerinde karşılaşılır.
Göğüslerin büyümesi
Hamilelikte vücudunuzda meydana gelen fiziksel değişimler, kaburga dahil vücudun her tarafında ağrı hissine neden olabilir. Göğüslerin büyümesi gebelik semptomlarındandır ve bu durum omuz, sırt ve kaburga bölgesinde ağrıya yol açar.
Gerilim ve stres
Hamilelikte hormonlarda yaşanan ani değişimler de kadının psikolojisini olumsuz etkileyip strese girmesine neden olabilir. Stresin vücuttaki yansıması ise kürek kemiği, kaburga kemiği ile omuzlarda ağrı ve ağırlık hissidir.
İdrar yolu enfeksiyonu
İdrar yolu enfeksiyonu, gebelerde sık rastlanılan sağlık sorunlarındandır. İdrar yaparken yanma hissi, sık idrara çıkma, idrar yapamama, idrar yaparken ağrı, böbrek ve kaburga ağrısı da olası idrar yolu enfeksiyonu semptomlarındandır.
Diyaframdaki basınç
Fetüs göğüs bölgesine kadar genişlediğinde, fetüsün yeni konumuna geçmesi hamile kadın için oldukça rahatsız edici olabilir. Fetüsün büyümesi ve hareketi diyaframınıza baskı uygulayarak zor nefes almaya neden olabilir. Diyaframda bulunan sinirler sizi kaburgalardaki ve omuzdaki ağrılara daha duyarlı hale getirebilir.
Hamilelikte kaburga ağrısı nasıl geçer?
Gebelikte kaburga ağrısından muzdaripseniz ve bu ağrılar uzun süre geçmek bilmiyorsa, en kısa sürede bir kadın doğum uzmanı doktoruna görünün. Doktorunuz teşhise göre size yardımcı olmaya çalışacaktır. Kaburga ağrısının nedeni idrar yolu enfeksiyonu gibi rahatsızlıklar ise,doktor size ilaç tedavisi uygulayacaktır.
Hamilelikte kaburga ağrısı yaşamamak için;
Hamilelikte Bebeğin Gelişimi İçin Neler Yemeli? Tıklayınız
Hamilelikte İştahsızlık Neden Olur, Nasıl Geçer? Tıklayınız
Hamilelikte El Ayak Yanması Neden Olur, Nasıl Geçer?
Gebelikte Tansiyon Düşüklüğü – Nedenleri, Belirtileri Ve Tedavisi Tıklayınız