Hamilelikte Bel Ağrısı Neden Olur, Bel Ağrısına Ne İyi Gelir?

10 Aralık 2016
0 Yorum
hamilelikte bel agrisi neden olur bel agrisina ne iyi gelir

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Banu Çiftçi, hamilelikte sırt ağrısı ve bel ağrısı ile ilgili bize şu bilgileri veriyor: (Hamilelikte sırt ve bel ağrısı

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Banu Çiftçi, hamilelikte sırt ağrısı ve bel ağrısı ile ilgili bize şu bilgileri veriyor: (Hamilelikte sırt ve bel ağrısı çok yaygın görülen bir durumdur. Hatta yapılan araştırmalara göre kadınların %50-70’inde gebelik döneminde bel ve sırt ağrıları ile karşılaşıyor. Bu ağrılar, hamileliğin her evresinde görülmekle birlikte, anne karnındaki bebeğin büyümesiyle beraber son aylarda daha da şiddetlenmektedir. Bel ve sırt ağrıları gün içerisinde olabildiği gibi, gece uykuda da gebe kadına rahatsızlık verebilmektedir. Bu ağrıları kontrol altına almak yahut azaltabilmek mümkündür.

Gebelikte bel ve sırt ağrılarında birçok faktör rol oynamaktadır. Özellikle normal kilonun üstünde veya gebelik öncesi bel ağrıları olan kadınlar, gebelikte de bel ve sırt ağrısı yaşamaya adaydırlar.)

Hamilelikte bel ve sırt ağrıları nasıl azaltılır, nasıl önlenir, nasıl geçer?

  1. Hamilelikte bel ve sırt ağrınızın geçmesi için sıcak veya soğuk uygulama yapabilirsiniz. Bunun için sıcak su torbasını ağrıyan bölgeye tutabilirsiniz. Ağrınıza soğuk iyi geliyorsa buzluktan buz küpünü çıkarıp temiz bir atlete sarıp ağrayan yerinize tutabilirsiniz.
  2. Bel destekleyicisi ve uykuya yardımcı “hamilelik yastığı” da bel ve sırt ağrısını geçirmek için  iyi bir çözümdür.
  3. Yerden bir şey almak istediğinizde eğilmeyip diz üstü çömelin.
  4. Yüksek topuklu ve rahatsızlık verici ayakkabılar giymeyin.
  5. Sırt üstü yatmayın.
  6. Bol bol dinlenin, ayaklarınızın altına minder, yastık gibi şeyler koyup, ayaklarınızı yüksekte tutmak da bel ağrısına iyi gelecektir.
  7. Ağrıyan bölgeye sıcak veya soğuk kompres yapın. (Kimilerine sıcak, kimilerine ise soğuk iyi gelmektedir. Bunun için ağrıyan yere sıcak su torbası tutabilir, yahut buzluktan çıkaracağınız buzu atlete sarıp ağrıyan yere tutabilirsiniz.)
  8. Dizlerinizin altına yastık yerleştirin.
  9. Masaj uygulaması yapılabilir ve doktorunuzun uygun gördüğü ağrı kesici ilaçlar kullanılabilir.
  10. Doktorunuzun onayı ve bilgisi dahilinde bel ve sırt kaslarınızı güçlendirici egzersizler yapın.

Hamilelikte bel ve sırt ağrılarının nedenleri

Hormonların salgısının artışı

Gebelikte bel ve sırt ağrısının en sık karşılaşılan nedeni, gebelikteki hormonlardaki artıştır. Hamilelikle birlikte kadın vücudunda salgılanan hormon miktarı da yükselir. Hormonların salgılanmasındaki artışın nedeni,(Pelvis) bağlarda yumuşama ve leğen kemikleri arasındaki eklemlerde gevşeme yapıp kadını doğuma hazırlamaktır. Bu gevşeme ve yumuşama,omurgadaki normal desteği bozabilir. Bunun sonucu olarak da gebe kadında bel ve sırt ağrıları ortaya çıkar.

Ağırlık merkezindeki değişim

Anne karnındaki bebek ve uterus (rahim) büyüdükçe, vücudunuzun ağırlık merkezi öne doğru kayarak vücut duruşunuzu değiştirir. Bu durum da bel ve sırt ağrılarına neden olabilmektedir.

Kilo alımı

İlerleyen gebeliğiniz ve bebeğiniz, omurganızın taşıması gereken yükü arttırır. Omurgaya normalin üstünde yük binmesi sonucunda da hamile kadınlarda bel ve sırt ağrıları ortaya çıkar.

Vücut duruş bozukluğu

Duruş bozukluğunuzun olması, uzun süre ayakta kalma, öne eğilme de gebelikte bel ve sırt ağrılarını arttırabilir.

Stres

Stres, vücutta zayıf noktaları yakaladığı için, alt karın bölgesi bağlarındaki gevşeme nedeniyle, bel ve sırt ağrısı oluşumunu tetikleyebilmektedir.

Hamilelikte bel ve sırt ağrısının diğer nedenleri

  1. Düşük
  2. Yerleşme kanaması
  3. Dış gebelik
  4. Rahmin büyümesi
  5. Peripartum pelvik ağrısı
  6. Bebeğin pozisyonu (özellikle gebeliğin sonuna doğru) sinirleri sıkıştırabilir ve bel ağrısına neden olabilir.
  7. Kas ayrımı: Rahim büyüdükçe kasıktaki kaslar paralel şekilde iki yana ayrılır. Bu da sırt ve bel ağrısı yapabilir. 

Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Banu Çiftçi, (Hamilelikte bel ve sırt ağrısı nasıl azaltılır ve geçer?) sualimizi şöyle cevaplıyor:

Hamilelikte Kaburga Ağrısı, Batması Neden Olur, Nasıl Geçer? Tıklayınız

Hamilelikte Mide Ağrısı Neden Olur, Nasıl Geçer? Doktor Önerileri Tıklayınız