TSH, Tiroid Uyarıcı Hormonu demektir ve hipofiz bezinizin ürettiği bir hormondur. Tiroid bezi, boynun alt ön kısmında bulunur.
TSH, Tiroid Uyarıcı Hormonu demektir ve hipofiz bezinizin ürettiği bir hormondur. Tiroid bezi, boynun alt ön kısmında bulunur. Tiroid ve hipofiz bezleri, tüm hormon seviyelerinizi denetlemenin yanı sıra, solunum hızı, vücut ısısı, metabolizma ve diğer hayati fonksiyonları da kontrol altında tutmakla görevlidir. Tsh testi, tiroid bezinin çalışmasını değerlendirmek için yapılan bir kan testididir. Tsh kan testi sayesinde Tsh yüksekliği (Hipertroidi) veya düşüklüğü (Hipotiroidi) kolaylıkla tespit edilebilir. Yetişkinlerde olduğu gibi bebeklerde de Tsh seviyesinin normal düzeyde olması çok önemlidir.Bebeğin sağlıklı gelişimi için TSH düzeyleri normal seviyede olmalıdır. Bebeklerde tiroid hormonunun yetersiz olması durumunda bebeklerde TSH yüksekliği meydana gelir. Bebeklerdeki tsh seviyesi tsh kan testi, tiroid ultrasonografisi ve tiroid sintigrafisi ile tespit edilebilir. Bebekte tiroid hormonu yetersiz salgılanırsa, bebekte de TSH yüksekliği meydana gelir; bu hastalığa neonatal hipotiroidi denir.
Tiroid hormonu, vücudun enerjiyi metabolize etmesine de yardımcı olur. Pittsburgh Tıp Fakültesi’nde Pediatri profesörü olan Thomas P. Foley, Jr., M.D. tarafından yazılan “Hipotiroidizm” yazısına göre yenidoğanlarda ve 3 yaşına kadar olan çocuklarda normal beyin gelişiminde de troid hormonu çok önemli rol oynamaktadır.
Bebeklerde Tsh kaç olmalı?
Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Doktoru Metin Özata, bebeklerde tsh değerleri ile ilgili bize şu bilgileri veriyor:
Bebek doğduktan sonraki ilk aylarda (2 haftalık ve 20 haftalık arası yani 2 haftalık ile 5 aylık arası) TSH düzeyi 1.7 ile 9.1 arasında değişebilir. Tedaviye karar verilecekse bu çocuklar 3 yaşına kadar sık aralıklarla takip edilebilir. TSH değeri normal iken T4 değeri düşük olanlarda santral hipotiroidi olabilir. Bu yönden araştırma yapılır. TSH yüksek ve T4 düşük ise bu çocuklarda hipotiroidi vardır ve tedavi hemen başlanır. Tedavide hedef bebeğin ilk 3 yaşı içinde TSH değerinin 0.5 ile 2.0 arasında olmasını sağlamaktır. Bu tedavi sırasında TSH değeri ilk 6 Aya kadar dört defa 5.0’den fazla olursa okula gitmede gecikme olabilir. Yeterli dozda tedavi olan çocuklarda büyüme hızı ve erişkin boyları normal olur. Bu evrede tedavide hedef TS H değeri 0.5 2.0 arasında olmalıdır.
Bebeklerde Tsh Normal değerleri
Prematüre doğum (yenidoğan 28-36. hafta) için 0.7 27 mIU / L
Normal TSH düzeyi 1 günlük- 1 haftalık bebek için 1.0 – 40.0 mIU / mL
Normal TSH düzeyi 2. haftalık – 1 aylık bebek için 1.7 – 9.1 mIU / mL
Normal TSH düzeyi 2 aylık- 1 yaşında bebek için 0.8 – 6.4 mIU / mL
Normal TSH düzeyi 2 yaşında-5 yaşında çocuk için 0.7 – 5.4 mIU / mL
Normal TSH düzeyi 6 yaş – 10 yaş için 0.53 – 5.3 mIU / mL
Normal TSH düzeyi 11 yaş – 18 yaş için 0.5 – 5.0 mIU / mL
Bebeklerde TSH yüksekliği
Bebeklerdeki TSH yüksekliği genellikle doğuştan gelen hipotiroidiye (tiroidbezinin az çalışmasına) işaret eder. Bu durum Amerikan Aile Hekimliğine göre en kısa sürede tedavi edilmezse ciddi sonuçlar doğurabilir.
Bebeklerde tsh yüksekliği nedenleri
Troid bezinin yetersiz çalışması
Doğumsal hipotiroidi
Neonatal hipotiroidizm
Genetik
Bebeklerde Tsh yüksekliği belirtileri
Gelişim geriliği
Boy kısalığı
Süt emmede isteksizlik
Hareketlerde yavaşlık
Anneyi gözle takip etmekte zorlanma
Halsizlik, yorgunluk, güçsüzlük
Devamlı uyku hali
Soğuğa karşı hassasiyet
Kabızlık, seyrek ve sert dışkı
Cilt kuruluğu
Ses kısıklığı
Kilo alma
Kas zayıflığı
Kas ağrısı
Eklemlerde ağrı, sertlik ve hassasiyet
Soluk cilt
Bebeklerde tsh düşüklüğü (Hipotiroidi)
Tsh düşüklüğü yani Hipotiroidi, bebeğin tiroidlerinin aşırı aktif çalıştığı veya vücudunun çok fazla tiroid hormonu ürettiği anlamına gelir. Amerikan Aile Hekimliği, erken doğmuş, düşük doğum ağırlığına sahip veya troidlerde probleme neden olan bir hastalığı olan bebeklerde tsh değerinin düşük olabileceğini bildiriyor.
Bebeklerde Tsh yüksekliği veya düşüklüğü nasıl tedavi edilir?
Bebeğinizde tsh yüksekliği veya düşüklüğü varsa, onu Üniversite hastanesinde bir Çocuk Endokrinolojik ve Metabolizma Hastalıkları doktoruna götürüp muayene ettirmelisiniz. Doktor uygulayacağı testlerle durumun nedenini tespit edip gerekli tedaviyi gerçekleştirecektir.