Bebeğimin Karnı Şiş, Neden Oldu, Ne Yapayım?

5 Ocak 2017
0 Yorum
bebegimin karni sis neden oldu ne yapayim

Karın şişmesi, kaburgalarla kasık bölgesi arasında bulunan karnın şişmesi veya büyümesine denir. Bu sağlık sorunu bebekler dahil her yaşta görülebilmektedir.

Karın şişmesi, kaburgalarla kasık bölgesi arasında bulunan karnın şişmesi veya büyümesine denir. Bu sağlık sorunu bebekler dahil her yaşta görülebilmektedir. Bebeklerde karın şişliği kolikten bağırsak iltihabına kadar pek çok nedenden kaynaklanabilir. İşte bebeklerde karın şişmesinin nedenleri ve tedavisi

Gaz sorunu

Bebeğin gaz sorunu varsa karnı şişer, geğirir, gaz çıkarır ve karın ağrısından dolayı ağlar. Doktorunuzun, bebeğinizdeki gaz problemini, gidermek için verdiği ilaçları kullanarak bu sorunun üstesinden gelebilirsiniz.

Hava Yutma (Aerofaji)

Bebeklerde yemek yerken ya da tükürüğü yutarken sindirim sistemine aşırı hava girmesine hava yutma denir. Hava yutmanın tıbbi adı Aerofaji’dir. Aerofaji bebeklerde karında şişlik, huzursuzluk ve ağlama gibi birçok şikayete sebep olabilir.

Aşırı ağlama

Bebeğin çeşitli nedenlerden dolayı aşırı ağlaması da midesine çok fazla hava dolup şişmesine yol açabilir.

Gıda alerjisi

Bebekte anne sütüne yahut belli gıdalara karşı olan alerji, yan etki olarak bebeğin midesinde şişmeye neden olabilir. Ayrıca süt veren annenin yedikleri besinler de anne sütü yolu ile bebeğe geçerek midesinde şişlik yapabilmektedir.

Karında Su Toplanması (Ascites)

Asit (Ascites) sözcüğü latince içi su dolu kese anlamına gelir ve tıpta karın boşluğunda sıvı birikmesine verilen addır. Bebekteki karaciğerin portal damarındaki kan pıhtıları, kalp yetmezliği ve karaciğer yetmezliği gibi ciddi sağlık sorunları da belirti olarak karında şişliğe yol açabilmektedir.

Hirschsprung Hastalığı

Midenin kaslarındaki sinirin gelişmediği genetik bir hastalıktır. Bu hastalıkta gıdanın sindirim sisteminden geçmesini sağlayan kas kasılmaları gerçekleşmez. Sindirilmeyen gıdalar midede birikir. Ciddi bir sağlık sorunudur ve bebekte karın şişliği yapabilmektedir.

Çölyak hastalığı

Çölyak hastalığı çocuğun buğday proteinini veya gluteni sindiremediği bir tür gıda alerjisidir. Ekmek, makarna ve buğday içeren diğer gıdaları tükettiğinde çölyak hastası olan bebeğin karnı şişer. Karın şişliğine çoğu kez ishal, kusma ve ciltte döküntü eşlik eder.

Laktoz İnteloransı

 Süt, peynir ve yoğurdun kemik sağlığı için zaruri olan kalsiyum bakımından zengin besinlerdir.  Ancak bu gıdalar laktoz intoleransı olan çocuklar için uygun değildir.  Laktoz intoleransı, bebeğin vücudunda, süt ürünlerindeki laktoz şekerini sindiren laktoz enziminin olmamasından kaynaklanır. Sindirilmemiş laktoz şekeri daha sonra kalın bağırsakta bulunan bakteriler tarafından fermente edilir ve şişkinliğe neden olan büyük miktarda gaz üretir. Süt ürünleri tükettikten sonra bebeğinizin karnı şişiyorsa bu durumun neden laktoz inteloransı olabilir.

Bebeklerde karın şişmesi nasıl geçer?

Bebeğinizde karın şişmesi varsa bir çocuk doktoruna başvurmalısınız. Doktorunuz bebeğinize çeşitli testler uygulayacak bu durumun nedenini tespit edip ona göre bir tedavi gerçekleştirecektir.

Karındaki şişlik gazdan kaynaklanıyorsa bebeğe gaz ilacı reçete edebilir.

Bebekler İçin Gaz Giderici İlaçlar Nelerdir? Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız

Bebekler İçin Uyku Şurubu, Uyku Damlası, Uyku İlacı Markaları Nelerdir Tıklayınız

Bebeklerde Gaz Yapmayan Mama Markaları İçin Tıklayınız