Anne sütü doğal antibiyotiklerdendir. Anne sütü emmek hem bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirip onu hastalıklardan korur, hem de bebeğin hızlı bir şekilde
Anne sütü doğal antibiyotiklerdendir. Anne sütü emmek hem bebeğin bağışıklık sistemini güçlendirip onu hastalıklardan korur, hem de bebeğin hızlı bir şekilde büyüme ve gelişmesine yardımcı olur. Uzmanlar, annelerin bebeklerini ilk 6 ay mutlaka yalnızca anne sütü ile beslemelerini tavsiye ediyorlar. Ayrıca, 2,5 yaşından önce bebeğin mutlaka memeden kesilmesi gerektiğini bildiriyorlar. Bu makalemizde bebeği, çocuğu memeden kesme yolları, emzirmeyi bırakma yöntemleri hakkında bilgiler vereceğiz. Sabır taşı nasıl kullanılır? konusu hakkında da bu yazıdan bilgi alabilirsiniz.
İslâm Ahlâkı kitabında buyruldu ki:
[Çocuğu, mama yiyecek hâle gelinciye kadar, emzirmek vâcib, bundan sonra, iki yaşına kadar müstehab, ikibuçuk yaşına kadar ise, câizdir (İbni Âbidîn).] İki buçuk yaşından büyük çocuğu zarûret olmadan emzirmek harâmdır.
Tam İlmihal Se`âdet-i Ebediyye kitabında buyruldu ki;
İkibuçuk yaşından sonra emen, hanefî mezhebinin söz birliği ile, süt çocuğu olmaz. Bu yaşa gelen çocuğu emzirmek zarûrî olmadığı için, emzirmesi câiz olmaz denildi. Çünki, insan parçasını zarûretsiz kullanmak harâmdır.
Çocuğu, bebeği memeden kesme yolları
Sabır taşı (Sarı sabır taşı kullanımı), Sabır taşı nasıl kullanılır
Bebeği memeden kesmek için kesin çözüm arıyorsanız, sabır taşı imdadınıza yetişecektir. Sabır taşı kullanmak, bebeğini memeden kesmek için annelerin başvurduğu en bilindik yöntemlerdendir. Sabır taşını aktardan temin edebilirsiniz. Taşın isminin sarı sabır taşı olduğuna bakmayın, siyaha çalan bir rengi var. Sabır taşını hafif ıslatıp, göğüs ucuna sürün. Tecrübeli annelerin bildirdiği sabır taşının tadını alan bebek, memeyi bir daha ağzına bile almak istemeyecektir.
Salça
Memeye salça sürme, bebeği memeden kesmenin en etkili yöntemlerindendir. Kırmızı renk bebeğe çok itici gelecek, memenin yaralandığını düşünecektir. Memenin salçalı olması bebeği memeden tiksindirecek ve kolaylıkla memeden vazgeçmesini sağlayacaktır.
Memeye saç sarma
Bebeğinizi memeden kesmek için etkili ve kolay bir yol arıyorsanız memenize saç sarabilirsiniz. Memede saçla karşılaşan bebek değil memeyi emmek ona dokunmak bile istemez.
Meme ucunu bantlama veya koli bandı yapıştırma
Bebekleri memeden kesme yollarından biri de meme ucunu koli bandı yahut yara bandıyla bantlamaktır. Böylece meme görünmeyecek, bebek olmayan bir şeyi ememeyeceğinden birkaç istemeden sonra meme hevesinden de vazgeçiyor.
Sirke
Memeye sirke sürmek de bebeği memeden ayırmaya yarayan yöntemlerden biridir. Bebeğinizi emzirmeden memenize biraz sirke sürün, muhtemelen sirkenin acı tadı ve keskin kokusu bebeği memeden uzaklaştıracaktır.
Göz kalemi ile memeyi boyamak
Göz kalemi ile memeyi boyamak, memenin siyah renge bürünmesi de bebeği memeden soğutan yöntemlerdendir. Göz kalemi yöntemi ile bebeğin bu kadar kolay memeden vazgeçtiğine çok şaşıracaksınız!
Telkin ve konuşma yöntemi
Bebeğinizi memeden ayırmak için bildirdiğiniz yöntemleri uygulamak yerine,bebeğinizle bu hususta konuşmayı da deneyebilirsiniz. Ona artık abla/abi olduğunu dişlerinin bile çıktığını, onun yaşındaki çocukların memeden süt emmediğini tatlı dille anlatabilirsiniz.
Memeye pamuk ya da yün sarma
Bu daha çok eskiden beri bebeği memeden kesme amaçlı kullanılan bir yöntemdir. Bebeğin pamuk ya da yün gibi şeylerle görsel olarak memeden tiksinmesini hedefliyor.
Uzaklaştırma yöntemi
Bebek anneden 1-2 hafta kadar uzak tutuluyor, mesela anne bebeğini anneanneye, babaanneye bırakıp eşiyle tatile çıkıyor ve bebeğe emme refleksi ve gereksinimi unutturuluyor. Bu yöntem anne ve bebek için zorlu bir süreçtir. Ancak uygulayanlar güzel sonuç aldıklarını, bebeğin memeyi unuttuğunu bildiriyorlar.
Anne sütünü kesen ilaçları kullanma
Doktora danışıp anne sütünü kesen ilaç kullanımı da bebeği memeden kesmek için denenen alternatif yöntemlerdendir. Bebek annenin sütünü emmek istediğinde sütün gelmediğini görecek ve artık meme emmek istemeyecektir.
Bebekler İçin Uyku Şurubu, Uyku Damlası, Uyku İlacı Markaları Nelerdir? Tıklayınız
Bebeklere Kilo Aldıran Tarifler (En Lezzetli, Kilo Aldırıcı Tarifler) Tıklayınız
Bebekler İçin Gaz Giderici İlaçlar Nelerdir? Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız