Hamile kadınlar arasında bulantı, kusma ve halsizlik oldukça yaygın görülen hamilelik belirtilerindendir. (Hamilelikte mide bulantısı ne zaman başlar
Hamile kadınlar arasında bulantı, kusma ve halsizlik oldukça yaygın görülen hamilelik belirtilerindendir. (Hamilelikte mide bulantısı ne zaman başlar, ne zaman biter?) isimli bu makalemizde, gebelikte bulantının ne zaman başladığı, neden olduğu ve nasıl geçeceği hakkında bilgiler verdik. Bu sorunun cevabını Kadın Doğum Uzmanı Doktor Ayşe Meryem Uslu’dan öğrendik. Hamilelerin yarısı bulantı ve kusma yaşıyor, her 10 hamileden 3’ü ise kusma olmadan sadece bulantı yaşıyor. Bazı hamile kadınlar için bu bulantılar hafif geçerken, bir kısmının ise hayat kalitesini ciddi oranda düşürüyor.
Gebelikte Sabah Bulantısı Ne Zaman Başlar?
Sual: Hamilelikte mide bulantısı ve kusmalar ne zaman başlar, ne zaman biter?
CEVAP
Kadın Hastalıkları Ve Doğum Uzmanı Dr. Ayşe Meryem Uslu’nun cevabı: (Hamile kadınlarda mide bulantısı ve kusmalar 6-8. haftada başlar. Ve 16. Haftada genelde azalır. Gebelerin %15’inde bu durumlar doğuma kadar sürebilir.)
Sabah bulantıları genellikle hamile kalındığından hemen sonra başlayan ilk belirtilerdendir. Şayet korunmasız cinsel ilşkiye girdiyseniz ve sabah bulantılarınız başladıysa, bir hamilelik testi alın, pozitif çıkarsa doktordan ilk randevunuzu alın.
Hamile olduğunuz kesinleştiyse, ilk 4-6 hafta içinde bulantıları ciddi anlamda hissetmeye başlarsınız ve gelecek ay durum daha da şiddetlenir. Çoğu gebe kadında ise, bulantı hamileliğin 6.haftasında başlar ve 16. Haftaya kadar devam eder. Kadınların yaklaşık yarısı 14.haftada rahatladıklarını, bulantı sorununun geçtiğini söylemiştir, fakat bulantının geçmeyip hamilelik boyunca bulantı çekenler de yok değildir. Kısacası her gebelikte bulantının ne zaman başladığı ve geçtiği farklılık gösterir.
Hamilelikte bulantı neden olur?
Hormonal değişiklikler
Östrojen ve progesteron hormon seviyelerinde artış, özellikle gebeliğin ilk haftalarında bulantı ve kusmaya neden olabilir. Hormonlar koku duyunuzu keskinleştirdiğinden bu durum da mide bulantısını tetikleyebilir.
HCG düzeyleri
Hamile kaldığınız zaman, vücudunuzda koryonik gonadotropin ya da HCG üretimi başlayacak, bu da kusma ve mide bulantısı riskini artıracaktır.
Beslenme yetersizliği
Vücudunuzda B6 vitamini eksikliği varsa hamilelikte sıkça bulantı sorunu yaşayabilirsiniz. Fıstık, muz, patates, soya fasulyesi, kepekli ekmek, esmer pirinç ve yulaf ezmesi gibi B6 vitaminince zengin gıdalar sofranızdan eksik olmasın.
Hamilelikte bulantı nasıl geçer?
Limon koklayın
Limon koklamak, gebelikte bulantıyı giderecek en etkili yöntemlerdendir. Kötü bir kokudan rahatsız olduğunuzda bunu katlanabilir hale getirmek için limon koklayabilirsiniz. Çantanızda taze biberiye yahut limon taşıyabilirsiniz.
Kraker yiyin
İster hamile olun ister olmayın, kraker bulantının bir numaralı doğal ilacıdır. Kraker gibi yatıştırıcı gıdalar mide bulantısına iyi gelecektir.
Susuz kalmayın
Günde 8 saat su içmeniz, bulantıya neden olacak susuzluğu önleyecektir. Şayet tuzlu atıştırmalıklar aşeriyorsanız ve çok tuzlu yiyorsanız, susuz kalmamak için daha fazla su içmelisiniz.
Zencefili deneyin
Zencefil mide bulantısını yatıştırır. Sıcak çay ya da suya taze bir dilim zencefil eklemek, zencefil suyu içmek rahatlatıcı olabilir.
İlaçlar
Midenizde hiç yiyecek tutamıyorsanız doktorunuz sizi rahatlatmak için ilaç önerebilir. B6 Vitamini takviyesi ve Unisom, sabah bulantılarınınhafifletilmesi için reçete edilen ilaçlardandır.
Akupunktur bilek bandı takın
Çeşitli çalışmalar akupunkturun bulantıyı azalttığını göstermiştir. Birçok kadın bu akunpunktur yöntemi ile şifa bulmuştur. Bu bilekliklerde bilek alt akupunktur noktasını aktive edecek düğme bulunuyor.
Hamilelikte bulantı için ne zaman doktora gidilmeli?
Şayet bulantı çok şiddetli hale gelirse ve midenizde hiçbir yiyecek içecek tutamamaktan kötü beslenmiş veya susuz kalmış hale gelirseniz mutlaka vakit kaybetmeden doktora gitmelisiniz. Hatta bu duruma gelmeden bulantılarınız için doktorunuzla görüşmekte fayda vardır.
Hamilelikte Karın Sertleşmesi Neden Olur, Nasıl Geçer? Tıklayınız