Anne sütü sarılığı, emzirme ile ilgili bir sarılık türüdür. Yani anne sütündeki bazı maddeler emzirme yoluyla bebeğe geçer ve bu durum bebekte anne sütü
Anne sütü sarılığı, emzirme ile ilgili bir sarılık türüdür. Yani anne sütündeki bazı maddeler emzirme yoluyla bebeğe geçer ve bu durum bebekte anne sütü sarılığına yol açar. Genellikle doğumdan bir hafta sonra ortaya çıkar. Anne sütü sarılığı bazen 6. haftaya kadar sürebilir, ancak sağlıklı olup anne sütü ile beslenen bebeklerde bu hastalık daha çabuk atlatılır. Anne sütü sarılığı zararsız bir durumdur. Bebeğe anne sütü vermek gerekmez ve genellikle bebeğin karaciğeri güçlendikçe kendiliğinden geçer.
Anne sütü sarılığı neden olur?
Anne sütü sarılığının kesin nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte, anne sütünde bulunan bazı maddelerin bebeğin karaciğerince sindirilemediğinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Anne sütü sarılığı genellikle bebeğin kanında yüksek oranda bilirubin bulunduğu zaman ortaya çıkar. Bilirubin, kırmızı kan hücrelerinin parçalanması sırasında üretilen sarı bir pigmenttir. Normalde, bilirubin maddesinin karaciğerden geçerek bağırsaklara gitmesi gerekir. Ancak yenidoğanlarda karaciğer organı henüz tam anlamıyla gelişmediğinden, bebeğin karaciğeri kandaki bilirubini bağırsaklara aktaramayabilir. Kandaki bilirubin çok fazla olduğu zaman da bu madde ciltte birikir. Bu durum da cildin ve gözlerin sarı renkte olmasına neden olur.
Uzmanlar, anne sütü sarılığının bir diğer nedeninin de yenidoğan bebeğin yetersiz anne sütü almasından kaynaklandığını bildiriyor.
Anne sütü sarılığı nadir görülür ve bu durum bebeklerin yüzde 3’ünden daha azını etkilemektedir. Anne sütü sarılığı genellikle herhangi bir soruna neden olmaz ve genellikle kendiliğinden geçer. Anne sütü sarılığı olan bebeği emzirmenin bir mahsuru yoktur.
Anne sütü sarılığı belirtileri
Anne sütü sarılık belirtileri genellikle yaşamın ilk haftasından sonra ortaya çıkar.
İşte en sık karşılaşılan belirtiler;
Anne sütü sarılığı nasıl teşhis edilir?
Anne sütü sarılığı ne kadar zaman sürer?
Anne sütü sarılığı tehlikeli bir durum değildir. Bebeğinizin karaciğeri gelişmeye başladıkça anne sütü sarılığı da kendiliğinden geçecektir. Bu süreç doğumdan sonra 3 ila 12 hafta arasında değişebilir.
Anne sütü sarılığı nasıl tedavi edilir?
Bebeğinizi sık sık emziririn
Bilirubin düzeylerini düşürmenin en etkili yollarından biri de anne sütü alımıdır. Bebeğinizi günde 8-12 kez emzirin. Bebeğin sık beslenmesi, sık tuvalete çıkmasını sağlayarak vücuttan bilirubin atılmasını hızlandıracaktır.
Işık tedavisi (Fototerapi)
Doktorunuz uygun bulursa vücuttaki bilirubin maddesini parçalamak için Işık tedavisi uygulayabilir. Bebeğinizin bilirubin seviyesi 20 miligramın üzerine çıkarsa ışık tedavisi gerekli olabilir. Işık tedavisi (fototerapi) esnasında bebeğinizin cildine erişen ışınlar, bilirubin seviyesini düşürerek anne sütü sarılığını tedavi eder. Bebeğinizde göz hasarını önlemek için fototerapi boyunca koruyucu gözlük takılacaktır.
Kan nakli
Şiddetli anne sütü sarılığı vakalarında bilirubin yüklü kanın alınıp yerine sağlıklı kanın naklediği kan nakli yapılabilir.
Anne sütü sarılığı ile ilgili bir soruya uzman doktorun cevabı
Sual: Bebeğim 53 günlük. Göz aklarında hâlâ sarılık var. Anne sütü sarılığı teşhisi kondu. Fakat hiçbir müdahalede bulunulmadı. Daha ne kadar beklemeliyim. Sadece anne sütü veriyorum. En son tahlilde sarılık oranı 9.7 idi. Sarılığın bu kadar uzun sürmesi karaciğerinde ya da başka bir yerinde problem olduğu anlamına mı geliyor? Uzun süren ve bu oranlarda süren sarılık oğlumun vücuduna zarar verirmi?
CEVAP
Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Dr. Asaf Güven’in cevabı: (Bir çocuk polikliniğine götürüp uzamış yenidoğan sarılığı ile ilgili testleri yaptırmanız gerekir. Enfeksiyon, karaciğer ve doğuştan guatr ile ilgili testler normalse sorun yok demektir.)