Çocuklarda ağız kokusu, diş çürüğünden, nezle, grip gibi soğuk algınlığına kadar pek çok nedenden kaynaklanabilmektedir. Özellikle 2, 3, 4 yaşındaki
Çocuklarda ağız kokusu, diş çürüğünden, nezle, grip gibi soğuk algınlığına kadar pek çok nedenden kaynaklanabilmektedir. Özellikle 2, 3, 4 yaşındaki çocuğun ağzında koku olması çok sık karşılaşılan bir durumdur.(Çocuğumun ağzı kokuyor ne yapayım?) diye kendinizi çaresiz hissediyorsanız, işte uzmanların bildirdiği her yaştaki çocuklarda ağız kokusu nedenleri ve tedavisi:
Ağızdan nefes almak
Burundan değil ağızdan nefes almak, çocuklardaki ağız kokusunun en önemli nedenlerindendir. Çocuğun ağzından nefes alması, ağzın kurumasına yol açmaktadır, bu durumda tükürük salgısı ağzın içindeki bakterileri yıkama görevini yerine getiremez. Uzmanlar, burundan nefes almanın ağız kokusunu ve üst solunum yolu hastalıklarını önlediğini bildiriyor. Çocuğunuzun ağzından nefes alma alışkanlığı varsa yahut burnu çeşitli nedenlerden dolayı tıkalıysa, ağızdan nefes aldığında tükürük sistemi kötü kokuya yol açan bakterileri temizleyemez ve çocukta ağız kokusu meydana gelir.
Diş çürükleri
Dişteki çürükler, çocuktaki ağız kokusunun en sık karşılaşılan nedenlerindendir. Özellikleri sabahları uyandığnda çocuğunuzda keskin bir ağız kokusu varsa, onu mutlaka bir diş hekimine götürüp,çürük dişlerini tedavi ettirin.
İlaç kullanımı
Antibiyotik, alerji hapı gibi çeşitli ilaçların kullanılması da yan etki olarak çocukta ağız kokusuna yol açabilmektedir. Çocuğunuzun düzenli kullanmak zorunda olduğu ilaçlar varsa bunları gözden geçirin, prospektüslerini okuyun, gerekirse doktora danışıp muadilleri ile değiştirin.
Üst solunum yolu enfeksiyonu
Çocuğun alerji, sinüzit, faranjit, bademcik iltihabı gibi nedenlerden dolayı burnu tıkalıysa ve ağızdan nefes almak zorunda kalıyorsa, bu durum da çocuklarda ağız kokusuna neden olur. Doktorun vereceği ilaçları kullanarak, çocuğun burun yolunu açarak, ağız kokusundan kurtulmasına yardımcı olabilirsiniz.
Kokulu yiyecekler
Soğan, sarımsak gibi çeşitli besinler ve bazı baharatlar da çocukta ağız kokusu oluşumunu tetikleyebilmektedir. Çocuğunuzda ağız kokusunun hangi yiyecekleri yedikten sonra olduğunu gözlemleyin ve çocukta bu besinlerin alımını sınırlayın.
Ağız kuruluğu
Tükürük, ağızdaki yabancı cisimleri temizleyip ağız kokusunu gideren bir salgıdır. Tükürük bezlerinin az çalışması gibi çeşitli nedenlerden dolayı,çocuğunuzun ağzı normalden daha az tükürük ürettiğinde, ağız kuruluğu meydana gelir ve bu da ağzın kokmasına neden olur.
Diş fırçalamamak
Çocuğunuzun diş fırçalama alışkanlığı yoksa, bu durum da ağız kokusunun oluşumuna neden olan faktörlerdendir. Uzmanlar diş fırçalama alışkanlığı kazanmanın ağız kokusunu engellemekte etkisinin %33 gibi yüksek bir oran olduğunu bildiriyor.
Reflü
Bebeklerde veya çocuklarda mide ile yemek borusu arasındaki mesafenin kısalığı, reflüye oldukça sık rastlanması nedeniyle ağız kokabilmektedir. Midedeki yiyeceklerin ağızdan geri gelmesine neden olan sindirim sistemi hastalığına reflü denir. Reflü de çocuklarda ağız kokusuna yol açan önemli nedenlerdendir.
Böbrek hastalığı ve şeker hastalığı
Uzmanlar, şeker hastalığının ve böbrek rahatsızlıklarının çocuğun ağzında ölü balık kokusu veya aseton kokusuna neden olabileceğini bildiriyor. Sizin de çocuğunuz bu gibi durumlardan muzdaripse, böbrek hastalığı için Nefroloji doktoruna, şeker hastalığı için Dahiliye doktoruna başvurmalısınız.
Çocuklarda ağız kokusu nasıl geçer?