Bir çok anne sütünün yeterli olup olmadığı, bebeklerinin doyup doymadığı konusunda endişelidir. Bu nedenle bebeklerine ek mama vermeye başlarlar hatta emzirmeyi
Bir çok anne sütünün yeterli olup olmadığı, bebeklerinin doyup doymadığı konusunda endişelidir. Bu nedenle bebeklerine ek mama vermeye başlarlar hatta emzirmeyi bırakmak bile isteyebilirler. Halbuki uzmanlar, bebeklerin günde 6-8 kez idrar yapmasının, bir ayda 500 gramdan fazla kilo almasının annenin sütünün yeterli olduğunu gösteren belirtiler olduğunu bildiriyor.
Bebeğimin doyduğunu nasıl anlarım? Çocuk doktorları cevaplıyor
Sual: Bebeğim 2.5 aylık sadece anne sütü ile besleniyor, bebeğin doyduğu nasıl anlaşılır?
CEVAP Çocuk Doktoru Seydi Battal Gölgeli’nin cevabı: ( 6. ayının altındaki bir bebek günde birkaç defa bezini ıslatıyorsa, ayda en az 600 gram büyüyorsa ve emdikten sonra mutluysa doyuyor demektir.)
Sual: Bebeğim 40 günlük emziriyorum, doyup doymadığını anlamıyorum, ben ağzından çekmesem o bırakmıyor. Doyduğunu nasıl anlarım?
CEVAP Çocuk Doktoru Murat Aydın’ın cevabı: (Eğer günde 20 gram kadar kilo alımı oluyorsa doyuyordur.)
Sual: Yenidoğan bebeğin doyduğunu nasıl anlarım?
CEVAP Çocuk Doktoru Erdal Erginer’in cevabı: (1 aylık olduğunda kilo kontrolü yapılır. Eğer ortalama 800gr. alıyorsa problem yok demektir.)
Sütümün yettiğini nasıl anlarım, bebeğin doyduğu nasıl anlaşılır?
Bebek mutlu ve rahatsa
Bebeğinizin doyduğunu anlamanın en kolay yolu bebeğinizin ruh halini gözlemlemektir. Yetişkinlerde açlık, huzursuzluk, agresiflik vb durumlara yol açtığı gibi yetersiz beslenme de bebekleri mızmız, mutsuz hale getirir. Yeterli anne sütü alan bebekler genellikle emzirme işleminden sonra hemen uykuya dalarlar ve sakin, huzurlu gözükürler.
Bebek bezinin ıslak olması
Doğumdan sonra gelen ve bir kaç gün süren süte kolostrum denir. Kolostrum çok kalın ve besleyici bir süt çeşididir. Bu madde çok kalın olduğundan yenidoğan bebeklerde günde 1-2 kez işeme görülür. 1-2 gün sonra süt normal anne sütü formuna döner ve bebeğin bezinin günde 6-8 kez ıslanması, bebeğin yeterli süt aldığının belirtilerindendir.
Meme yumuşaması
Emzirme öncesi memeler sert ve gergindir. Emzirme sonrası ise meme dokusu yumuşak süngerimsi hale döner ve ağrı, acı hissi gider.
Anne sütünü istememesi
Emzirme işlemi sırasında kimi zaman bebeğin yutkunma sesi duyulur. Bebek doyduğunda ise genelde başını çevirir veya memeyi iter, tüm bunlar bebeğinizin karnını doyurduğunu gösterir. Baharatlı, acılı yiyeceklerin anne sütünün tadını değiştirmesi veya bebeğin hasta olması da süt emmek istememesine neden olabilir, bu ikisini karıştırmamalıdır.
Cilt tonu
Bebeğiniz yeterince anne sütü alıp doyuyorsa, yanakları pembemsi görünür ve iyi bir cilt tonu vardır.
Bebek bağırsak hareketleri (kaka yapma, dışkılama)
Bebeğinizin kabız olmaması da doyduğunu, yeterli miktar anne sütü aldığını gösteren işaretlerdendir. Bağırsak hareketleri doğumdan sonraki ilk günlerde daha sık olma eğilimindedir. Dışkı hardal sarısı renginde ve hafif bir kıvamdadır, ve ilk günlerde günde 3 kez dışkılama görülür. İlk aydan sonra günlük dışkılama azalmaya başlar. Bebek 1 yaşına geldiğinde günde 1 kez kaka yapmaya başlar.
Kilo alma
Bebeğinizin doyduğunu gösteren işaretlerden biri de düzenli kilo almasıdır. Doğumdan sonraki ilk günlerde bebekler biraz kilo verirler, bu gayet normal bir durumdur. Bebek 2 haftalık olduğunda doğum ağırlığına dönmelidir. Daha sonra yavaş yavaş kilo almaya devam eder.
Kilo alma şu şekilde gerçekleşir;
1 aylık bebekler, haftada ortalama 140-280 gram alır
2 aylık ve 3 aylık bebekler haftada ortalama 140- 226 gram alır.
3 aylık ve 6 aylık bebeklerde kilo alma yavaşlar haftada 70-127 gram alırlar
8 aylık ve 9 aylık bebekler ise haftada 28-85 gram alırlar.
Bebekler Hangi Ayda Kaç Kilo Olmalı Ve Boyları Kaç Olmalıdır? Tıklayınız
Bebekler İçin Gaz Giderici İlaçlar Nelerdir? Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız
Bebeklere Kilo Aldıran Mama Tarifleri (En Etkili Kilo Aldırıcı 6 Tarif) Tıklayınız
Bebekler İçin Uyku Şurubu, Uyku Damlası, Uyku İlacı Markaları Nelerdir Tıklayınız