Bebeklerde D Vitamini Ne Zaman Başlanır Ne Zamana, Ne Kadar Kullanılır?

6 Mart 2017
0 Yorum
bebeklerde d vitamini ne zaman baslanir ne zamana ne kadar kullanilir

Bebeklerde D vitamini eksikliği ülkemizde sık görülen sağlık sorunlarındandır. D vitamin ince bağırsaklar tarafından kalsiyumun emilmesine yardımcı olup

Bebeklerde D vitamini eksikliği ülkemizde sık görülen sağlık sorunlarındandır. D vitamin ince bağırsaklar tarafından kalsiyumun emilmesine yardımcı olup kalsiyumun kemikler ve dişlerde tutulmasını sağlar. Doktorlar genelde bebeklerin 15 günlük olmasından itibaren D vitamini damlaya başlamasını önerirler. Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Ahmet Özen bebeklede D vitamini kullanımı ile ilgili şu bilgileri veriyor; Tüm bebeklere en az bir yaşına kadar, tercihen 3 yaşına kadar 400 ünite/günde D vitamini (günde 3 damla D vitamini) almalıdır. Bu dozdaki D vitamini günde bir kez 3 damla olmak üzere yıl boyunca sürekli verilmelidir.

D vitamini nelerde bulunur, anne sütünde D vitamini var mıdır?

Çocuk Doktoru Ahmet Özen’in cevabı: ( Süt çocuklarının temel besin kaynağı anne sütüdür. Anne sütünün 1 litresinde yani 4 su bardağı anne sütünde 12-60 IU D vitamini bulunmakta olup, bu miktar bebekte günlük 400 IU olan D vitamini ihtiyacı karşılamamaktadır. Bebekler için D vitaminin diğer kaynağı ise Güneş ışınları ve dışarıdan D vitamini desteği alınmasıdır.

Bebeklerde D vitamini eksikliği neden olur?

Çocuk Doktoru Ahmet Özen’in cevabı;

  1. Beslenme yetersizliği
  2. Kışın bebeklerin ev dışına çıkamaması
  3. Kundak gibi güneş ışıklarıyla karşılaşmayı önleyen giyim şekli
  4. Prematüre doğum
  5. Bebeğin çok uzun süre anne sütü alması
  6. Yetersiz güneş ışığı alımı

Bebekler için güneşteki D vitamini ihtiyacından nasıl yararlanılır?

CEVAP

Çocuk Doktoru Ahmet Özen’in cevabı;  bebeklerin günde 10-15 dakika süre ile öğle saatleri dışında güneşe çıkarılmalıdır. Güneşlenirken bebeğin başı korunmalı, kol bacakları ise çıplak olmalıdır.

Bebekler için D vitamini kullanımıyla ilgili Çocuk Doktoruna sual ve cevapları;

Sual: 6 aylık oğluma d vitamini damlasını vermeyi sürekli unutuyorum sağlığı yada gelişimi açısından bir zararı olur mu bıngıldağın kapanıp açık kalması D vitaminine mi bağlı?

CEVAP

Çocuk Doktoru Halit Özkaya’nın cevabı: ( İlk 1 yaşta bebeklerin ihtiyacı olan tek vitamin D vitamini. Sadece bıngıldak kapanması değil, dişlerin gelişimi, hormonal bazı görevler, bağışıklık sistemi gibi pek çok fonksiyonu var D vitamininin. Bu yüzden mümkün olduğunca unutmamaya çalışın. 12 aya kadar günde 1 kez 3 damla.)

Sual:3-4 aylık bebeğin D vitamini miktarı için kan düzeyine mi bakılıyor? Ve kaç düzeyin de olması gerekiyor.

CEVAP

Çocuk Doktoru Ayşe Zengin Turan’ın cevabı: ( Bebeklerde D vitamini düzeyine bakılmasına gerek yoktur. Bebekler ilk bir yaşta d vitaminini yeterince alamadığı için günlük 400-800 iu d vitaminini dışarıdan ilaç olarak takviye etmek gereklidir. Doktorunuz bir hastalık düşünüyorsa bunun için tetkik isteyebilir, ancak bu durumda sadece d vitamini değil kemik gelişimini etkileyen diğer tetkiklerini de birlikte istemek uygun olur.)

Sual: Bebeklerde D vitamini fazlalığı tehlikeli midir?

CEVAP

Çocuk Doktoru Mehmet Türay’ın cevabı: (D vitamini fazlalığı eksikliğinden çok daha tehlikeli bir vitamindir. Yağda eriyen, fazlası vücutta depolanan bir vitamindir. Bu nedenle dozuna çok dikkat etmek gerekir. Biz bebeklerimize 1 yaşına kadar günde 400-800 ünite D vitamini öneriyoruz. Bu dozları aşmak normal yada prematüre bebek için sakıncalıdır. )

D Vitamini Nelerde Var Hangi Besinlerde Bulunur D Vitamini İçeren Besinler Tıklayınız

Bebeklerde D Vitamini Eksikliği Belirtileri, Nedenleri Ve Tedavisi Tıklayınız

Bebekler Hangi Ayda Kaç Kilo Olmalı Ve Boyları Kaç Olmalıdır? Tıklayınız

Bebeklere Kilo Aldıran Tarifler (En Lezzetli, Kilo Aldırıcı Tarifler) Tıklayınız

Bebekler İçin Uyku Şurubu, Uyku Damlası, Uyku İlacı Markaları Nelerdir? Tıklayınız

Bebeklerde Gaz Yapmayan Mama Markaları İçin Tıklayınız

Bebeklerde Balgamlı Öksürük İçin Bitkisel Ve Doğal Tedavi Yöntemleri Tıklayınız