Bebeklerde Menenjit Aşısı Ne Zaman Vurulur, Bebeğim Menenjit Oldu

17 Mart 2017
0 Yorum
bebeklerde menenjit asisi ne zaman vurulur bebegim menenjit oldu

Menenjit özellikle 2 yaş altı bebeklerde görülebilen bir rahatsızlıktır.Bebeklerde menenjit nedir, nasıl geçer? makalemizde bebeklerde menenjit ve tedavisi

Menenjit özellikle 2 yaş altı bebeklerde görülebilen bir rahatsızlıktır.Bebeklerde menenjit nedir, nasıl geçer? makalemizde bebeklerde menenjit ve tedavisi hakkında bilgiler verdik.

Bebeklerde menenjit nedir? 

Menenjit meninkslerin(beyin ve omurilik zarı ) iltihabıdır. Genellikle, virüsler, bakteriler, mantarlar ya da başka organizmalar nedeniyle oluşan enfeksiyonlardandır. Yenidoğan bebeklerin bağışıklık sistemi zayıf olduğundan bazı bakterilerden kaynaklanan enfeksiyonlara duyarlıdırlar. Yeni doğan bebeklerde menenjit konusunda genellikle iki bakteriden kaynaklanıyor; Bunlar: B Grubu streptokoklar ve Escherichia coli (E.coli)

Bebeklere Menenjit aşısı ne zaman vurulmalı?

Sual: Bebegimin aşılarını sağlık ocağına yaptırdım.Fakat hiç menenjit aşısı olmadı.Başka ne zaman yaptırmalıyım? Yaptırmasam ne gibi zorluklar yaşayabilirim?

CEVAP

Çocuk Doktoru Barış İlhan’ın cevabı: (Menenjit aşısı H.İnfluenza tip b dediğimiz bakteri için geliştirilmiş. Sağlık ocakları bu aşıyı ücretsiz olarak yapıyor. 12 aydan sonra tek doz olarak yaptırabilirsiniz bu aşıyı.)

Çocuk Doktoru Meki Bilici’nin cevabı: (Bebeğinize 18. ayda yaptırmanız gereken karma aşısını menejit içeren aşıdan yaptırmanız yeterli olacaktır.)

Bebeklerde menenjit neden olur?

Viral ve bakteriyel olmak üzere iki menenjit türü vardır. Yenidoğan menenjiti 2-3 ay altı çocukları etkiler ve tedavisi gecikirse ölüm, sağırlık ve zeka geriliğine neden olabilir. Daha büyük bebeklerde, çocuklarda virüslerden kaynaklı menenjit daha hafif atlatılır ve 10 gün içinde geçer. Viral menenjit menenjitin en sık görülen formudur ve gribe benzer. Ancak bakteriyel menenjit ölümcül olabilir ve zamanında tedavi edilmezse beyin hasarı, sağırlık ve kan zehirlenmesine yol açar.

Çocuklarda menenjit neden olan virüslerin birçoğu enterovirüsler adı verilen gruptandır. Herpes simpleks gibi diğer virüsler de menenjite sebep olabilir. B grubu streptokoklar (GBS) ve B tipi  Hemofilus influenza gruplarındaki bakterilerde menenjite neden olabilir. Viral menenjit öksürme ya da hapşırma yoluyla havaya geçen virüsler sonucu oluşabilir. Ayrıca kötü hijyen de virüsün yayılmasına sebep olur. Örneğin tuvaletten sonra elinizi yıkamamanız viral menenjitin yayılmasına neden olabilir. Menenjite neden olan bakteri vücut dışında uzun süre canlı kalamadığından bebeğiniz menenjiti sadece virüslü kişiyle yakın temasta olursa alabilir. Bakteriyel menenjit enfeksiyonu taşıyan biriyle aynı evde yaşamak buna örnektir. Bebeğiniz aşağıdaki nedenlerden dolayı da bakteriyi alabilir:

  1. Öpülmesi ve dokunulması
  2. Yakınında birinin öksürmesi ya da hapşırması
  3. Yeme içme gereçlerinin ya da diş fırçası gibi özel eşyaların paylaşılması
  4. Bakteriyel menenjit vakalarının çoğu izoledir ama yayılma durumu da görülebilir. Bu yüzden bakteriyel menenjiti olan biriyle aynı evde yaşayanlara antibiyotik tedavisi verilmektedir.

Bebeklerde menenjit belirtileri

Bebeklerde menenjit nasıl anlaşılır? Klasik belirtiler baş ve boyun ağrısıdır. Ancak, yenidoğanlar ve bebekler aşağıdaki belirtileri gösterir:

  1. Ateş
  2. Vücut ve boyun sertliği
  3. Kötü beslenme alışkanlıkları
  4. Bebeğin başının üstünde yumuşak noktada bir çıkıntı
  5. Her zaman ağlama
  6. Yorgunluk ve / veya sinirlilik
  7. Hareketsizlik veya uyuşukluk

Siz veya ailenizden biri aşağıdaki belirti veya belirtileri gösteriyorsa hemen tıbbi yardım almalısınız. Bunlar:

  1. Yüksek ateş
  2. Kafa karışıklığı
  3. Kusma
  4. Boyun Tutulması
  5. Şiddetli, sürekli baş ağrısı

Bebeklerde menenjit nasıl geçer?

  1. Viral menenjit tedavi olmadan iyileştirebilir, ancak bakteriyel menenjit ciddidir ve iyileşme şansını artırmak için hızlı antibiyotik tedavisi gerekir. Bakteriyel menenjitte geç müdahale kalıcı beyin hasarı veya ölüm riskini artırır ve hemen tedavi edilmezse eğer birkaç gün içinde ölümcül olabilir.
  2. Omurilik sıvısı test edilmeden sizin ve doktorunuzun çocuğunuzun ne tip menenjit geçirdiğini saptanması mümkün değildir. Eğer ailenizden biri ya da siz menejit geçiriyorsanız doktorunuza danışın. Enfeksiyonu önlemek için ilaç alınması gerekebilir.
  3. Viral menenjit ile savaşmak için bebeğinizin bağışıklık sistemi yeterince güçlü olabilir. Genellikle hiçbir tedavi gerekli değildir, ama bazen doktorlar yenidoğanlar için reçete yazabilirler. Çocuğunuzu grip geçirdiğindeki gibi tedavi edebilirsiniz.
  4. Bebeğinizin iyi dinlendiğinden, ağrı kesici ve ateş düşürücü aldığından, sıvı tükettiğinden emin olun. Bazı durumlarda özellikle yenidoğanlarda birkaç gün hastanede yakından izlenmesi gerekebilir.
  5. Bakteriyel menenjit antibiyotiklerin damar yoluyla alınmasını gerektirdiğinden bebeğiniz 2 haftaya kadar hastanede kalabilir. Güçlü antibiyotik tedavileri belirtilerin görüldüğü ilk günlerde başlanırsa bakteriyel menejiti %85 oranında tedavi eder. Bu yüzden bebeğinizde menenjitten şüpheliyseniz çocuğunuzu hemen doktora götürmelisiniz.

Bebeklerde menenjit aşısı

Bebeklerde menenjit hastalığı tamamen önlenebilir değildir ancak bebeğinizin B tip Hemofilus influenza ya da Hib  karşı aşılanması  iyi bir yöntemdir. 2., 4. ve 6. aylarda bebeğinize bağışıklık kazandırma parçası olarak verilir, son doz ise 12-18 ay arasında verilir. Aşılama, çocukta menenjit oranlarını büyük ölçüde azaltır. Bakteriyel menenjitin ölümcül bir türüne neden olan Pneumoccus bakterilere karşı da çocuğunuzu aşılatabilirsiniz. Temel bakteriyel menenjitlerinden biri olan Neisseria menenjiti için 11-12 yaşlarındaki çocuklara aşı önerilir ama eğer maruz kalma riski varsa daha küçük çocuklara da uygulanır.

Bebekler Hangi Ayda Kaç Kilo Olmalı Ve Boyları Kaç Olmalıdır? Tıklayınız

Bebeklere Kilo Aldıran Tarifler (En Lezzetli, Kilo Aldırıcı Tarifler) Tıklayınız

Bebeklere Uyku İlacı, Şurubu, Damlası Verilirmi? Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız

Bebeklerde Göbek Fıtığı Belirtileri, Nedenleri Ve Tedavisi Tıklayınız

Bebeklerde İshal Nasıl Anlaşılır? Uzman Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız