Bebeğimin Karnı Ağrıyor, Karnı Ağrıyan Bebeğe Ne Yapılır?

23 Mart 2017
0 Yorum
bebegimin karni agriyor karni agriyan bebege ne yapilir

Bebeklerde karın ağrısı çok sık rastlanılan bir sağlık sorunudur ve kolikten reflüye kadar pek çok nedenden kaynaklanabilmektedir. Özellikle 1, 2 ve 3 yaşındaki

Bebeklerde karın ağrısı çok sık rastlanılan bir sağlık sorunudur ve kolikten reflüye kadar pek çok nedenden kaynaklanabilmektedir. Özellikle 1, 2 ve 3 yaşındaki çocuğun karın ağrısı sık karşılaşılan bir durumdur. Karın ağrısına çoğu zaman kusma ve ishal eşlik eder. Henüz konuşmaya başlamayan kendini ifade edemeyen bebeklerde karın ağrısı kendini huzursuzluk, ağlama krizleri şeklinde gösterebilir.

Soğuk algınlığı, grip, nezle ve diğer enfeksiyonlar

Bir bebeğin karnı ağrıyorsa ilk aklınıza gelmesi gereken bebeğinizin üşütmüş olabileceği ihtimali olmalıdır. Üşüten bebekte soğuk algınlığı görülmesinin nedeni, üst solunum yolu rahatsızlığı sırasında vücut tarafından üretilen mukusun bebeğin boğazını ve midesini tahriş etmesinden kaynaklanır.

Kolik sancısı

Kolik, bebeklerde karın ağrısının en sık karşılaşılan nedenlerindendir. Peki, kolik nedir? Kolik, sağlıklı bir bebekte kontrol edilemeyen ağlamayı tanımlamak için kullanılan bir terimdir. Bebeklerde kolik ağrısı (yani gaz sancısı) bebeğin haftada en az 3 gün, en az 3 saat ağlamasına neden olur. Kolik bebekler aslında genellikle sağlıklı ve gelişim problemi yaşamayan bebeklerdir. Çoğu zaman 4.-6. aya girilmesiyle de kolik sancıları da son bulur.

İdrar yolu enfeksiyonu, kulak iltihabı da çocukta karın ağrısına yol açan en sık karşılaşılan nedenlerdendir.

Gaz sancısı

Gaz sancısı da bebekte karın ağrısına yol açan sebeplerdendir. Bebeklerin bağırsaklarının gelişimini tamamlaması, olgunlaşması, dünyaya uyum sağlaması bebek 6 aylık olana kadar sürer. Bu zaman zarfında bebekteki gaz sancısı karnının ağrımasına neden olabilmektedir.

Kabızlık

Kabızlık da bebeklerdeki karın ağrısının en yaygın görülen nedenlerindendir. Bebeğiniz günlerce kaka yapmıyorsa, kaka yaptığı zaman kuru ve kesik kesik kaka yapıyorsa, bu durum bebeğin kabızlık çektiğini gösterir. Kuru kayısı veya kuru erik kaynatıp ılıyınca kayısı suyu içirmek, bebeğe elma suyu vermek, doktora danışıp bebeğin bunları tüketmesini sağlamak bebeğinizin kabızlığının geçmesine yardımcı olacaktır.

Reflü

Bebeklerde reflü; yemek borusunun mideye açıldığı son kısımda var olan kasın tam gelişmemesi sonucu, içtiği süt veya diğer yiyeceklerin yemek borusuna veya ağıza geri gelmesine denir. Reflü de bebeklerdeki karın ağrısının en önemli nedenlerindendir. Çoğu bebekte yaşamın ilk yılında reflü görülür ancak bebek büyüdükçe bu sağlık sorunu da geçer.

Mide Üşütmesi

Bebeğinizde karın ağrısına ishal, kusma, iştahsızlık gibi diğer belirtiler eşlik ediyorsa bu durum bebeğinizin midesini üşüttüğüne işaret edebilir. Kusma ve ishal bebekte çok fazla sıvı kaybına neden olabileceğinden kaybedilen sıvının telafisi çok önemlidir. Bu nedenle mide üşütmesine karşı savaşırken bebeğinizin bol miktarda sıvı aldığından (formül veya anne sütü) emin olmanız önemlidir.

Gıda alerjisi

Yediği herhangi bir besinin bebeğe dokunması yani onda gıda alerjisi yapması da bebekte karın ağrısı yapabilmektedir. Gıda alerjisinin diğer belirtileri arasında kusma, ishal, ciltte döküntü, kızarıklık ve kaşıntı sayılabilir. Bebeğiniz herhangi bir besini tükettikten sonra karın ağrısı ile birlikte nefes almakta sorun yaşıyorsa, yüzünde veya dudaklarında şişme meydana geldiyse, şiddetli kusma veya ishal geçiriyorsa acil 112’yi arayıp yardım isteyebilirsiniz.

Bebeklerde araç, araba tutması

Bebekle otobüs, deniz yolculuğu yaparken,karnının ağrıması bebeğinizi araç tutttuğunu gösterebilir. Araç tutması neden kaynaklanır bu konu hakkında biraz bilgi verelim; günlük hayatımızda beyine çeşitli organlardan komutlar gelir ve beyin bu komutlara göre vücudun hareket yönünü belirler. Karada, denizde veya havada yolculuk yaparken iç kulakta olan sıvı beyine hareket halinde olduğunu, gözler ise hareketsiz olduğu iletisini gönderir. Beyine gelen bu farklı komutlarla birlikte vücutta çeşitli fiziksel belirtiler ortaya çıkar. Bunun sonucunda bebekte araç tutması görülebilir.

Bebeklerde karın ağrısının diğer nedenleri

  1. Mide, bağırsak enfeksiyonu
  2. Laktoz intoleransı (Bebeğin süt ve süt ürünlerini sindirememesi sorunu)
  3. Zehirlenme
  4. Apandisit
  5. Bağırsak solucaları
  6. Psikolojik nedenler
  7. Bağırsak tıkanıklığı, düğümlenmesi
  8. Ülser
  9. Hepatit

Bebeklerde karın ağrısı nasıl geçer?

Bebeğinizin karnı ağrıyorsa ve bu ağrı sık tekrarlıyorsa, uzun süre geçmiyorsa ihmal etmeden onu bir çocuk doktoruna götürmelisiniz. Doktor nedeni tespit edip gerekli tedaviyi uygulayacaktır.

Bebeklerde karın ağrısının geçmesi için doktor tavsiyeleri

  1. Atleti ütü ile ısıtın, bebeğin karnına ısıttığınız sıcak atleti koymanız ağrıyı gidermeye yardımcı olabilir.
  2. Doktorunuza danışıp bebeğinize nane limon çayı içirmek de onu rahatlatacaktır.
  3. Bebeğinizin karnına nazikçe masaj yapmaya devam edin.
  4. Sıcak su da karın ağrısını geçirebileceğinden banyo yapması onu rahatlatacaktır.
  5. Bebeğin bacaklarını bisiklet çevirir gibi nazikçe hareket ettirin, gazdan kaynaklanan ağrıyı rahatlatacaktır.

Bebeklere Su Ne Zaman Verilir Ve Mama Yiyen Bebeklere Su Verilirmi? Tıklayınız

Bebeklerde Geniz Akıntısı İçin Uzman Doktor Tavsiyeleri Tıklayınız

Bebeklerde Göz Sulanması Neden Olur, Nasıl Geçer? Doktor Cevaplıyor Tıklayınız

Bebeklerde Fitil Kullanımı (Uzman Doktor Bilgi Veriyor) Tıklayınız