Çocukların İştahını Ne Açar, Çocuğum Çok İştahsız Ne Yapmalıyım?

26 Mart 2017
0 Yorum
cocuklarin istahini ne acar cocugum cok istahsiz ne yapmaliyim

Çocuklarda iştahsızlık sık karşılaşılan bir sorundur ve kansızlıktan, bağırsak parazitlerine kadar çeşitli sağlık sorunlarından kaynaklanabilmektedir. İşte

Çocuklarda iştahsızlık sık karşılaşılan bir sorundur ve kansızlıktan, bağırsak parazitlerine kadar çeşitli sağlık sorunlarından kaynaklanabilmektedir. İşte çocuklardaki iştahsızlığın nedenleri ve tedavisi;

Kansızlık

Kansızlık çocuklardaki iştahsızlığın en sık karşılaşılan nedenidir. Demir açısından yetersiz beslenen çocukların vücudunda demir miktarı düşer ve kansızlık sorunu ortaya çıkar. Çocuklarda kansızlığın diğer belirtileri ise soluk cilt, çabuk yorulma, halsizlik ve bağışıklık sisteminin zayıf olup sık hasta olmaktır. Çocuk doktoruna başvurup kan testi yaptırarak çocuğunuzda kansızlık olup olmadığını tespit ettirebilir, gerekli tedaviyi görebilirsiniz.

Bağırsak parazitleri (Bağırsak kurdu)

Bağırsak solucanları da çocuğun iştahını kaçırabilmektedir. Solucanlar çeşitli vesilelerle çocuğun sindirim sistemine girer ve bağırsak kanaması, iştahsızlık dizanteri gibi sorunlara yol açarlar.

Kronik hastalıklar

Troid yetersizliği, şeker hastalığı, kistik fibroz, çölyak, gibi sağlık sorunları çocukları çocuklarda iştahsızlık  ve büyüme geriliği yapabilir. Bu çocukların erken teşhisi önemlidir. Ayrıca bu çocuklar çoğu kez başka sağlık problemleri de yaşarlar.

Çocuk istismarı (fiziksel ya da duygusal)

İstismara uğrayan çocuklarda iştahsızlık sıkça görülür ayrıca pek çok diğer duygusal ve fiziksel problemler de bu soruna eşlik eder.

Kabızlık

Çocuklardaki iştahsızlığın bir diğer nedeni de kabızlıktır. Kabızlığın tedavisiyle birlikte çocuğun iştahı da geri gelecektir.

Geçici durumlar

Diş çıkarma dönemi, ev taşınması nedeniyle hava değişimi, tatil nedeniyle evden uzaklaşma, anneden ya da babadan ayrılma gibi nedenler çocuklarda geçici olarak iştahın azalmasına yol açabilir. Yeni duruma alıştıkça iştahsızlık da ortadan kalkacaktır.

Çocuklarda iştahsızlığın diğer nedenleri

  1. Vitamin ve mineral eksiklikleri
  2. Çinko eksikliği
  3. Gastrointestinal problemler
  4. Gastro özofagial reflü
  5. Orofaringeal ve gastrointestinal anomaliler
  6. Nörolojik problemler
  7. Bağırsak hastalıkları
  8. Gastrit, ülser
  9. Karın ağrısı, kabızlık
  10. Gecikmiş gastrik boşalma
  11. Yiyecek alerjileri
  12. Serebral palsi
  13. Epilepsi
  14. Annenin ya da bakıcının baskıcı tutumu
  15. Psikolojik problemler
  16. Galatozemi, fenilketonüri vb.

Çocuklarda iştahsızlık nasıl geçer?

Çocuğunuzdaki iştahsızlıktan muzdaripseniz ilk yapmanız gereken onu Üniversite araştırma hastanesi Çocuk doktoruna götürmek olmalıdır. Doktor çeşitli tetkikleri yaptıktan sonra durumun nedenini tespit edip gerekli tedaviyi uygulayacaktır.

Çocuklarda iştahsızlıkla ilgili Çocuk Doktorlarına sorular ve cevapları

Sual: Oğlum 18 aylık aşırı şırı derecede iştahsızlığı için balık yağı ve vitamin içeren hangi iştah açıcı şurubu tavsiye edersiniz?

CEVAP

Çocuk Doktoru Ramazan Özen’in cevabı: (Zincomega veya nutrigen OMEGA adlı şuruptan günde 1 kez 1 tatlı kaşığı vermenizi öneririm.)

Sual: Benim 16 aylık kızım var çok iştahsız balık yağımı yoksa vitamin mi kullanayım siz ne önerirsiniz?

CEVAP

Çocuk Doktoru Murat Aydın’ın cevabı: (ilaç kullanmadan önce muayene edilip değerlendirmenin yapılması uygun olur.)

Sual: 2 yaşında 4-5 gündür çok iştahsız yemek yemiyor aç oluncada çok huysuz zinferol diye bir vitamin ilacı duydum acaba nasıl kullanmalımıyım bir yararı olur mu sizce sakıncası var mıdır?

CEVAP

Çocuk Doktoru Murat Aydın’ın cevabı: (Sakıncası olmasına yok da muayene edilerek gereken önerilerin yapılması daha doğru olur.)

Doktorlardan iştahsız çocuklar için tavsiyeler

  1. Yemekten önce çocuğa abur cubur gıdalar yedirmeyin. Çocuğun iştahını kaçırabilir.
  2. Çocuğun tabağına yiyebileceği kadar yemek koymak, bazen de azar azar yemek koyarak tabaktaki yemeğin her bitişinde çocuğu takdir etmek onun yemek yeme davranışının pekişmesine yardımcı olabilir.
  3. Çocukların mide kapasiteleri küçük olduğu için 7–8 kaşıktan sonra yemek istemeyebilirler. Bu durumda çocukları zorlamayın.
  4. İçecekleri yemekten önce tüketmemesini sağlayın.Pek çok çocuk, yemek saatinden önce acıkır ve bir şeyler içmek ister. Bunun sonucunda, midesi dolu olduğundan yemek yemek istemez, kendini tok hisseder. Bu nedenle; çocuğunuzun yemekten 1 saat öncesine kadar ve tabii yemek sırasında, sıvı alımını sınırlandırın. Masaya içecek koymamaya çalışın
  5. Yemek sırasında çocuğu üzecek veya korkutacak şeyler söylemeyin. Evde kavga eden ebeveynlerin varlığı çocuklarda yemek yemeyerek tepki vermelerine sebep olabilir.
  6. Anneleri ya da babaları tarafından dövülen ve sık azarlanıp eleştirilen çocuklarda da iştahsızlık görülebilir. Çocuk yemek yemeyerek büyüklerini cezalandırmak itiyor olabilir. Yemek yemediğinde anne ya da babasını üzüldüğünü gören çocuk bundan zevk alabilir ve kızdığında ebeveynlerini üzmek için bu yola başvurabilir.

Not: Bu makalede geçen doktorlara sorulan soruların cevapları şahıslara münhasırdır. Doktorunuza danışmadan çocuğunuza hiçbir ilacı vermeyin.

Bebeklere Kilo Aldıran Tarifler (En Lezzetli, Kilo Aldırıcı Tarifler) Tıklayınız

Kızım, Oğlum Kilo Almıyor, Bebeklerin Kilo Almaması Problemi Tıklayınız