Vazelin ham petrol, mineral yağ ve bal mumu karışımından elde edilen bir tür yağlı merhemdir. Vazelin Robert Chesebrough adlı bir kimyager tarafından
Vazelin ham petrol, mineral yağ ve bal mumu karışımından elde edilen bir tür yağlı merhemdir. Vazelin Robert Chesebrough adlı bir kimyager tarafından keşfedilmiş bir maddedir. Hatta Robert Chesebrough’ın vazelinin ömrü uzatacağını iddia ederek, 96 yaşına kadar her sabah 1 kaşık vazelin yediği rivayet edilir. Elbette biz vazelin yemenizi asla tavsiye etmesek de vazelinin çok geniş kullanım alanı olduğu muhakkaktır. Bunların arasında, vazelinin nemlendirici olarak kullanılmasından bitlerden kurtulmaya yardımcı olmaya kadar pek çok amaçla kullanmak yer alır. İşte vazelinin muhteşem faydaları, kullanım alanları;
Bitlerden kurtarır
Vazelin, bit ve sirkeleri yok etmek için kullanılan en etkili maddelerdendir. Bol miktarda vazelini alın saç diplerine bit ve sirke olan yerlere sürün. Bit tarağı kullanmadan önce bir saat bekleyin. Bit tarağı ile saçınızı tarayıp yıkayın, şampuanlayın ve durulayın. Sirkeler, bitler geçene kadar her gün bu uygulamaya devam edin.
Parfüm Kalıcılığı Sağlar
Eğer sizde parfümünüzün çabuk uçtuğunu düşünüyorsanız, parfüm sıkmadan önce el bilekleri ve boyun gibi bölgelerinize biraz vazelin sürüp parfümü bu bölgeye sıkın. Gün boyu koku üzerinizde kalacak ve parfümdeki kimyasaldan bir nebze cilt temasını engellemiş olacaksınız.
Dudak Peelingi
Vazelin en etkili doğal dudak peelingi maddesidir. Dudaklarınızda solgun, kuru ve çatlaksa vazelin ile peeling yaparak bu sorundan kurtulabilirsiniz. Bunun için, biraz toz şeker ile az miktar vazelini dudaklarınıza sürün. Hafif dairesel hareketler ile dudaklarınızı ovun. Dudaklarınızı ılık su ile durulayın ve dudak kremi sürün.
Topukları yumuşatır
Genellikle topuklarda görülen çatlamaların yumuşatılması ve pürüzsüz bir hale gelmesi vazelin kullanımı ile mümkün olmaktadır. Bunun için yatmadan önce çatlamış bölgeye vazelin sürün. Temiz çorap giydikten sonra uyuyabilirsiniz. Sabah kalktığınızda gözle görülür etkisini fark edeceksiniz.
Tırnak bakımı
El tırnakları ve çevresindeki deride gerek çevre şartları gerekse cilt kuruluğundan dolayı kötü bir görüntüye bürünebilmektedirler. Gece yatmadan önce bir miktar vazelini tırnaklarınıza, tırnak altına ve etrafındaki deriye sürün. Bir çift ameliyat eldivenini giyin ve sabah kalktığınızda nemli ve yumuşak parmaklarınızı kullanmaya başlayın. Bu yöntem aynı zamanda tırnak kırılmalarını da önler. Bunun nedeni tırnaklarında atık hücrelerden oluşmasıdır. Nemini kaybeden tırnakta kırılma kaçınılmazdır. Bu yüzden haftada en az iki gece tırnaklarınıza vazelin sürüp yatmanız tırnak nem dengesini koruyacaktır.
Pişiği önler
Sizde sabah koşu ve sporu yapanlardan iseniz vazelinin bu faydasından yararlanmalısınız.Birbirine sürterek tahriş olabilecek apış arası bölgelerinize spora başlamadan vazelin sürün. Bunun yanı sıra soğuk havalardan etkilenecek yüz, dirsekler veya kulak gibi açıkta kalan bölgelerde de kullanımı, kızarıklık ve tahrişleri önleyecektir.
Doğal highlighter
Highlightere dünya kadar para vermenize gerek yok! Vazelini highlighter olarak kullanabilirsiniz. Makyaj yaparken elmacık kemikleri ve kaş kemiklerine süreceğiniz az miktarda vazelin daha belirgin hatlar oluşturur. Aynı zamanda cilt parlamasının da önüne geçerek daha sağlıklı ve güzel görünmenizi sağlar.
Eklem Yerlerine Uygulanması
Dirsek ve diz gibi devamlı hareket halinde bulunan eklem yerleri zamanla çatlak ve pürüzlü bir hal alır. İşte tam bu noktada vazelin imdadımıza yetişir. Gün içinde 1-2 defa bu bölgelere uygulayacağınız bir miktar vazelin cildinizi yumuşatacak ve nemli tutarak kendini onarmasını kolaylaştıracaktır.
Küpe Takma
Uzun süre küpe takmadıysanız ilk takımı biraz acılı olmaktadır. Vazelin burada etkili bir yumuşatıcı görevi görerek acı duymanızı engeller. Küpeyi takmadan önce az miktarda vazelini kulak memenize ve küpe deliğine yedirin ve acısız olarak küpelerinizi kullanın.
Saç karışıklığını giderir
Bazı durumlarda özellikle saçlarımızın uç kısımları birbirine karışır ve çözümü can yakabilmektedir. Bunun içinde minik bir parça vazelin kullanarak saçlarınızın daha kolay açılmasını sağlayabilirsiniz. Bu yöntem ile saçlarınızın uç kısımlarındaki kuru görüntüde ortadan kalkmış olur. Dikkat etmeniz gereken fazla vazelin kullanmamaktır, çünkü fazla kullanımı saçlarınızda yağlı bir görüntü oluşturur.
Sıkışan Çekmeceler
Zamanla aşınan ahşap çekmecelerde zor açılıp kapanma veya ses yapma gibi sorunlar oluşmaktadır. Böyle bir sorununuz varsa, çekmecenin ray kısmına veya sürtünen kısma bir miktar vazelin sürün ve bu dertten de kurtulun.
Ruj Lekelerini Önler
Ruj yaparken dişinize bulaşan ruj bazı kadınların çok sık başına gelen bir sorundur. Sizde bundan kaçınmak istiyorsanız, ruj yapmadan önce dişinizin dış yüzeyine vazelin süzerek bu sorundan kurtulabilirsiniz.
Sıkışan Fermuarlar
Vazelin çok can çıkıcı olan kapanmayan fermuar sorununda da en pratik çözümdür. Fermuarın her iki tarafına süreceğiniz vazelin ile açılıp kapanması oldukça kolaylaşacaktır.
Ateş Tutuşturma
Kamp ve piknik gibi yerlerde ateş yakıp yemek yemek veya eğlenmek için ateş yakmanız gerektiğinde, bir bez veya pamuğa vazelin sürün ve bunu diğer malzemelerin tutuşturmasında kullanın. Vazelin hızlı bir şekilde tutuşacak ve uzun süre yanarak çalı çırpının tutuşmasına yardımcı olacaktır
Kapak Açıcı
Oje gibi makyaj malzemelerinizi kullandıktan sonra, şişenin ağzına bulaşmış boya bir dahaki kullanımda açılmasını zorlaştırmaktadır. Sizde kullandıktan sonra şişe ağzına biraz vazelin sürerseniz daha sonra açılırken bir zorluk çıkarmayacaktır.
Makyaj Çıkarıcı
Yan etkileri olmayan ve kolay bir yöntemde vazelin kullanarak makyajınızı çıkarabilirsiniz. Vazelin uyguladıktan sonra su ile temizliği sonlandırın.
Vazelinin belki de yüzlerce kullanım alanı bulunmaktadır. Biz burada bir kadın için en çok kullanabileceğiniz uygulamalardan bahsettik. En iyisi elinizin altında bir kavanoz vazelin bulundurarak gün içinde diğer kullanım alanlarını kendinizin keşfetmesi.
Karbonatın Cilde Müthiş Faydaları Ve Karbonatla Yüz Maskesi Tarifleri Tıklayınız
Differin Krem Nedir, Differin Jel Fiyatı Ne Kadar, Ne İşe Yarar? Tıklayınız
Aspirinin Cilde Faydaları Ve Aspirinle Cilt Maskesi Tarifleri Tıklayınız
En İyi Çatlak Giderici Krem Markaları Ve Fiyatları Resimli Anlatım Tıklayınız