“Bu makalemizde çocuklarda tuvalet eğitimi nasıl verilir, tuvalet nasıl öğretilir, nasıl alıştırılır, bebeklerde ve 2 yaş tuvalet eğitimi nasıl olmalı,
“Bu makalemizde çocuklarda tuvalet eğitimi nasıl verilir, tuvalet nasıl öğretilir, nasıl alıştırılır, bebeklerde ve 2 yaş tuvalet eğitimi nasıl olmalı, çocuklarda tuvalet eğitimi ne zaman başlar? Konularında doktorların verdikleri bilgilere yer verdik.”
Çoğu anne babanın da yakınen bildiği gibi, tuvalet eğitimi çocuk gelişiminin önemli aşamalarından biridir, en azından, alt bezi değiştirmenin sona ermesi, çocuğun yetişkinliğine giden bir basamaktır. Uzmanlar tuvalet eğitimine iki yaşından sonra, çocuk hazır olduğu zaman başlamak gerektiğini bildiriyor. Bezinin çıkarılmasına veya tuvalete gitmeye aşırı tepki veriyorsa hazır değil demektir. İşte çocuklarda tuvalet eğitimiyle ilgili Doktorlara sorular ve cevapları;
Sual: Oğlum 23 aylık oldu tuvalet eğitimi ne başlamaya uygun mu, Ne önerirsiniz?
CEVAP
Çocuk Doktoru Murat Aydın’ın cevabı: (2 yaşından sonra yavaş yavaş başlayın. 24.aydan sonra tuvalet eğitime başlanır. 4 yaşına kadar devam edilebilir,zaman ve sabır ister. Tuvalet eğitimi 24.aydan itibaren başlayıp 4 yaşına kadar sürebilir, hemen pes etmeyin, anormal bir durum yok ve yavaş yavaş eğitimi verin, çocuğu sıkmadan.)
Sual: Çocuğu tuvalet eğitimine alıştırmanın yolları neler, çocuklarda tuvalet eğitimi nasıl verilir?
CEVAP
Psikolog Duygu Karakulak’ın cevabı: Çocukları tuvalete alıştırmak için şunları yapmalı;
Sual: Çocuğumun tuvalet eğitimine hazır olduğunu nasıl anlarım?
CEVAP
Psikolog Serap Duygulu’nun cevabı: ( Çocuğunuzun tuvalet eğitimine hazır olduğunu şöyle anlayabilirsiniz;
Psikolog Duygu Karakulak’ın cevabı: (Çocuğunuzun tuvalet eğitimine hazır olduğunu şöyle anlayabilirsiniz;
Sual: 3 yaşındaki oğluma tuvalet eğitimi vermek istiyorum, ama kesinlikle bezini çıkartmayı reddediyor, ne yapabilirim?
CEVAP
Çocuk Psikiyatrisi: (Bence çok fazla zorlamayın. Çocuklar kendi ritmlerini kendileri belirlerler.Kendisini henüz hazır hissetmiyorsa zorlamak daha çok uzaklaştırır. Tuvalet eğitimini gündemden bir süre çıkarın, onun üzerine konuşmayın. Bir aylık bir zaman dilimi sonrasında yeniden deneyebilirsiniz. Tüm çocuklarda oturarak tuvalet eğitimi verilir.)
Sual: 2 aydır çocuğuma tuvalet eğitimi vermeye çalışıyorum ilk zamanlarda söylüyordu fakat sonraları söylememeye başladı direkt altına yapıyor altına yaptıktan sonra söylüyor bu konuda ne yapabilirim ?
CEVAP
Çocuk Doktoru Erdal Erginer’in cevabı :(Eğer çok zorladıysanız size tepki gösteriyordur. Eğitime bir süre ara verin.)
CEVAP
Pedagog Doktor Nilüfer Evgin’in cevabı: (Merhabalar, lazımlıkla tuvalet eğitimi verilemez, çünkü çocuklar lazımlığı ciddiye almaz ve oyuncak olarak algılar. Koltuk gibi oynar. Bu nedenle tuvalet eğitimi tuvaletin üstüne konulan adaptörle verilmelidir. Sizlerle eşit koşullarda olmalı.Yani tuvalette, yanlardan tutunabileceği bir adaptör kullanılmalı ve ayaklarının altına da bir yükseltici konulmalıdır. yani ayakları yere değebilmeli ve kendisini güvende hissetmeli. Tuvalet eğitimine başladıktan sonra geri dönmeyiniz, beklentilerinizi ona ayrıntılarıyla açıklamalı, belli saatlerde siz götürmeli ve teklif etmelisiniz. Tuvalete gitmeyi istediği zaman hızla birlikte gidip, yapmasını sağlamalı, destek olmalısınız. cesaretlendirmeli ve anlayışla yaklaşmalısınız. İsterse tuvaletini beze yapmak, ya da çamaşırına yapmak gibi seçenekler asla sunmayınız. Tuvalete yaptığı her başarılı işlem sonrası minik bir ödül ya da övgüde bulununuz. Başlangıç için motive edici olacaktır. Kaçırmalarda anlayışlı olunuz. aşırı tepki vermekten kaçınınız.)
Sual: 15 ayı henüz bitirmiş bir oğlum var. Sorum tuvalet eğitimi için uygun zaman ne zamandır ve nasıl olması en idealidir?
CEVAP
Çocuk Doktoru Halit Özkaya’nın cevabı: (Tuvalet eğitimi 15-18 aylıktan itibaren başlanabilir. Her çocuğun gelişimsel hızı farklıdır. Bu nedenle her çocuk farklı zamanlarda tuvalet eğitimine başlayabilir. Bir çok anne- baba çocuklarının bir an önce çiş eğitimine geçmesi için acele etmekte ya da bu konuda geç kaldığını düşünmektedir. Tuvalet eğitimine ne zaman başlanmalı? Ne zaman geç kalınmış olur ? Tuvalet eğitiminde bazı çocuklar 3-3.5 yaşa kadar fiziksel ve zihinsel anlamda hazır olmazken bazı çocuklar 18- 24. aylarda hazırım sinyalleri vermekte ve kısa bir sürede bu eğitimi tamamlamaktadır.
Öncelikli olarak çocuğunuzun çiş eğitimi alabilmesi içi fiziksel ve zihinsel anlamda buna hazır olması gerekir. Eğer çocuğunuz 3 saatten fazla idrarını tutabiliyor hale gelebiliyorsa bu sürece hazır hale gelebildiğini gösteriyordur. Çünkü çocuğunuz artık fiziksel ve zihinsel anlamda gerekli olan mesane kontrolünü sağlayabilmiştir. Tuvaletinin geldiğini size davranışsal ya da sözel anlamda işaret veriyorsa hemen bu uyarıları fark etmeli ve onu eğlenceli bir şekilde tuvalete götürmelisiniz. Çocuğunuzu tuvalet eğitimine olan motivasyonu da oldukça önemlidir. Tuvalete giderken sizi taklit etmeye başlamışsa ve bağımsız olarak hareketlerini kontrol etme ihtiyacı duyuyorsa ( ben yapacağım gibi) işiniz daha da kolaylaşır. Fakat bu motivasyonu sağlaması için sabırlı olmalı ve onu beklemelisiniz. Önemli olan sizin eğitime başlama kararınız değildir onun hazır olduğu andır. Siz ne kadar çok isteseniz de, çok çabalar gösterseniz de bu eğitim süreci başarısız olabilir, o hazır olduğunda size olumlu tepkiler verecektir. Tuvalet eğitimine başlarken sizin de çocuğunuzun da içinde bulunduğu ortamın huzurlu olması çok önemlidir. Stresli bir dönemde ise bu eğitime hazır olamayacak siz de bu süreçte gerekli sabrı gösteremeyeceksinizdir. Bazı çocuklar bu eğitim sürecini kısa bir zamanda tamamlarken bazı çocuklarda bu süreç ayları alabilir. Bunun için acele etmemeli, çocuğa baskı yapmamalı ve endişenizi çocuğunuza hissettirmemelisiniz. Bunu hisseden çocuğunuzun tuvalet eğitimi gecikecek ve çocuğunuz beklediğiniz tepkileri veremeyecektir.)
Çoçuklarda Boy Kilo Endeksi Tablosu Cetveli Persentil Doktor Bildiriyor Tıklayınız
Bebeklere Kilo Aldıran Tarifler (En Lezzetli, Kilo Aldırıcı Tarifler) Tıklayınız