Bebeklerde Rezene Çayı Uyku Yaparmı? Rezene Çayının Bebeklere Faydaları

25 Haziran 2017
0 Yorum
bebeklerde rezene cayi uyku yaparmi rezene cayinin bebeklere faydalari

Rezene, aromatik ve lezzetli bir ottur ve bunun yanı sıra alternatif tıpta da önemli bir yere sahiptir.Bebekler için rezene çayı ne kadar ve nasıl verilir, yeni

Rezene, aromatik ve lezzetli bir ottur ve bunun yanı sıra alternatif tıpta da önemli bir yere sahiptir.Bebekler için rezene çayı ne kadar ve nasıl verilir, yeni doğan bebeğe rezene çayı verilir mi? Makalemizde bu konu hakkında doktorlara sorulan soruları ve cevapları bulabilirsiniz. Rezene tohumu kimyon tohumu ile benzerdir. Ancak tat ve aromaları farklıdır. Kimyonun tadı daha keskinken rezene daha hafif ve tatlıdır. Rezenenin Ortadoğu Asya ve Güney Doğu Asya kökenli olduğuna inanılıyor. Hint mutfağının yanı sıra Akdeniz ve Arap mutfağının da en önemli maddeler biridir.

Bebeklere rezene çayı verilir mi?

Evet bebeğinize verebilirsiniz ancak çok az miktarlarda. Verebileceğiniz en iyi şekli az miktarda rezeneyi suda kaynatmaktır, sonra bu suyu süzün ve tüm rezene parçalarının süzgeçte kaldığından emin olun. Bebeğinizi rezen suyu ile besleyin. Yalnızca çay formunda içirebilirsiniz ve verebileceğiniz en erken zaman; bebeğiniz 1 aylıkkendir. 1 aylıktan küçük bebeklere rezene çayı vermeyin.

Bebeklere rezene çayı nasıl yapılır?

Bebekler için rezene çayı yapımı: Bir çay bardağı suyu cezvede kaynatın içine 1 tatlı kaşığı dolusu rezene tohumunu atınSüzün ve bebeğinize vermeden önce ılmasını bekleyin. Antioksidanlar orta ve yüksek ısıda buharlaşabilir o yüzden çayı kısık ateş üzerinde hazırlayın.Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Yrd. Doç. Dr. Esra Kezer 1 aylık bebeklere gaz sancısı varsa eczanede satılan kapalı kutular içinde ki rezene çayından günde 3 kez 1-2 çay kaşığı verilebileceğini bildiriyor.

Bebeklere ne zaman ve ne kadar rezene çayı verilir? Doktorlar cevaplıyor

Sual: Bebeğim 22 günlük, gaz sancısı var, rezene çayını ne kadar ve günde kaç kez vermeliyim?

CEVAP

Çocuk Doktoru Ayşe Zengin Turan’ın cevabı: (Günde 2 defa 1 er çay kaşığı verdiğiniz rezene çayı bebeğinize bir zarar vermez. fayda görüyorsa kullanabilirsiniz. Ayrıca siz de içebilirsiniz, sütünüzden geçerek bebeğinizi bir miktar rahatlatabilir.)

Sual: Bebeğim akşamları uyuyamıyor daha 12 gün oldu doğalı bir müddet ağlıyor sonra uykuya dalabiliyor rezene çayı verdikten sonra rahat uyuyor 3 gecedir rezene çayı veriyorum böyle her gece vermemin zararı olur mu alışkanlık yapar mı?

CEVAP

Çocuk Doktoru Mehmet Öztürk’ün cevabı: (Bu konuda cevabım şudur;

Not: Bu makalemiz 2 sayfadan oluşmaktadır. “Sonraki Sayfa” yazısına tıklayarak yazıyı okumaya devam edebilirsiniz.  

 

CEVAP

Çocuk Doktoru Mehmet Öztürk’ün cevabı: (12 günlük bebeğe ara sıra verebilirsiniz ama her gün rezene çayı vermeyin.)

Rezenin bebek sağlığına faydaları

Kolik ağrısını geçirir

Kolik genellikle bebeklerde görülen ağrılı mide kramplarıdır. Koliğin en önemli nedeni gazdır. Rezene gaz azaltıcı özellikleriyle koliğe karşı, koliğe şifa olan en etkili doğal yöntemlerdendir.Kolikli ağlayan bebeğe rezene ile kaynatılmış ve süzülmüş su verilebilir.Haftada 3 gün olmak üzere bir hafta boyunca 1,5 çay bardağını dozajı aşmayacak şekilde az miktarlarda vermelisiniz.

Sindirim bozukluğuna şifadır

Bir tatlı kaşığı dolusu rezene tohumu 1-1,5 çay bardağı suda yarım saat kaynatıldıktan sonra ılımaya bırakılıp kullanıldığında bebekteki hazımsızlık, kusma, gaz ve şişkinlik tedavisinde çok etkilidir.

Uykusuzluk & Huysuzluk

Sinir sisteminde rahatlama etkisi sağlayarak, bebeklerin huysuzluklarını giderir. Bu sayede uyku sorunu yaşayan bebeklerinde bu sorununu çözmeye yardımcı olur.

Kabızlığı giderir

Rezene çayı kabızlık için de faydalıdır. Kabızlık genelde mamayla beslenen bebeklerde görülür. Rezene çayı kabızlığı çözerek sağlıklı bir sindirim sistemine kavuşmanızı sağlar.

Anti-oksidan kaynağıdır

Bebeklerin iştahı iyidir ve kendilerine göre büyük miktarda yerler. Bu da hızlı büyümelerine yardımcı olur. Yüksek iştah serbest radikallerin salınımına yol açar. Bu serbest radikaller müdahale edecek antioksidantlar olmadığında çevredeki dokulara ve hücrelere zarar verebilir. Rezene antioksidan içeriği ile yiyeceklerdeki zararlı maddeleri yok eder.

Solunum sistemi hastalıklarına iyi gelir

Rezene tohumları aynı zamanda öksürük, astım, bronşit ve akciğer apsesi gibi solunum bozukluklarının tedavisinde de etkilidir. Rezene yapraklarının suyu da bu hastalıklar için faydalıdır. Rezene yaprağı yoksa rezene tohumu da kullanabilirsiniz.

Antimikrobiyal özelliklere sahiptir

 Rezene tohumu antimikrobiyal özellikler içerir. Antimikrobiyal özellikler bakterileri olduğu kadar mantarı da tedavi eder. En önemlisi, patojen mikropların da rezene tarafından kontrol altına alınabiliyor olmasıdır.

Rezene tohumu verirken alınacak tedbirler

Bebeğinize rezene verirken almanız gereken tedbirler ve dikkat etmeniz gerekenler vardır; Rezene tohumlarını direkt olarak vermeyin. Boyutları pirinç tanesinden daha küçüktür. Bu gibi küçük tanelerin soluk borusuna kaçması ve boğulmaya neden olması riski vardır. Bunun yerine rezene çayını tercih edin.

Alerjik reaksiyonlar: Deri üzerinde iltihap görüldüğünde bebeğinize rezene çayı vermeyin ve hemen doktora danışın.

Kolik Ağrısı (İnfantil Kolik) Nasıl Geçer, Kolik Bebek Nasıl Uyutulur? Tıklayınız

Bebekler İçin Gaz Giderici İlaçlar Nelerdir? Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız

Bebekler Uykuda Neden Ağlar?Çocuk Doktorları Cevaplıyor Tıklayınız

Bebeklerde Gaz Yapmayan Markaları İçin Tıklayınız