Yeni doğan Bebeğin Kusması Neden Olur, Nasıl Geçer?

1 Temmuz 2017
0 Yorum
yeni dogan bebegin kusmasi neden olur nasil gecer

Kusma yenidoğan bebeklerde sık karşılaşılan bir durumdur ve reflüden, idrar yolu enfeksiyonuna, anne sütü alerjisinden, doğumsal metabolizma hastalıkları,

Kusma yenidoğan bebeklerde sık karşılaşılan bir durumdur ve reflüden, idrar yolu enfeksiyonuna, anne sütü alerjisinden, doğumsal metabolizma hastalıkları, bebeğin anne karnında amnio sıvısını yutmasına kadar çeşitli nedenlerden kaynaklanabilmektedir. Yeni doğan bebeklerde kusma görüldüğünde ilk akla gelmesi gereken bebeğin aşırı beslenme sonucu kusmasıdır. Bu nedenle bebeği aşırı beslemek için de zorlamamalıdır.

Kusma şu şekilde gerçekleşir; çiğneyip yuttuğumuz yiyecekler ve içecekler yemek borusunu geçip mideye ulaşırlar. Bu besinler mide tarafından sindirilip bir süre depolanırlar. Midede bulamaç haline gelip ince bağırsağa iletilirler. Ancak kusmaya neden olan bir faktörden dolayı bulamaç olan yiyecekler ince bağırsağa gitmek yerine yemek borusuna gidip, anüs yerine ağız yoluyla vücudu terkederler. Yeni doğan bebeklerde kusmanın en sık karşılaşılan nedenleri şunlardır;

  1.   Bağırsak tıkanıklığı
  2.   Enfeksiyonel hastalıklar
  3.   Yemek borusunun mideye bağlandığı kısmın kapalı olması (özofagus atrezisi),
  4.   Bağırsak darlığı
  5.   Soğuk algınlığı (Grip, nezle, sinüzit vb)
  6.   Psikolojik nedenler
  7.   Bağırsağın bir kısmının olmaması
  8.   Gastroözofagial reflü
  9.   Karın organlarının göğüs içinde fıtıklaşması
  10.   Bir tip mide darlığı (pilor stenozu)

Yeni doğan bebeklerde mide sorunları

Yeni doğan bebekte fışkırarak kusma, yiyeceklerin ağızdan, burundan çıkması genellikle mide sorunlarına işaret eder. Yani kusmanın nedeni mide çıkışındaki rahatsızlıklardan kaynaklanabilir. Mide bağırsak ya da mide yemek borusu arasındaki fistüller  yeni doğan bebeklerde kusmayı tetikleyebilir.

Yeni doğan bebeklerde reflü

Reflü de yenidoğan bebeklerde kusmaya yol açabilir. Yeni doğan bebeklerde reflünün nedeni bebeklerin mideleri henüz çok küçük olduğundan, mide kapakları da henüz tam olarak gelişmediğinden dolayı, yenidoğan bebeklerde mideden yemek borusuna besin kaçışı gerçekleşmesidir. Yeni doğan bebeğin yediklerinin fazlasını çıkarması fizyolojik reflü olarak adlandırılır. Yeni doğan bebeğin mide-bağırsak sistemi güçlendikçe bu reflüler de zamanla ortadan kalkar. Bebeklerde zamanla reflü denilen mideden yemek borusuna kaçış azalır ve kusmalar biter.

Yanlış emzirme pozisyonu

Yeni doğan bebeklerde kusmanın bir diğer nedeni de annelerin bebeklerin emzirirken yanlış pozisyonda bulunmasıdır. Emzirmede doğru pozisyon için doktorunuzun gösterdiği şekilde bebeğinizi emzirmelisiniz.

Yenidoğan bebekte gaz sancısı

Beslenirken gaz yutan yeni doğan bebeklerde de kusma meydana gelebilmektedir. Bu gibi durumlarda bebeğin kusmaması için gaz yutması önlenmelidir. Örneğin gaz yapmayan biberon kullanımı, doktorunuzun önerdiği gaz yapmayan mamalar da yeni doğan bebeklerde gazı önleyen önlemlerdendir.

Yeni doğan bebek kusuyorsa ne yapmalı?

Yeni doğan bebeğiniz kustuğunda, kusmuğun soluk borusuna kaçmaması için bebeği yan yatırmalı böylece hayati tehlike önlenmelidir.

Sual: Yeni doğan bebek neden kusar, bir problem olabilir mi?

CEVAP

Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Barış İlhan’ın cevabı: (Yenidoğan bebeklerde her besleme sonunda taşma tarzında bir miktar kusma görülebilir. Bu kusmalar çocuğun kilo alımını engelliyor ve genel durumunu bozuyorsa mutlaka ileri tetkik edilmeli.)

Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Necmettin Bilici’nin cevabı: (Yeni doğan bebekler genelde gaza bağlı kusar ve bazende fazlasını çıkarırlar. Fakat başka kusma nedenleride olabilir. Doktorunuza danışınız.)

Yeni doğan bebek kusuyorsa nasıl tedavi edilir?

Yeni doğan bebeğiniz sık sık kusuyorsa onu en kısa zamanda bir Çocuk Doktoruna götürün. Doktor bebeğinize çeşitli testler uygulayıp kusmanın neden kaynaklandığını tespit edip gerekli tedaviyi uygulayacaktır.

Yeni doğan bebek kusması nasıl önlenir?

  1. Yeni doğan bebeğin kusmasını önlemek için bebeğinizi besledikten hemen sonra yatırmayın.
  2. Bebeğinizi besledikten sonra sırtınızı hafifçe sıvazlayarak gazını çıkarın.
  3. Kusma anında bebeğinizi yan yatırın.
  4. Hava yolunun açık kalmasını sağlamak için bebeğin ağzının içini yabancı maddelerden temizleyiniz.

Not: Bu makaledeki cevaplar yalnızca soru soran şahıslara münhasır verilmiştir. Doktorların cevaplarındaki bildirdiği tavsiyelerin hiç birini doktorunuza danışmadan uygulamayın.

Yenidoğan Reflüsü Nedenleri, Belirtileri Ve Tedavi Yöntemleri Tıklayınız

Bebeklere Kilo Aldıran Tarifler (En Lezzetli, Kilo Aldırıcı Tarifler) Tıklayınız

Bebeklerde Gaz Yapmayan Mama Markaları İçin Tıklayınız