Hamilelikte Ayak Şişmesi Neden Olur, Ne Zaman Başlar, Hamilelerde Ayak Şişmesi

18 Temmuz 2017
0 Yorum
hamilelikte ayak sismesi neden olur ne zaman baslar hamilelerde ayak sismesi

Hamilelik vücudun genel sisteminde meydana gelen değişimler damar içerisindeki kan miktarının yaklaşık %50 oranında artmasına yol açar, vücudun su tutma oranını

Hamilelik vücudun genel sisteminde meydana gelen değişimler damar içerisindeki kan miktarının yaklaşık %50 oranında artmasına yol açar, vücudun su tutma oranını yükseltmektedir. Bu nedenle ayaklar dahil vücudun çeşitli organlarında, dokularda ödem yani şişlik meydana gelebilir.  Ayaklara soğuk su uygulaması ayak şişmesi yaşayan gebelerin en sık uygu21ladıkları yöntemlerdendir. Bu makalemizde hamilelikte ayak şişmesi neden olur ve nasıl geçer? Konusu hakkında uzman doktorların görüşlerini bildireceğiz.

Hamilelikte ayak şişmesi neden olur?

  1. Hamilelik nedeniyle vücutta tutulan su miktarının ve kan dolaşımının artması
  2. Gebelikte meydana gelen hormonal değişimler
  3. Yüksek tansiyon
  4. Hareketsiz hamilelik geçirme
  5. Hamilelik zehirlenmesi
  6. Giderek büyüyen rahimin kasık bölgesindeki damarlara baskıyı artırması
  7. Potasyum içeren gıdaların yetersiz tüketimi
  8. Çok fazla tuzlu gıdaların yenmesi
  9. Sıcak hava
  10. Bol miktarda kafeinli yiyecek ve içeceklerin tüketimi

Hamilelikte ayak şişmesi ne zaman olur?

Hamilelikte ayak şişmesi gebeliğin herhangi bir zamanında başlayabilir. Ancak genelik 5. aydan itibaren ve gebeliğin son 3 ayında ayak şişmesiyle karşılaşılır.

Hamileyim Ayaklarım Çok Şiş Ne Yapayım? Uzman Doktorlar Cevaplıyor

  1. Günde 2-3 litre yani 8-10 su bardağı su içmeyi alışkanlık haline getirin. Bol sol su tüketmeye özen gösterin. Bol su tüketimi düşünülenin tam tersine şişliğin artmasına değil azalmasına yardımcı olacaktır.
  2. Lahana yaprakları vücuttaki fazla suyu emip, ayaklardaki şişliği indirmeye yardımcı olur.  Lahana yapraklarını buzlukta soğutun, ardından bacaklarınıza bu yaprakları koyup bacaklarınızı pamuklu bir bezle sarın. Yaprakları ıslak olana bacakta kadar tutmalı, sonradan değiştirin.
  3. Ayaklarınızı ılık tuzlu suda bekletin. Ayaklarınızı 10-15 dakika tuzlu suda tutmak ayaklarınızdaki kan dolaşımını arttırmaya yardımcı olur ve tuz iltihabın giderilmesinde rol oynar, tuzlu su kasları rahatlatır. Ayakları tuzlu suda bekletme işlemini uyumadan önce yapın.
  4. Yürüyüş ve yüzme gibi hafif egzersizlere devam edin.
  5. Uzanırken bacaklarınızı yüksekte tutun Bunun için ayaklarınızı altına birkaç yastık koyabilirsiniz. Bu özellikle gece vakti sizin için oldukça etkili olabilir. Bunu yaparken de her zaman kafa seviyeniz kalp seviyenizden biraz yüksekte tutun.
  6. 2 su bardağı suya 2-3 tatlı kaşığı kişniş tohumu koyup, 2 bardak su 1 bardak suya düşene kadar kaynatın. Ardından bu suyu soğumaya bırakın. Ve bu suda ayaklarınızı beklerin. Kişniş tohumu suyu ayaklardaki şişliği almaya yardımcı olacaktır.
  7. 4-5 su bardağı ılık suya 1 yemek kaşığı elma sirkesi atıp ayakları elma sirkeli suda bekletmek de şişliğin gitmesinde önemli oynayacaktır.
  8. Uyurken yan yatın veya ayaklarınızı yastık yardımıyla hafifçe yükseltin.
  9. Uzanma imkanı bulamadığınız zamanlarda ayaklarınızı bir taburenin üzerine uzatarak oturun.
  10. Isı şişmeyi artıracağından kendinizi serin tutmaya ve serin ortamlarda bulunmaya gayret edin.Ayaklarınıza soğuk su ile yıkamakta şişliği gidermeye yardımcı olur.
  11. Bacak bacak üzerine atarak oturmayın.
  12. Tuz alımını sınırlayın. Çok fazla tuz tüketimi vücutta su tutma oranını artırıp şişliğe yol açar.
  13. Sıkı pantolon ve çoraplar giymeyin, rahat bol kıyafetler giyin, dar giysilerden kaçının.
  14. Şişlikleri azaltmak için en önemli kural ayakta fazla durmamaya özen göstermektir. Zaman zaman uzanmak ve bacakların altına yüksek bir yastık koymak şişlikleri önler.
  15. Ayaklarınıza masaj yapın. Masaj gerginliği alır. Aynı zamanda vücudunuzda su tutulmasına neden olarak ayaklarınızda şişmeye yol açan toksinleri de atmaya yardımcı olur. İyi bir ayak masajı sizi rahatlatacaktır.
  16. Ayaklarınızı bir tenis topunun üzerinde yuvarlayın. Bu ayaklarınızda masaj görevi görür.
  17. Uzun süre ayakta kalmaktan, oturmaktan veya ayaklarınızı yere koyarak oturmaktan kaçının.
  18. Rahat edebileceğiniz boyutta ve şekilde bir ayakkabı alın,ayaklarınızı desteklemek için arka kayışlı olsun.Hamilelikte yüksek topuklu ayakkabılardan kaçının.

Hamilelikte Bebeğin Gelişimi İçin Neler Yemeli? Tıklayınız

Hamilelikte Elma Yemenin Bebeğe Ve Hamile Kadına Faydaları

Kız Bebek Belirtileri Hamilelikte Kızın Belirtileri Kız Çocuk Belirtileri Tıklayınız