Konak Nedir? Bebek Kafasında Saçında Konak Tedavisi Karbonat

28 Temmuz 2017
0 Yorum
konak nedir bebek kafasinda sacinda konak tedavisi karbonat

Konak, bebeklerin  ve yeni doğanların saç derisi üzerinde pul pul deri döküntüsü halinde görülen, genellikle kahverengi ve sarı renkte olan, zaman zaman da

Konak, bebeklerin  ve yeni doğanların saç derisi üzerinde pul pul deri döküntüsü halinde görülen, genellikle kahverengi ve sarı renkte olan, zaman zaman da kırmızı ve pembe renklerde olabilen kabuklaşmış deri parçalarına denir. Konağın tıp dilindeki adı ise infantil seboreik dermatit’tir. İngilizce metinlerde Cradle Cap’tir. Bebeklerde konak, genellikle doğumdan sonraki  1–3 ay arasında ortaya çıkar. Çoğu zaman saçlı deride, bebek kafasında olan bu durum, bazen bebekte yüze, kaşlara, alın ve kulaklara da yayılabilir. Bu makalemizde bebeklerde konak neden olur ve nasıl geçer? Konusu hakkında bilgiler vereceğiz. Cildiye Doktoru Vildan Şengöz’ün bebeklerde konak tedavisi hakkında önerilerini de bu yazımızda okuyabilirsiniz.

Bebeklerde Konak Neden Olur?

Bebeklerde konağın nedeni uzmanlarca kesin olarak bilinememektedir. Ancak uzmanlar doğumla birlikte anneden bebeğe geçen hormonların bebekte konağa yol açabildiğini düşünüyor. Bu hormonlar bebekte saç foliküllerinde yağ üretimi yani sebum oluşumunu tetikleyip bebekte konak sorunu ortaya çıkıyor. Yani bebekte konağın meydana gelmesi nedeniyle ilgili olarak kabul edilen genel görüş kötü hijyen değil, anne karnındayken yüksek hormon düzeylerine maruz kalma olayı olarak düşünülmektedir.

Bebeklerde Konak Nasıl Geçer? Tecrübeli Anneler Anlatıyor

  1. Bana hemşirenin söylediği zeytinyağına bir çay kaşığı karbonat karıştır banyodan bir saat önce sür bir saat bekle ince dişli bir tarakla geriye doğru tara ben öyle yapmıştım bebeğimde konak falan kalmamıştı.
  2. Benim oğlumda da konak olmuştu zeytinyağı sürün ve 2 saat kadar bekleyin yarım saate bir pamukla masaj yapar gibi kafadaki konakları ters yöne doğru ovun ve banyo yaptırırken de küçük el havlusunu başını şampuanladıktan sonra önden arkaya doğru ovun, ben oğluma yaptım 3 seferde konak sorunu bitti.
  3. Benim oğlumunda kafasında konak vardı doktorumuz her banyodan 5 dakika önce badem yağı sür o yumuşatır daha sonrada kafasını ince dişli tarakla geri doğru (alnından enseye doğru) tara dedi yaptım ve 3 ila 4 günde geçti tavsiye ederim bi deneyin isterseniz.
  4. Ben çözümü arko kremde buldum.Önce saç diplerine kremi sürdüm kabarana kadar bekledim sonra incecik taraklar oluyo ya hani boyle erkeklerin eskiden kullandıkları  onunla tesinden taradım konakların hepsi çıktı. Sonra banyo yaptırdım bebeği hepsi geçti.
  5. Karbonatlı su pamukla banyodan önce sür ve küçük tarakla tara kabartıyor ve hiçbir şey kalmıyor.
  6. Benim kızımda da çok olmuştu kafasına bebe yağı sürdüm yarım saat bekledim taradım hiçbir şey kalmadı bir daha da olmadı. Bebe yağını sür biraz yumuşasın sonra tarakla yavaşça tara. İki çocuğuma da öle yaptım bir daha olmadı.
  7. Bebeğinizi yıkarken iyice durulayın saçlarını ve mutlaka bebek fırçasıyla tarayın Mustela şampuanı tavsiye ediyorum.
  8. Tatlı badem yağını banyodan yarım saat önce sürün sonrasında Chicconun konak taragı var ince ve öok sık dişli bir tarak onunla tarayın konağın hepsinin temizlendiğini  göreceksiniz, sonrasında da güzelce yıkayın, gecene kadar her banyoda buna devam edin.
  9. Vazelin sür beklet tarağın ince tarafı ile bebeğin beynine zarar vermeden tara bu da geçiriyor konağı.
  10. Bebeklerde yüzde de konak çıkıyor benim oğlumda da çıkmıştı doktor yüzü için krem verdi ve konak şampuanından sür dedi yıkarken geçti.
  11. Zeytinyağı Özlü Komili bebek şampuanını dene çok faydasını göreceksiniz, konak olan her yeri bunla yıkayın.
  12. Karbonatı ılık suyla lapa yap saçına sür 45 dk beklet tarakla tara yıka en sağlıklısı bu.
  13. Banyo yaptırmadan önce bebeğin saçına sıvıyağı sür ve ince dişli tarakla tara sonra banyo yaptır. Biz öyle yapmıştık geçmişti.
  14. Bebe yağı alın sürün 1 saat bekletin eczanelerde konak tarağı satılıyor yıkamadan önce arkaya doğru tarayın ve yıkayın.2 günde 1 tekrarlayın bunu. Bu arada eczanelerde Mustelanın konak merhemi var birde şampuanı onu da alıp sürebilirsiniz.
  15. Zeytin yağı ve karbonatı karıştır başına sür yarım saat beklet sonra tekrar sür ve eczaneden tarak al ince olanı ile tara sonra banyo yaptır eğer geçmez tekrar olursa eczaneden konak önleyici şampuan al.
  16. Sebamed şampuanı alın derim bana doktor onu tavsiye etti Alman malı sonuçta yani diğerleri hep konak yapıyor inan.
  17. Bebe aspirinini zeytinyağında ez ve konak olan yerlere sür, benim bebeğimin öyle geçti.
  18. Yoğurdun içine karbonat katıp karıştırın banyodan önce biraz konaklı yere sürüp bekletin.Güzelce durulayın çok etkili hemen geçiriyor konağı

Bebeklerde Konak Tedavisi (Uzman Doktorlar Cevaplıyor)

Cildiye Uzmanı Vildan Şengöz anlatıyor;

  1. Konağın yol açtığı kabuklar kesinlikle koparılmaz ve soyulmaz. Kabuklu bölge badem yağı veya bebe yağıyla hafifçe nemlendirilir ve nazikçe masaj yapılır. 5 dakika kadar masaj yaptıktan sonra bebe şampuanıyla yıkanır. Bu uygulama kabuk geçene kadar hergün uygulanabilir.
  2. Kabuk kalınsa masajdan sonra yumuşak bebek diş fırçasıyla hafifçe tarama hareketiyle fırçalanabilir. Önemli nokta kesinlikle acele etmeden ve hırpalamadan sabırla bu işlemi tekrarlamaktır. Kabuklar geçtiğinde fırça kullanılmaz.
  3. Sürülen yağın çok iyi arınması gerekir. Yağ temizlenmezse saç diplerinde tıkaçlar oluşmasına ve durumun kötüleşmesine neden olur. Benim böyle durumlarda tavsiyem şampuanı az suyla hafifçe köpürtüp 2 dakika kadar bekletmek ardından durulayıp bir kez daha köpürtüp yıkamak oluyor.
  4. Bebeğe kullanılacak şampuan kesinlikle erişkinde kullanılan antidandruff ibareli ürün olmamalıdır. Özellikle salisilik asit içeren ürünler hekim tavsiyesi olmadan kullanılmamalıdır. Eczenelerde satılan bebek konak şampuanları kullanım için uygundur.
  5. Konakla beraber saç dökülmesi ve saçta incelme zayıflama olabilir. Bu durum geçicidir. Deri iyileştikçe saçlar yeniden gelecektir. Kalıcı kellik olmaz

Bebeklerde Konak İçin Ne Zaman Doktora Gitmek Gerekir?

Cildiye Uzmanı Dr. Vildan Şengöz anlatıyor;

  1. Evde yapılan bakım 2-3 hafta geçmesine rağmen yanıt vermezse,
  2. Kabukların altındaki deride kızarıklık ve kaşıntı olursa, (Bebek huzursuz olur)
  3. Deride akıntı, sızıntı, kanama başlarsa,
  4. Kabukların etrafında dokunmakla ciltte ısı artışı fark edilirse,
  5. Vücudun başka bölgelerinde kızarıklık ve sivilcemsi oluşumlar fark edilirse;

Hekime başvurduğunuzda öncelikle bu durumun başka hastalıklarla ve egzema ile ayrımı yapılır. Mantar enfeksiyonu ya da egzema devreye girdiyse hekimin reçete edeceği antifungal şampuan veya bebekler için önerilen düşük doz kortizonlu kremlerin uygulanması gerekebilir. Hekime görünmeden kesinlikle bu ilaçlar kullanılmamalıdır.

Bebeklerde İsiliğe Ne İyi Gelir? Çocuk Doktorları Cevaplıyor Tıklayınız

Bebeklere Kilo Aldıran Mama Tarifleri (En Etkili Kilo Aldırıcı 6 Tarif) Tıklayınız