Çoçuklarda Kusmanın Sebepleri, Çocuğum Kusuyor Ne Yapmalıyım?

5 Ağustos 2017
0 Yorum
cocuklarda kusmanin sebepleri cocugum kusuyor ne yapmaliyim

Çocuklarda kusma reflüden gıda alerjisine kadar pek çok nedenden kaynaklanabilmektedir. Bu makalemizde çocuklarda kusma neden olur, nasıl geçer? Konusu hakkında

Çocuklarda kusma reflüden gıda alerjisine kadar pek çok nedenden kaynaklanabilmektedir. Bu makalemizde çocuklarda kusma neden olur, nasıl geçer? Konusu hakkında Çocuk doktorlarının verdikleri bilgileri paylaşacağız.

Çocuklarda kusmanın en sık karşılaşılan nedenleri nelerdir?

  1. Gastroözofajiyal reflü (Bu durum yemek borusunu mideye bağlayan kapak görevi gören kasların tam kasılamama sonucu mide içeriğinin yukarı gelmesinden meydana gelen kusmalardır.)
  2. Farenjit ve boğaz ağrısı, beta streptokok boğaz enfeksiyonları
  3. Bağırsak enfeksiyonu
  4. Soğuk algınlığı, nezle, grip gibi üst solunum yolu hastalıkları
  5. Enfeksiyonlar; kulak enfeksiyonu, idrar yolu enfeksiyonu, akciğer ve omurilik enfeksiyonu
  6. Beyin ve sinirle ilgili durumlar; travma, çocuk beyinde veya omurilikte tümör
  7. Beslenme ile ilgili durumlar; süt alerjisi, aşırı yedirme, yanlış pozisyonda yeme
  8. Zehirlenme; çocukların ilaç yutması
  9. Midenin aşırı dolmasına bağlı kusmalar.
  10. Beslendikten hemen sonra yatırılması ve altının değiştirilmesi gibi işlemlere bağlı kusmalar.
  11. Beslenme sırasında aşın hava yutulmasına bağlı kusmalar.
  12. Kusmalı ishal, akut ishal, bağırsak tıkanması, pilor spazmı, apandisit ve sindirim sisteminde doğuştan oluşum bozuklukları gibi sindirim sistemi hastalıklarına bağlı kusmalar.
  13. Menenjit, beyin apseleri ve beyin tümörleri gibi merkez sinir sistemi hastalıklarına bağlı kusmalar.
  14. Sinirli çocuklarda görülen psikolojik kaynaklı kusmalar.
  15. Üst solunum yolları enfeksiyonlarına ve özellikle başlangıç evresinde olmak üzere başka enfeksiyonlara bağlı kusmalar.
  16. Yinelenen (asetonemik) kusmalar.
  17. Sindirim problemleri; asit reflü, apendisit, sindirim sisteminde tıkanıklık
  18. Mide gribi

Çocuklarda Kusmanın Nedeni Nasıl Teşhis Edilir?

  1. Kan testleri ile çocuğun organlarında enfeksiyon yahut herhangi bir problem olup olmadığı teşhis edilebilir.
  2. Çocuğun sindirim sisteminde bir tıkanıklık varsa ultrason uygulanır.
  3. Beyin tümöründen şüpheleniyorsa doktor BT çektirmenizi isteyecektir.

Kusan Çocuğa Ne Yedirilir? Çocuk Doktoru Enver Mahir Gülcan Anlatıyor

  1. Çocuk kustuktan hemen sonra bir şeyler yedirmeyin, en az bir saat midesi boş kalmalı
  2. Bundan sonra bir çay bardağı veya yarım çay bardağı su verilir.
  3. Suyu çıkarmazsa yarım çay bardağı su tekrar verilir.
  4. Bundan sonra azar azar kraker, bisküvü, kek gibi yiyecekler verilir. Çocuk isterse çorba, komposto, meyve suyu verilebilir.
  5. Ancak çocuk ilk etapta verilen suyu kusarsa başka bir şey verilmez. Yapılacak şey, Su verdikten 20 dk. sonra yarım çay bardağı değil bir yemek kaşığı vermektir. Kusma görülmediği taktirde meyve suyu, yağsız süt, çorba gibi sulu gıdalar verilir. Eğer yine kusarsa ilaç tedavisi gerektiği anlamına gelir.

Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Nilüfer Toprakçı “kusan çocuğa ne yedirilir, kusan çocuğa ne yapmalı?” sorusunu şu şekilde cevaplıyor; (Çocuklarda kusma pek çok nedenden kaynaklanabilir fakat çocuklardaki kusmaya yol açan en önemli faktör virüslerdir yahut gıda zehirlenmesidir.

  1. Çocuklarının kusması haliyle ebeveynlerini telaşlandırır ve bu endişe panikle çeşitli yanlışlar yaparlar. Bu yanlışlardan biri de kusan çocuğun susuz kalacağı endişesiyle hızlı bir şekilde bir şeyler içirmektir. Evet kusan çocuğun sıvı alınımı önemlidir ancak çocuklara sıvı verilmesi ani değil yavaş yavaş gerçekleştirilmelidir.
  2. Kusan çocuğa yemek yemesi için ısrar etmemek en doğrusudur. Zaten kusma ciddi bir nedenden kaynaklanmıyorsa 12 saat içinde kendiliğinden geçip çocuk rahatlayacaktır. Yudum yudum vereceğiniz sıvı, su veya doktorunuzun önereceği tuz-şeker karışımı olabilir. Kusma azalıp çocuk normale dönmeye başladıkça sıvı alımını artırabilirsiniz. Çocuğunuz fazla kusuyorsa, vücudunun dehidrasyonunu engellemek için biran önce doktora başvurmalıdır.
  3. Çocuğa bulaşan virüsler genellikle ishalle kusmaya birlikte neden olurlar. İshalde çocuğun susuz kalmamasına çok dikkat etmelidir. Şayet çocuğunuz yemek yemek istiyorsa muz, elma, patates, şeftali, haşlanmış pirinç, yoğurt gibi gıdaları ona yedirebilirsiniz. )

Kusan çocuğa ne yedirilir? Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatma Ela Tahmaz anlatıyor;

  1. Çocuğunuz yiyip içtiği her şeyi kusuyorsa ve ishal ise su kaybına uğramış olabilir. Bu durumda hemen hekiminize başvurmanız gerekir” Kusmanın nedenine bakılmaksızın tedavinin bol sıvı tüketimi ve hafif gıdalarla başlaması gerektiğini söyleyen Dr. Tahmaz, kusma sonrasında çocuğa verilebilecek en faydalı sıvının su olduğunu belirtti. Tahmaz, “Çocuğunuz yiyip içtiği her şeyi kusuyorsa ve ishal ise su kaybına uğramış olabilir. Bu durumda hemen hekiminize başvurmanız gerekir” diye konuştu.
  2. Bulantı ve kusma 24 saat içinde geçmiyorsa, çocuğa bir şeyler yemesi konusunda ısrar edilmemesi gerektiğine değinen Tahmaz, “Çocuğunuzun bulantısı geçmiş olsa bile, kendisine vereceğiniz ilk yiyecek yağsız ve kızarmış bir dilim tost ekmeği veya tuzlu bir kraker olmalıdır. Daha sonra hiçbir şey yemeden bir saat beklenilmelidir. Çocuğunuz bir saat içinde kusmuyorsa, ikinci dilimi de verebilirsiniz. Çocuğunuza vereceğiniz herhangi bir gıda maddesi, bulantıya neden oluyorsa, bu yiyeceğin tüketilmesi konusunda ısrar etmeyin” şeklinde konuştu.

Çocuğum Yemek Yemiyor, İştahsız Yemek Yemeyen Çocuğa Ne Yapmalı? Tıklayınız

Çoçuklarda Demir Eksikliği Belirtileri, Nedenleri Ve Tedavi Yöntemleri Tıklayınız