Halıdan Koltuktan Kıyafetten Kumaştan Elbiseden Mum Lekesi Nasıl Çıkar?

12 Ağustos 2017
0 Yorum
halidan koltuktan kiyafetten kumastan elbiseden mum lekesi nasil cikar

Mum, kimyasal içeriğinden dolayı leke bırakabilen bir maddedir. Peki halıdan, elbiseden, pantolondan, kıyafetten, mobilyadan,koltuktan  nasıl çıkar? İşte evde

Mum, kimyasal içeriğinden dolayı leke bırakabilen bir maddedir. Peki halıdan, elbiseden, pantolondan, kıyafetten, mobilyadan,koltuktan  nasıl çıkar?

İşte evde uygulayabileceğiniz mum lekesini çıkaran kesin çözümler;

  1. Giysinize mum damladıysa, giysinizde mum damlayan yerin üzerine kağıt koyup ütüleyin, mum lekesi gidecektir.
  2. Kesinlikle tineri denemelisin, mum lekesini gideren kesin anında çözüm tinerdir, ben de herşeyi denedim ama olmadı tinerle hemen çıktı.
  3. Üzerine çakmak tut anında eriyip gidiyor. Siyah gömleğine boydan boya mum damladı. Çakmak tuttum anında eridi gitti.
  4. Kurumuş mum lekelerini önce saç kurutma makinası ile yumuşatın ve bir bezle üstünden alın. Geri kalanı 1-1 ölçek su ve beyaz sirke karışımı ile ıslatılmış bezle silin.
  5. Mum dökülen giysiye, kumaş ıslana kadar limon sıkın, limon mumun içine işleyecek mum lekesi kolaylıkla çıkacaktır.
  6. Hemen makinaya at yıka, tertemiz oluyor mum lekesi falan kalmıyor.
  7. Buz birebir buzla uzun süre üstünde gezinin mum kalıp olarak çıkıyor
  8. Mum damladığı an kurumadan üzerine tuzu bolca dökünce ovalayınca çıkıyor.
  9. Havlu kağıdı mum lekesinin üzerine koy ütüle ve kesin sonuç çıkıyor benim başıma geldi böyle yaptım çıktı.
  10. Cama damlayan mumu çıkarmanın pratik yolu saç kurutma makinesi kullanılmasıdır. Sıcak kademede çalıştırılan saç kurutma makinesi mum lekesi üzerine tutulduğunda, bir süre sonra mum yumuşayıp erimeye başlayacaktır. Ardından eriyen mum bezle silinmelidir.
  11. Pantolondan mum lekesini çıkarmak için; Pantolon üzerine damlayan muma hemen müdahale edilmemeli, mumun kuruması beklenmelidir. Kurumamış mum lekesine panikle yapılan müdahale, lekenin pantolona iyice yayılmasına sebep olabilir. Pantolon, gömlek, T-shirt, elbise vs gibi giysilere yapışan mumu temizlemek için; Mumun kalın bölgeleri bıçağın tersi veya kaşık gibi sert bir maddeyle kazıyın. Fazlalık mumu kazıdıktan sonra üzerine kağıt koyun ve ütü ile ütüleyin. Ütüleme işleminde mum eriyerek kâğıt parçasına yapışacaktır. Bu işlemi tüm mum lekesi gidene kadar tekrarlayın. Başka bir yöntem ise; Az miktar su ile karbonatı karıştırıp bir macun elde edin. Bu macunu mum lekesi olmuş yerleri ovularak siliniz. Sonrada yıkayıp kurumaya bırakın.
  12. Parkeye damlayan mum lekesini çıkarmak için; Mum lekesini kolayca çıkarabilmek için önce lekenin soğumasını ve kalıplaşmasını beklemek gerekir. Mum lekesinin üzerine koyduğunuz buz parçasını bir süre bekletin. Daha sonra mum lekesini bir kartla ya da bıçağın arka yüzüyle kazıyın. Ancak parke çizilmeye çok meyillidir. Bu nedenle parkeye temas ettirmeden yüzeysel olarak kazımanız gerekir. Olabildiğince hassas davranmalısınız. Yüzeysel kazıma işleminden sonra kalıntıların kalması çok normaldir. Onları da nemli bir bezle toparlayın. Bezi temizleyip lekeli zemini tekrar tekrar silin.
  13. Mum damlayan halıya nemli ince bez koyup üzerine kızgın ütü gezdir, mum lekesi geçiyor.
  14. Halıya mum damlaması durumunda mum lekesine buz sürüp, donduktan sonra halıya zarar vermeden kazıyın ,ardından süpürgeyle çekin.
  15. Koltuğa dökülen mum lekesini çıkarmak için mum lekesi koltukta iken hala sıcak ise, donması için kendi haline bırakılmalıdır. Mum lekesi kuruduktan sonra, kör uçlu, kahvaltı bıçağı gibi keskin olmayan ya da spatula vb. araçlar yardımıyla üst kısımları hafifçe kazınarak alınır. Daha sonra mum lekesi olan yere kağıt havlu konulur. Önceden orta sıcaklıkta ısıtılmış ütü, fişten çıkarılır ve kağıt havlu, lekenin üzerine konur. Bu şekilde arta kalan mum da eriyerek kağıt havluya geçer. Bu işlem miktarına bağlı olarak tüm mum kalıntısı koltuktan çıkana kadar tekrarlanır. Son olarak birkaç damla bulaşık deterjanı ve ılık su karışımı ile lekenin üstü nazikçe temizlenir. Leke hala az da olsa var ise, tuvalet ispirtosu ile 2 3 damla kullanılarak ıslak bezle ovulur ve kurumaya bırakılır.
  16. Kumaşa damlaması durumunda damlayan bölgeye buz sürerek mumun donmasını sağlayın. Kredi kartı gibi plastik kart yardımıyla mumu kazıyabildiğiniz kadar kazıyın. 2 parça kese kağıdının arasına kumaşı yerleştirin ve mumlu yeri ütüleyin. Mumun geçtiği kese kağıdını çöpe atın ve yeni kesekağıdıyla işleminize devam edin.
  17. Makinaya atarken mutfakta kullandığınız yağ sökücüden sıkın ve arkasına makinayı çalıştırın benim giysimdeki böyle çıktı.
  18. Mobilyadaki mum lekesi nasıl çıkar? Mobilyamızın üzerine damlayan mumu, üzerine bir buz küpü veya buz torbası koyarak sertleştirmeliyiz. Sonrasında pürüzsüz bir plastik cetvel, plastik bir kart veya tırtıksız bıçak vasıtasıyla sertleştirdiğimiz mum tabakasını mobilyamızın üzerinden kazımalıyız. Bu işlem yapılırken çok dikkatli olmalıyız ve mum tabakasını nazikçe çıkarmalıyız. Eğer sert hareketler uygularsak, tırtıklı materyal kullanarak çıkarmaya çalışırsak mobilyamız zarar görür ve üzerinde çizikler meydana gelir. Bu işlemler sonrasında mobilyamızın yüzeyinde kalan küçük mum lekelerini de yumuşak ve temiz bir bez yardımıyla temizlemeliyiz ve sıcak su ile ıslatmalıyız. Ardından, keten yağını ve çam terementi eşit miktarda karıştırarak, bu karışımla mum lekesini silmeliyiz. Kuru bir bez yardımıyla bu bölgeyi kurutmalı ve parlatmalıyız.

Halıdan Çay Lekesi Nasıl Çıkar, Geçer? Kesin Doğal Çözümler Tıklayınız

Halıdan Oje Ve Oje Lekesi Nasıl Çıkar? Kesin Doğal Çözümler Tıklayınız 

Koltuktaki, Halıdaki, Yataktaki Kusmuk Kokusu Ve Lekesi Nasıl Çıkar? Tıklayınız