Zeytin Çekirdeği Yutulurmu, Midede Erir mi? Zeytin Çekirdeği Yutmak Canan Karatay

18 Ağustos 2017
0 Yorum
zeytin cekirdegi yutulurmu midede erir mi zeytin cekirdegi yutmak canan karatay

Halk arasında hemoroid, basur, mide hastalıkları gibi sağlık sorunlarına şifa bulmak için zeytin çekirdeği yutmak oldukça yaygındır, peki zeytin çekirdeği

Halk arasında hemoroid, basur, mide hastalıkları gibi sağlık sorunlarına şifa bulmak için zeytin çekirdeği yutmak oldukça yaygındır, peki zeytin çekirdeği yutmanın faydaları ve zararları nelerdir? Zeytin çekirdeği yutulabilir mi? İşte doktorların bu konuda verdikleri bilgiler;

Zeytin Çekirdeği Yutulur mu?

Doktor Fevzi Özgönül zeytin çekirdeği yutulur mu? Sağlığa faydalı mı? Sorusuna şu cevabı verdi, “Nasıl badem, ceviz ve fındığı yiyor ve güçleniyorsak zeytinin çekirdeğini de yutarak mide yanmalarınızı azaltın, bağırsaklarınızı güçlendirip kabızlığınızı ortadan kaldırın. Zeytin çekirdeğinin kabızlığa karşı etkili olduğunu ve mide asitiyle zeytin çekirdeğinin fermente  olacağını belirten Dr. Fevzi Özgönül, kendisinin de uzun zamandır her gün 3 tane zeytin çekirdeği yuttuğunu belirtti. Zeytinin her şeyini değerlendirmek gerektiğini söyleyen Dr. Fevzi Özgönül, zeytin çekirdeğinin vücutta emileceğini söyledi. 

Zeytin çekirdeği yapısı bol selüloz içerdiği için serttir, çiğnenerek yenilmez fakat bu selülözik maddeyi, sindirim enzimleri ve mide asidi kolaylıkla eriterek içerdiği çok değerli ve bir zeytin ağacının gücünü barındıran özünü ortaya çıkarabilir.Zeytin çekirdeğinin sahip olduğu bu özün mide yanması olan kişilerde mide iç yüzeyini güçlendirerek yanmaları azaltacağını kaydeden Dr. Fevzi Özgönül, şöyle konuştu: (Bağırsağın güçlenmesini sağlayarak kabızlık probleminde yardımcıdır. Sindirim sistemini konu alan bir çok rahatsızlığı da giderdiği araştırmalarda tespit edilmiştir. Sabah kahvaltı sırasında yutulan 1-2 zeytin çekirdeği, en azından selülozu eriten enzim aktivasyonunu sağlayarak sindirim sistemini güçlendirecek ve böylece selüloz içeren bir çok yiyeceğin de sindirimini kolaylaştıracaktır. Zeytin çekirdeğinin selülozik yapısını tamamıyla eriten enzimlerimiz ve mide asidimiz sayesinde zeytin çekirdeğini yuttuğunuz da korkmayın, bağırsaklarınız tıkanmaz, zeytin çekirdeğinin sivri uçları da size zarar vermez. Zeytin çekirdeğinin yutulması nedeni ile zarar görüldüğüne dair tıbbi bir araştırmaya ben rastlamadım. Bu nedenle bende yaklaşık 3 aydır haftada 3-4 gün – 2-3 zeytin çekirdeği yutuyorum. Yuttuğum tüm zeytin çekirdeklerinin de sindirim sistemimde eridiğini hissediyorum.”)

Zeytin Çekirdeğİ Yutmanın Zararları Nelerdir?

Prof. Dr. Kerim Alpınar da son günlerde zeytin çekirdeği yutmak zararlı mı diye onlarca soruya muhatap olmuş. Çok sayıda insanın zeytin çekirdeği yuttuğuna tanık olmuş.Dr. Alpınar, zeytin çekirdeği yutmanın hiçbir faydası olmadığını, bilakis zararlı olduğunu vurguluyor. e-postada yazdığı gibi çok sayıda zeytin çekirdeğinin yutulmasının bir felakete yol açabileceğini söyleyen Alpınar’a Genel Cerrah Dr. Cenap Şirin de hak veriyor. Bugüne kadar 14 bin hemoroit hastası tedavi eden Şirin bunu şöyle açıklıyor: “Zeytin çekirdeğinin iki ucu da sivridir ve çekirdeği mide öğütemez. Dolayısıyla zeytin çekirdeğinin sivri uçları bağırsaklarda tahrişe sebep olabilir. Yine hemoroitli hastaların yaralarını parçalayabilir. “

  1. Zeytin çekirdeğini mide öğütemez.
  2. Zeytin çekirdeğinin iki ucundaki sivrilik bağırsakları tahriş edebilir.
  3. Zeytin dışkıyla birlikte atılırken hemoroid hastalarının yaralarını parçalayabilir.
  4. Zeytinyağının sivri bölümleri apandisit ve bağırsaklara zarar verebilir.

Prof. Dr. Canan Karatay Zeytin Çekirdeği Yutmayı Tavsiye Ediyor mu?

Prof. Dr. Canan Karatay hiçbir yerde zeytin çekirdeği yutmayı tavsiye ettiğine dahir bir demeçte bulunmamıştır. Ancak zeytinin ve zeytinyağının faydaları hakkında önemle durmaktadır. İç Hastalıkları ve Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Canan Karatay, zeytin ve zeytinyağının faydaları konusunda açıklamalarda bulundu. Zeytin ve zeytinyağı dostu bilinen ve her zaman böyle anılmak istendiğini belirten Prof. Dr. Karatay, zeytini “altın”, zeytinyağını da “altın suyu” olarak niteledi.Prof. Dr. Karatay, zeytin ve zeytinyağının antioksidanlar açısından zengin olduğuna dikkati çekerek, “En sağlıklı meyve zeytin, en sağlıklı meyve suyu da zeytinyağıdır. Doğanın insanlara bahşettiği zeytin ve zeytinyağı, anne sütü gibi değerlidir” ifadesini kullandı.Kötü bakterileri tedavi ediyor.Antibakteriyel özellikteki zeytinin ağrı kesici ve ülseri tedavi edici faydaları da olduğunu aktaran Prof. Dr. Karatay, “Midede doğal olarak bulunan 11 kötü bakterinin en az 8’ini tedavi edip yok etmede zeytin ve zeytinyağının büyük önemi vardır.

Zeytin çekirdeği yutmak istiyorum ne yapmalıyım?

Araştırmalar çiğ zeytin çekirdeğini tavsiye ediyor.  Fakat ister çiğ ister normal zeytin çekirdeği olsun mutlaka çekiçle, blenderla vb öğütücü ile parçalayıp, doktorunuza danışıp, öyle yutabilirsiniz.

Fazla Çekirdek Yemenin Sağlığa Zararları Nelerdir? Tıklayınız

Hamilelikte Zeytin Yemek Ve Faydaları Tıklayınız

Kefirin Sağlığa Zararları Nelerdir Ve Kefir Haram mı? Tıklayınız