Bebeklerde diş çıkarma dönemi hem anne baba hem de bebek için en sıkıntılı zaman dilimleri arasında yer alır. Bebekte elini ağzına götürme, ağızdan salya akması
Bebeklerde diş çıkarma dönemi hem anne baba hem de bebek için en sıkıntılı zaman dilimleri arasında yer alır. Bebekte elini ağzına götürme, ağızdan salya akması, yüksek ateş ve iştahsızlık gibi diş çıkarma belirtileri görülebilir. Peki bebeklerde diş çıkarma sırası nasıldır? Bu konu hakkında Çocuk Doktoru Yılmaz Bay şu bilgileri veriyor; Diş çıkarma yaşı çocuktan çocuğa göre değişir. Bebeklerde 20 tane süt dişi bulunur ve bunlar aslında anne karnında oluşmuştur. Ancak çene kemiğini yararak dışarı çıkmaya başlaması, bebeğin dişlerinin çıkması bebek 6-8 aylık olduğunda gerçekleşir. Bebeklerde diş çıkarma süresi 15-18. aylara kadar sarkabilir. Erken diş çıkarmak anormal bir durum değildir, keza geç diş çıkarmakta da bebekte kesin gelişim geriliği vardır denilemez. Bebeklerin dişleri düzensiz aralıklarla ve çift çift çıkabilir.
Bebeklerde diş çıkarma sırası şöyledir.
Çocuklarda Diş Çıkarma Yaşları Tablosu
Ön kesici kalıcı dişler 7 yaşında alt çeneden süt dişlerinin düşmesiyle çıkmaya başlar. 8 yaşının sonunda düşen üst ön süt dişlerinin yerine kalıcı ön kesici dişler yerini alır. 8-9 yaşında çocuğun üst ve alt çenesinde 8 tane kalıcı ön keser dişler çıkmasını tamamlar. 9-10 yaşında süt yan dişlerin düşmesiyle kalıcı 1. Küçük Azılar yerlerini alır. 10-11 yaşlarındada 2. Küçük Azılar, 2. Büyük Azılarda 12 yaşlarında çıkar. Bu nedenle bu dişe 12 yaş dişi de denir. 12 yaşında kanin yani halk arasında köpek dişi dediğimiz diş çenedeki yerini alır. Normal koşullarda 17-25 yaş arasında (20 yaş dişi, akıl dişi) gibi isimler verilen 3. Büyük Azı dişi çıkar.
Bebeklerde Diş Çıkarma İle İlgili Doktorlara Sorular Ve Cevapları
Sual: Bebeğim diş çıkartıyor fakat ilk patlayan dişler üst yan dişler, önce alt ön dişlerin çıkması gerekmiyor muydu? Üstte 4. dişi de patlamak üzere ama altta hala bir şey yok. Bu durum normal mi?
CEVAP
Çocuk Doktoru Murat Aydın’ın cevabı: (Evet normaldir, çünkü bebeklerde diş çıkarma sayı ve sırası değişik olabiliyor. Yani sıkıntı etmeye gerek yoktur.)
Sual: Bebeklerde diş çıkarma sırası nasıldır?
CEVAP
Diş Doktoru Güzin Kırsaçlıoğlu’nun cevabı: (Bebeğiniz ilk doğum gününü kutladığında genellikle 6 dişi çıkmıştır. Ön kesici dişler ilk 6 ayda görünmeye başlar. Yan kesiciler de 8. ayda sürer. Dört arka azı dişler 10-14 ay arasında, köpek dişleri ise 16-20 ayda, son olarak da en arkada çıkan süt büyük azı dişi 24-30 aylar arasında çıkar.)
Sual: Bebeğim 8.5 aylık hala diş çıkarmadı normal bir durum mu?
CEVAP
Çocuk Doktoru Nejat Narlı’nın cevabı: (Dişler ortalama 6. ayda çıkar. Ancak 1 yaşına kadar çıkmaması da normaldir. Önce ön alt kesiciler çıkar.)
Beslenme Uzmanı Dr. Esra Köse’nin cevabı: (Bebeklerde diş çıkarma 1,5 yaşına kadar hiç olmayabilir. Fakat genel olarak 9 aya kadar dişler çıkmaya başlar. Bunu genel olarak genetik faktörler, bebeğin beslenme durumu, kalsiyum, fosfor ve flor tüketimi etkiler. Size önerim biraz daha beklemeniz yönünde. Fakat eğer içinizin yine de rahat etmesini istiyorsanız hastanelerin sağlam çocuk bölümüne giderek bebeğinizin gelişim testlerini yaptırmanız yönünde)
Sual: Oğlum 4 aylık 2 günlük ağzından salyalar akıyor ve hep eli ağızında, son günlerde o kadar yoğunlaştı ki emziğini bile çıkarıyor uyurken ve ellini ağzına koyuyor. Diş jeli kullanabilir miyiz? Bu kaşıntıyı nasıl azaltabiliriz?
CEVAP
Çocuk Doktoru Asaf Güven’in cevabı: (Diş çıkarma dönemlerinde bazı bebeklerde daha fazla olmak üzere bu tip şikayetler oluşabilir. Dentinox jel kullanılabilir ama net fayda sağlamayabilir.)
Sual: Diş çıkarma sırasına göre köpek dişleri geç çıkarmış ama kızımın daha üst ön dişleri tam olarak çıkmadan köpek dişi çıkmaya başladı sorun yok değil mi?
CEVAP
Çocuk Doktoru Murat Aydın’ın cevabı: (Herhangi bir sorun olmaz.)
Bebeklerde Diş Çıkarma Huzursuzluğu Ne Kadar Sürer? Bebekler Diş Çıkarırken Tıklayınız
Bebeklerde Diş Ağrısına Ne İyi Gelir? 17 Pratik Yöntem Tıklayınız
Diş Çıkaran Bebeklerde Ateş Nasıl Düşer? Çocuk Doktorları Cevaplıyor Tıklayınız