8 haftalık gebelik ile beraber artık 1,5- 2 aylık gebesinizdir. 8 haftalık hamilelikte hem sizin hem de bebeğinizin vücudunda çeşitli değişiklikler meydana
8 haftalık gebelik ile beraber artık 1,5- 2 aylık gebesinizdir. 8 haftalık hamilelikte hem sizin hem de bebeğinizin vücudunda çeşitli değişiklikler meydana gelir. Bu hafta bebeğiniz yaklaşık olarak bir böğürtlen meyvesi büyüklüğündedir. İşte Kadın Doğumu Doktorların bu konuda verdikleri bilgiler;
8 Haftalık Gebelik Bebeğin Boyu ve Kilosu Ne Kadar Olmalıdır? Kadın Doğum Doktoru Cem Fıçıcıoğlu Anlatıyor
Gebelikte 8 haftada bebeğin kilosu sadece 2 gr, boyu ise tam olarak 15 milimetredir.
8 Haftalık Hamilelik Kaç Aylık?
- 8 haftalık gebelik kaç aylıktır? = 1 Aylık 26 günlük gebesiniz.
- 8 hafta 1 günlük gebelik kaç aylıktır? = 1 Aylık 27 günlük gebesiniz.
- 8 hafta 2 günlük gebelik kaç aylıktır? = 1 Aylık 28 günlük gebesiniz.
- 8 hafta 3 günlük gebelik kaç aylıktır? = 1 Aylık 29 günlük gebesiniz.
- 8 hafta 4 günlük gebelik kaç aylıktır? = 2 Aylık gebesiniz.
- 8 hafta 5 günlük gebelik kaç aylıktır? = 2 Aylık 1 günlük gebesiniz.
- 8 hafta 6 günlük gebelik kaç aylıktır? = 2 Aylık 2 günlük gebesiniz.
8 Haftalık Gebelik Belirtileri
- Halsizlik, yorgunluk
- Sık sık idrara çıkma
- Mide bulantısı ve kusma
- Mide yanması, mide ekşimesi
- Uyumakta güçlük çekme, uykusuzluk
- Baş dönmesi
- Meme uçlarında hassasiyet koyulaşma
- Aşerme
- Kokulara karşı hassasiyet
- Boğaz ağrısı
- Baş ağrısı
- Bel ağrısı
- Sıcak basması
- Nefes darlığı
- Göğüslerde büyüme
- Vajinal akıntıda artış
- Kabuslar görme
- Gebelik hormonlarına bağlı ruh halinde ani değişiklikler
- Midede hafif kramplar yaşama
- Uyuma isteği
- Hafif sancı, kasılma
- Gaz, şişkinlik
- Kabızlık
- Kansızlık
- Vücut ısı değişikliği ,
- Kırmızımsı veya pembe renkli az miktarlı kanamalar. Buna halk dilinde “lekelenme” deniyor.
- Adet dönemi öncesindeki gibi şişkin göğüsler,
8 Haftalık Hamilelikte Bebeğin Gelişimi Nasıl Olacak? Kadın Doğum Doktorları Anlatıyor
- 8.hafta itibariyle anne karnındaki bebeğin boyu 13-15 mm ağırlığı ise yaklaşık olarak 2 gr olmuştur. Bebeğinizin vücut içi organ ve sistemlerinin birçoğu gelişimini hızlı bir şekilde devam ettirmektedir.
- Hamileliğin bu haftasında bebeğin el ve ayakları oluşmaya başlamıştır.Ultrasonda bebeğinizin bacak ve dirseğini net olarak görebilirsiniz.
- Gebeliğin 8. Haftasında bebeğin el ve ayaklarındaki parmaklar henüz tam olarak belirgin değildir, perdeli forma sahiptir.
- 8 haftalık bebeğin kulakları meydana gelmiş, bebek ilk defa uğultu gibi sesleri duymaya başlamıştır.
- Hamileliğin 8. Haftasında bebeğin diş ve damak kökleri meydana gelmektedir.
- Hamileliğin 8. Haftasında bebekte gözün temel yapısı oluşur ve göz kapakları kendini belli eder. 8 haftalık bebek gözlerini açıp kapayabilir.
- Bu hafta bebeğin soluk borusu gelişim ve genişleme aşamasındadır.
- Henüz cinsel organı belli olmadığından ultrasonla bile bebeğin kız mı erkek mi olduğu henüz bilinemez.
- Bebeğinizin dil ve dudaklarının oluşumu bu haftanın sonunda tamamlanacaktır. Diş ve damak yapısı da bu haftanın sonunda oluşmaya başlıyor. Lens, bağırsaklar, pankreas ve bronşlar da yavaş yavaş belirgin hale gelmeye başladı.
- 8 haftalık bebekte yavaş yavaş kıpırdanmalar, hareket başlamıştır ancak bunu henüz anne hissedemez. Bebeğiniz henüz çok küçük olduğu ve kasları henüz hiç gelişmediği için anne adayı çok istese de bebeğin hareketlerini fark edemez. Ultrason yöntemi ile bu küçük hareketlerini görebilirsiniz.
- Hamileliğin 8. Haftasında bebeğin akciğerleri oluşur ve doğuma kadar gelişmeye devam eder.
- Hamileliğin 8. haftasında bebeğin içerisinde yüzdüğü plasenta sıvısı oluşmaya başlar.
- 8 haftalık gebelikte bebeğin iskelet olarak tüm şekli oluşmuştur henüz kıkırdak bile olmasa taslak olarak belirgindir ve yavaş yavaş sertleşir.
8 Haftalık Hamilelikte Bebeğin Gelişimi Nasıl Olacak? Kadın Doğum Doktorları Anlatıyor
- 8 Haftalık Gebelikte Anne Adayında Nasıl Değişimler Yaşanmaktadır? Kadın Doğum Doktorları Anlatıyor
- Hamilelikte 8.hafta gebelikle ilgili belirtilerin en yoğun hissedildiği dönemdir. Şiddetli mide bulantısı yaşanabilir, koku hassasiyetine bağlı olarak iştahsızlık görülebilir. Mide bulantısını dindirmek için tuzlu krakerler mideyi yatıştıracaktır.
- Östrojen hormonundaki artışa bağlı olarak vajinal akıntıda artış yaşanabilir. Bunun için günlük ped kullanabilirsiniz.
- Gebelikte meydana gelen hormonal değişimler hamile kadında mide bulantısı, kusma ve baş ağrısı yapabilmektedir.
- Rahimin büyümesiyle birlikte mesaneye baskı artar ve anne adayı sık sık idrara çıkma ihtiyacı duyar.
- Kabızlık da 8 haftalık hamilelerde sık karşılaşılan bir sorundur. Kabızlığı önlemek için günde 10-12 su bardağı su içmeli, her gün 1 saat yürüyüş yapmalı ve meyve, sebze gibi lif açısından zengin gıdalarla beslenmeye özen göstermelidir.
- Gebelikte 8. hafta uykusuzluk sorunu da yaşanabilir. Uykusuzluğa çare olarak yatmadan önce ılık bir duş alınabilir. Banyo sinirleri yatıştırıp daha kolay uyumanızı kolaylaştıracaktır.
- Anne adayı progesteron hormonun artışına bağlı olarak yorgunluk, halsizlik ve bitkin hissedilebilir. Yorgunluk için en iyi çözüm bol bol dinlenmek, ve uyumaktır.
- Emzirmeye hazırlanan vücutta hamilelik hormonlarına bağlı olarak göğüsler büyür. Göğüs uçları belirginleşir, genişler ve rengi koyulaşır. Tüm bu değişiklikler vücudunuzun bebeğiniz için yaptığı hazırlıklardır. Göğüslerin rahatlığı açısından pamuktan üretilmiş sutyenler kullanılabilir.
- Düşük ihtimali 8 haftalık hamilelerin korkulu rüyasıdır. Çünkü bu hafta hala düşük tehlikesi devam eder. Düşüğü önlemek için yorucu aktiviteler yapmamalı, ağırlık kaldırmamalı, ani hareketlerden kaçınmalı, düşme tehlikesini önlemek için topuklu giymemelidir.
- Hamileliğin 8. Haftasında hormonlardaki artıştan kaynaklı olarak cilt problemleri yaşanabilir. Sivilcelenme, ciltte lekelenme gebeliğin bu haftasında karşılaşabileceğiniz sorunlardandır.
- 8 haftalık anne adaylarının en sık karşılaştıkları problemlerden birisi de bacak ve ayak kramplarıdır. Bunları önlemek için günlük hafif egzersizler, yürüyüşler yapmak, geceleri yatmadan önce bacaklara masaj yapmak kasılmaları, krampları önlemeye yardımcı olacaktır.
- Baş ağrıları hamileliğin ilk aylarında sıklıkla yaşanabilir. Progesteron hormonu artışı ve sık meydana gelen kan şekeri düşmesi baş ağrısının en sık nedenidir.
8 Haftalık Gebelik Beslenme Önerileri
Hamileliğin 8. Haftasında karbonhidrat, vitamin, protein, mineral içeren bir beslenme programına uymalısınız. Haftada en az 2 kez balık tüketmeli, günde mutlaka üçer adet ceviz, fındık, badem, kuru incir, kuru kayısı gibi kuruyemişlerden yemeye devam etmelisiniz. Kalsiyum alımı hamile kadınlarda hem annenin hem de bebeğim kemik ve diş sağlığı, kalp, kas ve sinirler açısından önemlidir bu nedenle mutlaka süt, yoğurt ,peynir, yeşil yapraklı sebzeler gibi kalsiyum içeren besinlerin tüketimine özen göstermelidir. Demir minerali hem sizin hem de bebeğiniz için çok önemli bir mineraldir. Demir eksikliğine bağlı olarak erken doğum riski, bebeğin rahim içinde yeterince gelişmemesi, ölü doğum sorunlar ortaya çıkabilmektedir. Et, pekmez, ıspanak, yeşil yapraklı sebzeler demir açısından zengin yiyeceklerdir.
Diğer beslenme tavsiyeleri şunlardır;
- Günde 10-12 bardak su için.
- 2 bardak süt içmeye devam edin.
- Az az ve sık sık yiyin.
- Balık, et veya tavuk gibi protein kaynaklarından mutlaka her gün tüketin.
8 Haftalık Bebeğin Ultrason Görüntüsü
En Yeni, Modern Kız Bebek İsimleri Ve Anlamları 2017 Tıklayınız
Hamilelikte Bebeğin Gelişimi İçin Neler Yemeli? Tıklayınız
Erkek İsimleri Ve Anlamları En Güzel Erkek Çocuk İsimleri 2018 Listesi Tıklayınız