Çocuklarda görülebilen şeker hastalığı yani diyabet türleri şunlardır; Tip 1 diyabet, Tip 2 diyabet ve gizli şeker (pre-diyabet). Şeker hastalığının diğer adı
Çocuklarda görülebilen şeker hastalığı yani diyabet türleri şunlardır; Tip 1 diyabet, Tip 2 diyabet ve gizli şeker (pre-diyabet). Şeker hastalığının diğer adı diyabettir. Şimdi çocuklardaki şeker hastalığının bu türleri hakkında bilgi verelim; Tip 1 diyabette çocuğunuzun vücudu insülin üretemez. İnsülin pankreas tarafından üretilen bir hormondur ve şekerler ile karbonhidratları vücudun ihtiyaç duyduğu enerjiye dönüştürmek için gereklidir. İnsülin ayrıca, şekerin bir kısmını daha sonra kullanmak üzere vücutta depolar. Fakat pankreas bu hormonu üretmediğinde, vücudun şeker seviyeleri artar ve uzun süreli komplikasyonlara neden olur. Tip I diyabet genellikle pankreastaki beta hücreleri hasar gördüğünde veya yok edildiğinde ortaya çıkar. Tip-1 diyabette pankreasın insülin üreten hücrelerin tamamına yakına hasarlı olduğundan insülin üretimi oldukça azdır. Bu nedenle şeker hastası olan çocukların dışarıdan enjeksiyon ile insülin almaları gerekir. Çocuğu şeker hastası olan anneler bu durumdan endişe duyarlar ancak şeker hastalığı doğru bir tedavi yöntemiyle çocuğun günlük hayatını olumsuz etkilemez ve yaşam kalitesini düşürmez.
Çocuklarda Tip II diyabet, vücudun insüline cevap veremediği veya dirençli olduğu ilerleyici bir durumdur.Kanda insülin hormonu bulunmasına rağmen, çocuğunuzun kan şekeri seviyeleri artar.Tedavi edilmediğinde hastalık körlüğe, kalp hastalıklarına ve böbrek yetmezliğine neden olabilir.
Prediyabet olarak da bilinen gizli şeker kan şekeri düzeylerinin normalden yüksek olduğu, ancak diyabet olarak durumu teşhis edecek kadar yüksek olmadığı bir durumdur. Prediyabet, kontrol altına alındığında tip I veya tip II diyabetin başlamasını geciktirebilir.
Çocuklarda Şeker Kaç Olmalı?
6 yaşın altındaki çocuklarda normal kan şekeri seviyeleri 100-180 mg / dL iken, 6-12 yaş aralığında olanlar için ideal kan şekeri seviyesi 90-180 mg / dL’dir.
Çocuklarda Şeker Hastalığı Belirtileri
Çocuklarda Şeker Hastalığı Neden Olur?
Çocuklarda görülen şeker hastalığı genellikle tip 1 diyabettir. Çocuklardaki şeker hastalığının nedeni kesin olarak bilinememektedir. Yapılan klinik çalışmalarda tip 1 diyabet hastalığından muzdarip çoğu kişinin bağışıklık sisteminin – bağışıklık sisteminin normalde görevi zararlı bakteri ve virüslerle savaşması – olmasına rağmen, tip 1 diyabetli hastalarda bağışıklık sistemi yanlışlıkla pankreastaki insülin üreten (adacık) hücreleri yok ediyor. Bunun sonucunda şeker hastalığı ortaya çıkıyor. Genetik ve çevresel faktörler bu süreçte önemli rol oynamaktadır. Yani çocuğun birinci derece yakın akrabasında (anne, baba, kardeş) şeker hastası olan varsa çocukta da şeker hastalığı görülmesi riski ortaya çıkar. Ayrıca aşırı şekerli, karbonhidratlı gıdalarla beslenme, hareketsiz yaşam, çocuğun obez aşırı kilolu olması da şeker hastalığına yakalanma riskini artırır.
Çocukta Şeker Hastalığı (Diyabet) Neden Olur, Hangi Çocuklar Şeker Hastalığı İçin Risk Altındadır?
Kalıtım(Genetik)
Şeker hastalığı ana-babadan veya atadan çocuğa geçebilen genetik bir hastalıktır. Genler Tip I diyabette önemli bir rol oynamaktadır, ancak pankreasın neden insülin üretmediği bu sorunun neden meydana geldiği henüz bilimsel olarak bilinememektedir.
Viral enfeksiyonlar:
Çocuk viral enfeksiyonu geçirdiğinde, bağışıklık sisteminin T hücreleri virüslerle savaşmak için antikorlar üretir. Ancak virüsler, pankreastaki beta hücreleri (insülin yapan hücrelerle aynı veya benzer antijenlere sahipse) T hücreleri virüslerle beraber, insülin yapan beta hücrelerine saldırabilir ve hücreleri tahrip edebilir hatta yok edebilir. Bu durum çocuklarda Tip I diyabet oluşumunu tetikleyebilir.
Erken yaştan itibaren inek sütü tüketimi
Yapılan klinik çalışmalarda erken yaşlardan itibaren inek sütü içmeye başlayan ve genetik olarak şeker hastalığı yatkınlığı olan çocukların, şeker hastalığına yakalanma riskinin arttığı görülmüştür. Uzmanlar 1 yaşından önce çocuklara inek sütünün verilmemesi gerektiğini bildiriyor.
Çevresel faktörler
Kötü beslenme, aşırı şekerli, karbonhidratlı gıda tüketimi, stresli bir hayat ve diğer dış etkenler, pankreasdaki beta hücrelerinin tahrip edilmesine ve çocukta Tip I diyabetin meydana gelmesine neden olabilmektedir.
Hareketsiz yaşam ve obezite
Az hareket etmek ve obezite yani aşırı şişmanlık çocukta tip 2 diyabet hastalığına yakalanma riskini artırır. Çocuk az hareket edince yediklerini yakamaz, bunun sonucunda vücutta karbonhidrat birikmeye başlar. Vücuttaki glikoz miktarı ile üretilen insülin arasındaki dengesizlik, insülin direnci oluşturup, bu durum Tip II diyabetle sonuçlanabilir.
Çocuklarda Şeker Hastalığı Nasıl Teşhis Edilir?
Kan testi ile damardan alınan kan ile çocuktaki şeker seviyesi ölçülüp şeker hastalığı teşhis edilebilir. Glikolize hemoglobin testi ve Açlık kan şekeri testi de çocuklardaki şeker hastalığının teşhisi için kullanılabilir.
Çocuklarda Şeker Hastalığı Nasıl Geçer?
Tip 1 tür diyabetli çocukların dışarıdan enjeksiyon ile insülin almaları gerekmektedir. İnsülin ağızdan verildiğinde midede parçalandığı için etkisizleşir. Bu nedenle enjeksiyonla verilmesi gerekmektedir.
Tip II diyabet tedavisinde ise çocuğa doktor tarafından sağlıklı yaşam tarzı alışkanlıklarına geçme planı bildirilir ve kullanması için bazı ilaçlar verilir. Bu şekildeki diyabetli çocukların günlük olarak kan şekeri düzeyleri kontrol altında tutulmaya çalışılır.
Şeker Hastası Çocuklarda Hedeflenen Kan Şekeri Düzeyleri Şöyledir;
0-1 yaş: Açlıkta: 90-170 mg/dl
Okul öncesi: Açlıkta:
Okul çocuğu ve: Açlıkta:
Ergen Toklukta: 110-170
Şeker Hastaları Ne Yememeli? Şeker Hastalarının Yememesi Gerekenler Tıklayınız
Şeker İlaçları, Şeker Hastalığında Kullanılabilecek İlaçlar Listesi Tıklayınız
Şeker Yükselmesi Ve Şeker Hastalığı Baş Ağrısı Yaparmı? Tıklayınız
Şekerin Yükseldiği Nasıl Anlaşılır? Kan Şekeri Yükselmesi Belirtileri Tıklayınız