Lahana Nedir, Çeşitleri Zararları Nelerdir Beyaz Lahana Faydaları

6 Ocak 2018
0 Yorum
lahana nedir cesitleri zararlari nelerdir beyaz lahana faydalari

Lahana kat kat yaprakları olan, sonbahar ve kış aylarında yetişen turpgillerden bir sebze türüdür. Çok yaygın olarak bulunabilen ve faydaları çok bilinmeyen

Lahana kat kat yaprakları olan, sonbahar ve kış aylarında yetişen turpgillerden bir sebze türüdür. Çok yaygın olarak bulunabilen ve faydaları çok bilinmeyen sebzelerden biri lahadır. Lahana, brokoli, karnabahar ve karalahana ile aynı bitki ailesindendir. Birçok farklı şekilde ve renkte (kırmızı, mor, beyaz, yeşil) bulunabilir.  Lahana içerdiği birçok besin maddesi sayesinde sağlığa çok faydalıdır. İçeriğinde lif, folik asit, manganez, kalsiyum, potasyum, magnezyum ve B6, K ve C vitaminleri bulundurur. Bunlara ek olarak, A vitamini, demir ve riboflavin içerir. Çok çeşitli besin porfilinin yanı sıra, lahana düşük kalori içerir ve çok güçlü antioksidanlar barındırır. Lahana yalnızca sağlıklı değil aynı zaman da lezzetlidir. Çiğ veya pişmiş olarak yenebilir hatta katı meyve sıkacağında suyu sıkılıp havuç suyu ile karıştırılıp keyifle içilebilir. Birçok salata, yemek ve çorba içerisine koyulabilir.  Aşağıda lahananın sizi şaşırtacak 10 faydasından bahsedeceğiz.

Kilo Vermenize Yardımcı Olur

Sağlıklı bir şekilde kilo vermek isteyenler için lahana oldukça iyi bir seçimdir. Bir kase parçalanmış lahana yalnızca 22 kalori içerir. Düşük kalori içeriğinden dolayı kilo verme diyetlerinde yer edinmelidir. Ayrıca içerdiği bol miktarda lif, sindirim sisteminizi çalıştırmaya yardımcı olur. Buna ek olarak midede şişerek çok yer kaplar ve uzun süre tok kalmanızı sağlar. Su içeriği de oldukça fazladır ve bu sayede vücudunuzun susuz kalmasını önler.

Kalp Sağlığını Destekler

Günlük yaşantınızda lahana tüketmek, kalp ile ilgili hastalıklardan sizi korur. Lahananın içerdiği antosiyaninler vücuttaki iltihaplanmayı bastırıp, kalp ve damar hastalıklarını önler. Ayrıca içeriğinde barındırdığı polifenol, kan basıncını düşürür. Bu da sonuç olarak kalp ve damar hastalıklarını önler. Lahananın içerisinde barındırdığı potasyum içeriği ayrıca fazladan sodyumu vücuttan atmanıza ve kan basıncınızı dengelemeye yardımcı olur. Yüksek potasyum alımı aynı zamanda felç ihtimalini de düşürür. Hatta lahana kötü kolestrolü düşürüp, iyi kolestrolü yükseltir. Bu da zamanla oluşan kalp hastalıkları riskini azaltır.

Beyin Sağlığınızı Korur

Lahana beyniniz için de çok iyidir. İyot bakımından zengin olması sayesinde, beyin etkinliğini arttırıp, sinir sisteminizin düzgün çalışmasına yardımcı olur. Hatta, iyotun gerekli miktarda alınması Alzheimer hastalığı ve hafıza kaybı gibi hastalıkları da düzeltip, önlemeye yardımcı olur. Ayrıca içerdiği K vitamini ve antosiyaninler zihinsel aktiviteyi hızlandırıp, konsantrasyonu arttırır. Hatta K vitamini sinir hasarını önlemeye yarayan sfingolipid adlı maddenin salgılanmasına yardımcı olur. Lahananın içerdiği çeşitli B vitaminleri de zihinsel gücü ve hafızayı arttırmada önemli rol oynar.

Sindirimi Geliştirir

Eğer sindirim sisteminizi düzenlemek istiyorsanız, diyetinize mutlaka lahanayı eklemelisiniz. Lahana içerisinde bağırsak dostu, çözünemeyen lifler barındırır ve bunlar sindiriminize yardımcı olurlar.  İçerdiği yüksek su seviyesi kabızlığı önler ve sindirim sisteminizin sağlıklı kalmasını sağlar. Ek olarak lahana içerisinde birçok iltihap önleyici özellik barındırır ve bunlar da mide ekşimesi gibi sorunları önlerler.

Kan Şekerini Düzenler

İçerdiği antioksidanlar sayesinde şeker hastalığının kontrolünde yardımcı olabilir. Kan şekerini düşürür ve insülin üretimini arttırır. Ayrıca lahanının içerdiği lifler, şeker emilimini yavaşlatıp, şeker hastalığını önler. 2008 yılında yapılan bir araştırmada şeker hastası farelere 60 gün boyunca lahana yedirilmiştir ve bunun sonucunda farelerin kanlarındaki glukoz seviyelerinde ciddi düşüş yaşanmıştır.

Toksinlerden Arınmaya Yardımcı Olur

Lahana vücudun toksinlerle mücadelesine yardımcı olur. İçerdiği yüksek miktarda lif ve sülfür ile lahana toksinlerden arınmaya yardımcı olur. Lif zararlı toksinleri bağlar ve vücut tarafından emilimlerini önler. Bu sayede dışkı vasıtasıyla vücuttan atılmasını sağlar. İçerdiği sülfür içeren bileşik olan glukozinotlar, vücuttaki zararlı kimyasalların yok edilmesine yardımcı olur ve vücuttan dışkı yoluyla atar. Vücudun toksinlerle savaşına yardımcı olmak için taze lahanayı, salatalarda tüketiniz.

Mide Ülserini İyileştirir

Lahana mide ülserini iyileştirmede etkilidir. Mideye giden kanı arttıran aminoasitlerin üretimini tetikler. Bu mide çeberini güçlendirmeye ülseri iyileştirmeye yardımcı olur. Ayrıca içerdiği fazla miktarda C vitamini sayesinde de iltihaplarla savaşmaya yardımcı olup, ülsere iyi gelir.

  1. Çiğ lahanayı yarıya bölün ve iki havucu küçük dilimler halinde doğrayın.
  2. Bunları blendera koyup, suyunu çıkartın.
  3. Her yemekten önce ve yatmadan önce bu sebze suyundan yarım bardak için.
  4. Birkaç hafta boyunca her gün tekrarlayın.

İltihapları Kontrol Altında Tutar

İtihap, eklem iltihabı da olmak üzere birçok hastalığın belirtisi olabilir. Diyetinize lahana ekleyerek, iltihaplanmayı en aza indirebilirsiniz. Lahana içeriğinde birçok iltihap önleyici bileşik barındırır. Bunlara glutamin de dahildir ve glutamin iltihabın yol açtığı acıyı ve rahatsızlıkları en aza indirir. Ayrıca içerdiği E ve C vitaminleri de vücudu zararlı iltihap oluşturucu moleküllerden korur. 2014 yılında yapılan bir çalışmada lahana çok yiyen insanların, az yiyen insanlara göre daha az iltihaba sahip olduğu bulunmuştur.

Meme Şişmesini İndirir

Emziren, yeni anne için meme büyümesi çok büyük bir problemdir. Meme büyümesi, memelerin gereğinden fazla süt ile dolması sonucu oluşur. Memelerin fazla büyümesinden kaynaklanan acıyı ve şişliği azaltmak için lahana yapraklarını kullanabilirsiniz.

  1. Birkaç lahana yaprağını 30 dakikalığına buzdolabına koyun.
  2. Büyümüş meme üzerine bir yaprağı koyun.
  3. Yaprak oda sıcaklığına ulaştığında, soğuk olan ile değiştirin.
  4. Büyüme geçene kadar bu yöntemi günde birkaç defa uygulayın.

Burkulmuş Bileği İyileştirir

Eğer bileğinizi burkmuşsanız, lahana tek ihtiyacınız olan şeydir. İltihap önleyici özellikleri basit burkulmaları iyileştirir. Burkulma ve kırılma sonucunda oluşan şişmeyi indirir. Ayrıca içerdiği vitaminler ve bitkisel gıdalar sayesinde daha hızlı iyileşme sağlar.

  1. Bir lahananın en dış kabuklarını soyun.
  2. Bir merdane yardımıyla lahanayı ezip, suyunu çıkartın.
  3. Alüminyum folyoya lahana kabuklarını sarıp, fırına atın.
  4. Sıcak lahana yapraklarını burkulmuş bölgeye koyun.
  5. Gazlı bez ile üstünden sarın. Onun üzerinide plastik birşey ile sarıp, ısının kaçmasını önleyin.
  6. 30 dakika boyunca bekleyin.
  7. Bu yöntemi birkaç gün boyunca, günde 2 kez uygulayın.

Lahananın Zararları Nelerdir?

  1. Midede şişkinlik, gaz sancısı
  2. İshal
  3. İlaçlarla etkileşime girip etkinliğini artırma veya azaltma
  4. Hipotiroidi

Lahana Çeşitleri Nelerdir?

  1. Beyaz lahana
  2. Brüksel lahanası
  3. Kara lahana.
  4. Yaprak lahana.
  5. Kırmızı lahana
  6. Milano lahanası
  7. Mor lahana
  8. Yer lahanası
  9. Yeşil lahana
  10. Azman lahana

Lahana Turşusu Ve Kırmızı Lahana Turşusu Nasıl Yapılır Faydaları Neler Tıklayınız 

Lahana Diyeti Lahana Çorbası Diyeti Diyetisyenden Diyet Listesi Örneği Tıklayınız

Hamilelikte Lahana Yemenin Hamile Kadına Ve Bebeğe Faydaları Tıklayınız