Şalgam pancara benzeyen lahana ile turp arasında yer alan bir kök bitkisidir. Şalgamın sağlığa faydaları genel olarak, sindirim sistemi sağlığını geliştirme, bazı
Şalgam pancara benzeyen lahana ile turp arasında yer alan bir kök bitkisidir. Şalgamın sağlığa faydaları genel olarak, sindirim sistemi sağlığını geliştirme, bazı çeşit kanserleri önleme, antioksidan olarak davranma, bağışıklık sistemini güçlendirme ve metabolik işlem hızını arttırmak olarak sayılabilir. Bunlara ek olarak, kan şekerini düşürme, kolestrol seviyelerini düşürme, enzimatik ve hücresel işlevlere yardımcı olma, kemiklerinizi sağlamlaştırma ve hatta kilo vermeye yardımcı olması bu faydalarının arasında yer alır. Şalgam içerisinde bulunan besin öğeleri, fazla miktarda manganez, potasyum, fosfor, magnezyum, kalsiyum, demir ve çinko mineralleri ve C, E, K, ve B vitaminlerinden bir çoğu sayılabilir. Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu da şalgamın ve şalgam suyunun çok faydalı olduğunu bildiriyor. Şalgam suyu günde 1 bardak içilebilir.
Kanseri Önler
Şalgamın belki de en önemli özelliklerinden birisi çok farklı çeşitlerde antioksidan barındırmasıdır. İçerisinde bulundurduğu glukazionelit, nadir bulunan, sülfür içeren bileşiktir ve kansere yol açan tümörleri vücutta küçültmesiyle bilinir. Bunlara ek olarak içerdiği yüksek seviyedeki karatenoit ve C vitamini antioksidan olarak görev yapıp, serbest radikallerle savaşarak sağlıklı hücrelerin, kanserli hücrelere dönüşmesini engeller.
Bağışıklık Sistemini Güçlendirir
Yukarıda da bahsedildiği gibi şalgam, C vitamini açısından çok zengindir. Hatta bir porsiyon şalgam günlük C vitamini ihtiyacınızın yarısından fazlasını karşılar. C vitamini vücudunuzun akyuvar üretmesi için olmazsa olmazdır. Akyuvarlar ise bağışıklık sistemini oluşturur. Bunların da ötesinde C vitamini cilt dokusunun, kas dokularının ve kan damarlarının iyileşmesinde önemli rol oynayan kollojen üretimini sağlar. Birçok araştırma sonucunda bulunan verilere göre C vitamininin vücutta bol bulunması kolon kanserini önlemektedir.
Sindirim Sistemini Çalıştırır
Bütün turpgiller gibi şalgam da bol miktarda lif içerir. Bir porsiyon şalgam yediğinizde günlük lif ihtiyacınızın %12’sini karşılamış olursunuz. Bu içerdiği lif vücutta birçok formda hizmet eder. En önemli özelliği şişerek, sindirimi kolaylaştırması ve kabız gibi sorunları önlemesidir. Sindirim, genel vücut sağlığınız için çok önemlidir ve kilo vermenize de yardımcı olur. Düşük kalorisi, besin öğeleriyle çok zengin olmasıyla diyetinizde mutlaka bulunması gereken bir bitkidir. Ayrıca yüksek lif içeriği sayesinde, şişerek tok hissetmenizi sağlar ve fazla yemenizi önler.
Kilo Vermeye Yardımcı Olur
Şalgam lif bakımından oldukça zengindir. Lifler, vücutta şişerek tokluk hissi verirler ve sürekli yeme hissi yaşamazsınız. Böylece obezitenin en büyük nedeni olan aşırı ve çok sık yeme önlenmiş olur. Bu sebple kilo vermek için diyet yapan insanların bu kök bitkisini diyetlerine eklemeleri çok yardımcı olacaktır.
Şeker Hastalığını Önler
Birçok kültürde şalgam, patates yerine tüketilse de, şalgam içerisinde patates kadar karbonhidrat bulundurmaz. Bu karbonhidratlar, basit şekerlere dönüşüp vücuttaki glukoz ve insülin seviyelerini kötü etkiler. Bu sebeple şalgam şeker hastalığı ile ilgili sorun yaşayanlar tarafından patates ile değiştirilebilir. Şalgam bitkisi Tip 2 diyabeti önlemekte başarılıdır. Şalgam içerisindeki karbonhidrat oranı, patatesinkine göre %20 oranında daha düşüktür ve besin değerleri bakımından da patatesden daha zengindir. Bu nedenle şalgam bitkisini patates yerine tüketebilirsiniz.
Erken Yaşlanmayı Önler
Şalgam, erken yaşlanmayı önler, görüş kabiliyetinizi arttırır ve organlarınızda ve dokularınızda sağlıklı hücreler üretilmesine katkıda bulunur.
Enzimatik Özellikleri
Çinko vücutta gerçekleşen enzimatik işlevler için çok önemlidir. Bu enzimatik işlevler olmaz ise ciddi sağlık sorunları meydana gelir. Bu sebeple şalgamın içerisinde bulunan bir miktar çinko sağlığınıza çok faydalı olabilir.
Şalgam Suyunun Zararları
Hamilelikte Şalgam Suyu İçilebilir mi? Uzman Doktor Cevaplıyor Tıklayınız
Havuç Suyunun Faydaları İbrahim Saraçoğlu Ve Havucun Zararları Tıklayınız
Soğan Suyunun Faydaları Nelerdir Kaynatılmış Soğan Suyu Nasıl Yapılır? Tıklayınız