Sakal kıran, bir tür kıl dökme hastalığıdır ve sakal bölgesinde kılsız bölgeler oluşumuna neden olur. Bu sorun kendisini, sakallarda kılsız bölgeler meydana
Sakal kıran, bir tür kıl dökme hastalığıdır ve sakal bölgesinde kılsız bölgeler oluşumuna neden olur. Bu sorun kendisini, sakallarda kılsız bölgeler meydana getirerek gösterir. Bazı durumlarda, kıl dökülmüş alanlarda yanma hissi de hissedilebilmektedir.
Sakal Kıran Nedenleri Nelerdir?
Bu sorunun oluşma nedenleri tam olarak bilinmemektedir. Fakat, yapılan bazı araştırmalara göre, bağışıklık sistemiyle ilgili sorunlar bu sorunun kaynağı olabileceği belirlenmiştir. Ailesinde bu sorunu yaşayan insanların birçoğunda bu sorun yaşandığı gözlenmiştir. Bilim adamlarının düşüncesine göre bu soruna neden olan bir sebep vücudun ürettiği belirli tipte antikorlardır. Üretilen antikorlar, belli bir bölgede toplanıp, kıl hücrelerine ve foliküllerine saldırarak, kıl kaybına yol açmaktadır. Bazen stres, depresyon ve çevresel değişiklikler de bu sorunun oluşumuna katkı sağlayabilmektedir.
Sakal Kıranın Nedenlerinden Bazıları :
Sakal Kıran Tedavi Yöntemleri;
Çoğu insan bu kıl çıkmayan bölgeleri ilk başlarda önemsememektedir. Fakat bu durumu ancak daha da kötüleştirir ve bu alanlar daha da büyür ve yayılırlar. Bu sorunun hızlı çözümü için erken teşhis ve müdahale oldukça önemlidir. Sakal kıran için uygulanan tedavi yolları şunlardır;
İlaçlar
Aşağıda bu soruna karşı etkili olan ilaçları açıklayacağız fakat bu ilaçlar doktor kontrolünden sonra kullanılmalıdır.
Minoksidil
%5 Minoksidil ilacın işe yaradığını gözlemlemiştir. Bu ilaç sıvı formunda bulunur ve kılların döküldüğü yerlere günde 2 defa sürülür. Bu ilaç kılların tekrar çıkmasını sağlar ve daha sonra kıl dökülmelerini engeller. Bu ilaç bazı insanlarda ciltte tahrişe neden olabilir.
Kortikosteroidler (Kortizonlar)
Bu yöntem Cildiye doktoru tarafından kıl kaybının yaşandığı cilde kortikosteroidler enjekte edilir. Enjeksiyonlar ayda bir yapılır ve dökülen kılları geri çıkartır. Bazı aşırı vakalarda, dermatologlar enjeksiyonların yanı sıra bu ilacın haplarını da kullandırabilirler. Ayrıca kortikosteroidler içeren merhemler de bulunmaktadır fakat bunlar, enjeksiyonlar kadar etkili değildir.
Anthralin (Drithocreme)
Bu, sentetik ve tar formunda bulunan bir krem ya da merhemdir. Bu krem veya merhem, ciltteki kılsız bölgelere sürülür ve yeni kıl çıkmasını sağlar. Bu krem, ciltte tahrişe neden olabilir, bu sebeple uygun miktarda kullanılmalıdır. Eğer düzenli olarak uygulanırsa, işe yarayacaktır.
Sakal Kıran Bitkisel Tedavi Yolları
Bazı doğal yöntemler sakal bölgesinde yeni kıl çıkmasını destekleyebilir. İlk olarak diyetinize ve sağlıklı yaşam tarzı yaşamaya özen göstermelisiniz. Protein ve demir içeren gıdalar bol miktarda tüketilmelidir. Sakal kıran olmuş bölgeye soğan suyu sürmekte, yeni kıl çıkmasını destekleyebilir. Aloe vera jel, sakal bölgesinde kıl çıkmasını destekler. Kekik, lavanta ve biberiye yağı karışımını, kılsız bölgelere sürerseniz, yeni kıl çıkmasını sağlayabilirsiniz.
Soğan Suyu
Soğan suyu sakal kıran olan bölgede kıl çıkmasına yardımcı olur. İlk defa soğan suyu sürecekseniz, ince bir tabaka halinde sürmeli ve tahriş oluşup oluşmayacağını kontrol etmelisiniz. Eğer tahriş gözlenmezse soğan suyu günde 2 defa sürülebilir. Yaklaşık olarak 2 hafta sonra yeni kıl çıkması gözlenecektir.
Yağ İle Masaj
Masaj, kan dolaşımını hızlandırır, kasları ve zihni rahatlatır. Bu da stresi azaltarak, yeni kılların çıkmasını sağlar.
Oksijenli Su
Sakal kıran olan bölgeye sabah-öğle-akşam üç kere oksijenli su (hidrojen peroksit) sürerseniz bir kaç gün içerisinde düzelecektir.
Aloe Vera
Aloe vera, kan dolaşımını hızlandırır ve kol foliküllerinin aktivitesini arttırır. Sakal kıranın ilk aşamalarında aloe vera ile tedavi etmek oldukça etkilidir. Aloe vera yaprağını kesip içinden jelini çıkarın bu jeli, bir pamuk yardımıyla, sakal kıran olan bölgelere eşit olarak sürülür. 15-20 dakika bekledikten sonra bir tabaka daha sürmek önerilir ve bu şekilde tedaviye en az 2-3 ay devam edilir.
Hindistan Cevizi Sütü
Hindistan cevizini, su ile öğüterek veya sütü almak için sıkarak elde edilir. Daha sonra, sağlıklı kıl çıkmasını sağlamak için bu süt, sakal kıran olan bölgelere sürülür. Bu süt, günde 2 defa uygulanabilir.
Biotin Sakal Çıkarır mı? Tıklayınız
Sakal Çıkarma Yöntemleri İçin Tıklayınız
Sakal Uzatma, Gürleştirme Ve Sakal Çıkması İçin Uzman Önerileri Tıklayınız