Boş gebelik, döllenmiş yumurtanın, embriyoya dönüşmemesi sonucu meydana gelir. Boş gebelik, erken düşük olarak adlandırılabilir ve gebelik kesesinin oluşup,
Boş gebelik, döllenmiş yumurtanın, embriyoya dönüşmemesi sonucu meydana gelir. Boş gebelik, erken düşük olarak adlandırılabilir ve gebelik kesesinin oluşup, embriyonun oluşmaması sonucu meydana gelir. Boş gebelikte de hormonlar üretildiğinden dolayı, hamilelik testlerinde pozitif sonuç alınır. Boş gebelikte genellikle hamileliğin 7 ila 12. haftalarında düşük gerçekleşir.
Boş Gebelik Neden Olur?
Hamileliğin ilk 3 ayında meydana gelen düşüklerin %50’si boş gebelik kaynaklıdır ve kromozomal problemlerin sonucunda oluşur. Kadın vücudu fetüsteki anormal kromozomları tanır ve fetüsün sağlıklı bir bebek olmayacağını anlayarak, hamileliğin devam etmesine izin vermez. Bunun nedeni anormal hücre bölünmesi, kötü kaliteli sperm veya yumurta nedeniyle olabilir.
Kromozom anormallikleri, boş gebeliğin ana sebeplerinden birisidir ve aşağıdaki sebepler nedeniyle de oluşabilir. Boş gebeliğe şu faktörler neden olabilir;
Hamilelikte Boş Gebelik Belirtileri
Boş gebelik, bir tür düşüktür ve dölenmiş yumurtaların, rahim duvarına yapışması sonucunda oluşur. Fakat, embriyo bu aşamalarda gelişimini tamamlayamaz. Hücreler, embriyo şeklini alamadan, kese şeklinde kalır. Genellikle, bu durum hamileliğin ilk 3 ayında meydana gelir ve belirtileri normal düşüğe benzer. Kadın, boş gebeliği farkettiğinde hamile olduğunu bile bilmiyor olabilir. Bunun nedeni vücuttaki fazla miktardaki kromozomlardan kaynaklanır. Hamilelikte boş gebelik belirtileri şunlardır;
Kanama
Vajinal kanama boş gebeliğin en karşılaşılan belirtisidir. Boş gebeliğin ilk belirtilerinden olan vajinal kanama, düşük, adet görme gibi durumlarla karıştırılabilir. Kanama, sağlıklı hamileliklerde de görülebilir. Hamile kadınların yaklaşık %30’u kanama yaşamaktadır.
Ağrı
Boş gebelik, ağrıya neden olabilir. Boş gebeliğin en belirgin belirtilerinden birisi budur. Pelvik bölgede, karın bölgesinde ve diğer bölgelerde orta ila yüksek şiddette ağrılar görülebilir.
Kramplar
Bazen, boş gebelik sonucu oluşan ağrılar, kramplara yol açabilir. Bu bel bölgesini ve pelvik bölgeleri etkileyebilir. Genelde kadınlar bu ağrının tam nedenini bilemezler. Rahim, hamilelik sürecince genişler ve bu da bazen kramplara neden olur. Eğer hamilelik sırasında kramplar yaşıyorsanız, bir doktora başvurmanız tavsiye edilir.
Bebeğin Hareketinde Azalma
Çoğu zaman, boş gebelik, hamileliğin ilk 3 ayında meydana gelir. Fakat, bu durum ileri aşamalarda da görülebilir. İleri aşamalarda meydana gelen bu durumun belirtileri, ilk aşamadakilere benzemez. Hamile kadın, ileri aşamalarda gerçekleşen boş gebelik durumunda, bebeğin hareketlerini hissedemez.
Mide Bulantısı Olmaması
Boş gebelik oluştuğu zaman, hamileliğin olağan belirtileri görülmez. Örneğin, mide bulantısı ve sabah bulantıları, sağlıklı hamileliklerde en sık görülen belirtilerdendir. Eğer boş gebelik oluşursa, bu belirtiler ortadan kalkar.
Göğüs Hassasiyetinin Azalması
Boş gebeliğin belirgin belirtilerinden bir diğeri ise, göğüsteki hassasiyetin azalmasıdır. Bebek vücut içerisinde büyüdükçe, kadın vücudunda çeşitli değişimler meydana gelir. 3. çeyreğe gelindiğinde göğüs hassaslaşır ve bebeği emzirmeye hazır duruma gelir. Fakat eğer boş gebelik oluşursa, göğüsteki hassasiyet azalır.
Normal Enerji Seviyeleri
Hamilelik sırasında, vücuttaki enerji miktarı azalır. Fakat boş gebelik oluşması durumunda hamile gibi hissedilmez. Bu tarz düşükler yaşayan kadınlar, zayıflık ve halsizlik hissetmezler. Genelde, normal seviyelerde enerji hissederler.
Normal İdrara Çıkma
Eğer idrara çıkma aralığını normal buluyorsanız, bu da boş gebeliğin belirtilerindendir. Sağlıklı kadınlarda, gebelikte idrara çıkma aralığı sıklaşır. Fakat boş gebelik oluştuğunda, bu normale döner.
Akıntı
Boş gebelik, vajinadan salgılanan akıntı rengine göre belirlenebilir. Eğer boş gebelik oluşursa, bu akıntı pembemsi beyaz renge döner. Aynı zamanda karın bölgesinde ağrı da hissedilebilir. Eğer bu belirtileri yaşıyorsanız hemen bir doktora görünün.
Vajinal Akıntı
Boş gebelik durumunda, vajinal akıntı değişir. Bu durumda, vajinadan ani kan akmaları ve çok kalın sıvı çıkışı gözlenebilir. Ayrıca bu akıntıda çok kötü bir koku da görülebilir.
Kusmada Azalma
Hamile kadınların özellikle sabahları kusma eğilimi vardır. Eğer bu belirtide bir azalma gözlemlediyseniz, bir doktora danışmalısınız. Hamilelik belirtileri azaldığı zaman, kusma ve mide bulantısında da azalma olur. Ayrıca, hamilelik sırasında salgılanan hormon seviyeleri de boş gebelikte düşmektedir.
Hamilelikte Boş Gebelik Nasıl Tedavi Edilir?
Hamileliğe bağlı olarak, boş gebelik her kadında farklı şekilde tedavi edilir. Erken tespit durumunda, doktorunuz bu durumu tespit ettikten sonra bir hafta beklemenizi isteyip, daha sonra ultrason yaparak, embriyonun oluşmadığından emin olmak isteyebilir. Diğer durumlarda, mesela boş gebelik kesinleşip kadın normal bir şekilde kanamaya başladıysa, doktoruz kürtaj yapmayı teklif edebilir veya kadından, düşüğün doğal yoldan olmasını beklemesini isteyebilir. Ayrıca bu işlemin hızlı gerçekleşmesi için belirli ilaçlar kullanılabilir.
İkili Test İkili 2’li Tarama Testi Nedir Nasıl Ne Zaman Yapılır Fiyatı Tıklayınız
Hamilelikte Yenmemesi Gerekenler Hamilelikte Zararlı Yiyecekler Tıklayınız