Hamilelikte Kalça Ağrısı Cinsiyet Belirtisi mi Sol Sağ Kalça Ağrısı

28 Şubat 2018
0 Yorum
hamilelikte kalca agrisi cinsiyet belirtisi mi sol sag kalca agrisi

Bütün dünya üzerinde, kalça ağrısı, hamile her kadında görülen, gebelikte sık karşılaşılan bir sorundur. Bu durum genelde hamileliğin, 2. Ve 3. Trimesterlerında

Bütün dünya üzerinde, kalça ağrısı, hamile her kadında görülen, gebelikte sık karşılaşılan bir sorundur. Bu durum genelde hamileliğin, 2. Ve 3. Trimesterlerında yani son 3 ayda ve ondan önceki 3 ayda meydana gelir. Toplumda hamilelikte kalça ağrısının erkek bebek belirtisi olduğuna dair yaygın bir inanış vardır. Gebelikte kalça ağrısından kurtulmanın birçok yolu vardır. Hamilelik yastığı kullanmak, kalça eklemlerine soğuk kompres uygulamak, medikal malzeme satan yerden hamilelik kemeri alıp takmak, mümkün olduğunca dinlenmek ve uyurken duruş pozisyonunuzu düzenlemek bu yollardan bazılarıdır. Ayrıca, yüzme gibi hafif egzersizler yapmak, doğum öncesi masaj yaptırmak, sıcak bir banyo yapmak, düzgün bir yatakta yatmak, hamilelikte kalça ağrısını gidermenin diğer yollarındandır.

Hamile Kalça Ağrısının Nedenleri

Yapılan araştırmalara göre, kalça ağrısı iki temel nedenden kaynaklanmaktadır; Hamilelikte salgılanan hormonlar bağlayıcı dokudaki kasları gevşetip, sıkarlar ve bu da pelvisteki eklemlerin ve bağ dokuların zayıflamasına neden olur. Bunun sonucunda yani hormonlara bağlı hamilelikte kalça ağrısı ortaya çıkar. Diğer neden ise siyatikten de kaynaklanabilmektedir. Burda sorun, büyüyen rahmin, siyatik sinirlere baskı uygulamasından ortaya çıkar. Diğer nedenler şöyledir;

Hormonal Değişiklikler

Hamilelikte kalça ağrısının en sık karşılaşılan nedeni gebelikte hormon salgılanmasındaki artıştır. Hamilelik sürecinde, vücutta birçok hormon salgılanır. Progesteron gibi bazı hormonlar, kasların, eklemlerin ve bağ dokuların gevşemesine neden olur. Bu şekilde, vücut kendini doğuma hazırlar. Bu aşamada, vücuda destek sağlayan eklem ve kaslar, zayıflayıp, esneyerek, kalça ağrısına neden olabilir.

Siyatik Ağrısı

Rahim büyürken, vücutta bulunan iki siyatik sinir, oldukça basınç görürler. Bu artan basınç, kalça kramplarına, bel ve kalça ağrılarına neden olabilir. Büyüyen rahim, sinirlere baskı uygulayarak, kalça ve üst bacaklarda kramp görülmesine, ağrıya sebep olur. Genelde, siyatiğin yaygın belirtisi olarak, uyuşma, ağrı ve karıncalanma hissidir.

Yuvarlak Bağ Ağrısı

Yuvarlak bağ ağrısı, keskin bir ağrıdır ve alt karın kısmında görülür. Bu hamileliğin doğal bir parçası sayılır. Rahmin iki tarafında bulunan iki yuvarlak bağ doku, bebeğe destek ve koruma sağlar. Ara sıra meydana gelen, birkaç saniyelik ağrılar, rahatsızlık vericidir fakat zararsızdır. Bu sorun, öksürme, hapşurma veya yataktan kalkma gibi ani hareketler sonucunda oluşur.

Geçici Kemik Erimesi

Kemik erimesi, genellikle 40 yaşının üstündeki kadınları etkiler, fakat daha genç kadınları, hamileliklerinin 2. ve 3. çeyreklerinde etkileyebilir. Eğer ani kalça ağrısını yürürken veya normal fiziksel aktiviteler yaparken hissederseniz, bir doktora danışın. Bir MRI taraması yapılacaktır ve tanı 2 ay kadar sürebilir. Eğer teşhis koyulmazsa, kalça kırığına bile yol açabilir.

Hamilelikle Kalça Ağrısına Neden Olan Diğer Sebepler

  1. Kilo almak
  2. 18. ve 24. haftalar arasında, bebek büyüdükçe meydana gelen kas gerilmeleri
  3. Büyüyen rahmin, sinirlere baskı uygulaması kalçayı ve bacakları etkileyen bir ağrıya neden olabilir.

Hamilelikte Kalça Ağrısı Nasıl Geçer?

Soğuk Kompres

Kalçaya soğuk kompres uygulamak, ağrıyı anında uyuşturacaktır. Gün boyunca düzenli aralıklarla soğuk kompres yapmak, ağrı oluşumunu önleyebilir. Soğuk, ağrıyan eklemleri rahatlatır ve ani rahatlama sağlar. Her zaman hazırda bulundurduğunuz bir buz torbasıyla, ağrı hissettiğiniz anda, bu ağrıyı giderebilirsiniz.

Sıcak Kompres

Hamilelik sırasında oluşan kalça ağrısını, sıcak uygulamakta giderebilir. Ağrı hissettiğiniz zaman, bölgeye sıcak su torbası ile sıcak kompres uygulayın ya da sıcak bir banyo yapın. Burda, suyun aşırı sıcak olmamasına dikkat edin. Bazen, ılık bir yağ ile yapılan masaj bile, ağrıyan kasları düzeltebilir. Fakat, bu durumda bir doktora danışınız.

Hamilelik Yastığı

Hamile bir kadın için, kaliteli ve düzenli uyku çok önemlidir. Bu nedenle iyi bir pozisyonda uyumak, uyku problemlerini azaltacaktır. Hamilelik yastığı, pelvise destek olarak, daha rahat uyumanızı sağlar. Bu yastık, vücut şekline göre ayarlanabilir ve sırt, büyümüş karın ve bacaklara destek sunar. Gebelikte kalça ağrısını önlemekte etkili rol oynar.

Bol Bol Dinlenin

Uzun süre ayakta durmak, kalça ağrısına sebep olabilir. Bel kısmına çok fazla yük bindirir. Hamileliğin ilerleyen aşamalarında, mümkün olduğu kadar oturun veya uzanın. Sırt desteği olan bir yere oturmak, ağrıyı hafifletecektir. Uzanırken bile, bel bölgesine bir yorgan koymak, bir destek sağlayacaktır.

Yüzmek

Yüzmek, hamilelik sırasında çok iyi bir egzersizdir. Yüzmek, kalçadaki ve eklemlerdeki baskıyı azaltır, kasların sıkılığını azaltır ve kan akışını hızlandırır. Hamilelik sırasında yüzmek, büyük bir ağrı gidericidir.

Uyuma Pozisyonu

Hamileliğin ilerleyen aşamalarında her zaman sağ tarafınızda yatmaya dikkat etmeli ve bacaklarınız bükülü uyumalısınız. Hamilelik yastıkları, karın, üst bacak ve kalça bölgenizi destekler. Bu şekilde, bu yastıklar, kalça üzerindeki basıncı alacağından dolayı, kalça ağrısı önemli oranda azalacaktır.

Hamilelik Kemeri Takmak

Hamilelik kemerleri, kalça ağrısını azaltmaya çok yardımcı olurlar. Bu kemerler, kalçayı dengeleyerek, orta sırta ve bel bölgesini dengelerler. Ayrıca, baskıyı azaltıp ağrıyı azaltırlar. Medikal malzeme satan yerlerde birçok çeşit hamilelik kemeri bulunmaktadır. Hangi kemerin size uygun olduğunu öğrenmek için, doktorunuza danışmalısınız.

Ilık Banyo

Ilık bir banyo, kasları gevşeteceği gibi, kalça ağrısını da gidermeye yardımcı olacaktır.

Kalsiyum Tüketmek

Büyüyen bebek oldukça fazla kalsiyuma ihtiyaç duyar. Bu nedenle, eğer yeterince kalsiyum tüketmiyorsanız, bebeğiniz bu kalsiyumu sizin kemiklerinizden alacak ve değişik ağrılara sebepolacaktır. Bol bol su için ve bol miktarda kalsiyum, magnezyum ve folik asit içeren yiyecek tüketip, kemik yoğunluğunuzu koruyun.

İlaçlar Kullanmak

İltihap önleyici ilaçlar, panadol gibi ilaçları kullanmak zararlı değildir. Fakat eğer içinizde şüphe varsa, bu ilaçlar ile ilgili doktorunuza danışabilirsiniz.

Hamilelikte Yenmemesi Gerekenler Hamilelikte Zararlı Yiyecekler Tıklayınız

Hamilelikte Kabızlık İçin Ne Yapmalı Kabızlığa Ne İyi Gelir Nasıl Geçer? Tıklayınız

Hamilelikte Bebeğin Gelişimi İçin Neler Yemeli? Tıklayınız