Çocukların Burnu Neden Kanar Çoçuklarda Gece Burun Kanaması Nedenleri

28 Şubat 2018
0 Yorum
cocuklarin burnu neden kanar cocuklarda gece burun kanamasi nedenleri

Burnun amacı, soluduğumuz havayı ısıtmak ve nemlendirmektir. Burun içi, burun iç yüzeyine yakın damarlarla kaplıdır ve bu damarlar kolayca zarar görebilir

Burnun amacı, soluduğumuz havayı ısıtmak ve nemlendirmektir. Burun içi, burun iç yüzeyine yakın damarlarla kaplıdır ve bu damarlar kolayca zarar görebilir. Çocuklarda burun kanaması çok yaygındır , gece dahi bu durum yaşanabilir, buruna parmak sokup kurcalamak, fazlaca sümkürmek ve burna top çarpması gibi olaylar sonunda gerçekleşebilir.  Çocuklarda burun kanamasının diğer nedenleri şunlardır;

K Vitamini Yetersizliği

K vitamini, kan pıhtılanmasında önemli bir rol oynar. Bu vitaminin eksikliği, çocuklarda burnu kanamaya yatkın hale getirir. K vitamini eksikliği olan insan, diğer kanama problemlerini de yaşayabilir. K vitamini koyu yeşil renkli sebzelerde ve buğday, yulaf gibi gıdalarda bulunabilir.

Düşük Nem

Eğer eviniz çok kuruysa, kuru bir iklimde yaşıyorsanız çocuğunuzun burnunun içi kuruyabilir ve kanamaya yatkın hale gelebilir.

Lösemi (Kan Kanseri)

Devamlı burun kanaması ve kolay morarma, löseminin erken belirtilerindendir. Lösemi, akyuvarların kanseridir. Kan hücreleri, kemik iliklerinde yapılır ve kan dolaşımına karışır. Lösemik hücreler, kemik iliğini ele geçirir ve diğer elementlerin üretimini azaltır. Sonuç olarak, sürekli kanamaya yatkınlık ortaya çıkar.

Hemofili

Hemofili, genetik bir hastalıktır ve kan pıhtılanması olayını etkiler. Coagulaton adı verilen bir protein grubu, kan pıhtılanmasını oluştururlar. Hemofililerde kan pıhtılaşması olayı azalır ve kanamaya yatkın hale gelinir. Devamlı meydana gelen burun kanamaları, hemofilinin yaygın belirtilerindendir.

İlaçların Yan Etkileri

Burun spreylerinin sürekli kullanılması, aspirin kullanımı gibi ilaçlar yan etki olarak çocuklarda burun kanamalarına yol açabilir. Kan inceltici kullanan insanlar da bu durumu yaşayabilirler.

Von Willebrand Hastalığı

Vol willebrand hastalığı, genetik bir hastalıktır. Bu hastalığın yaygın belirtilerinin başında sürekli burun kanamaları gelir.

Travma

Çocuklarda burun kanaması, buruna parmak sokma, burun içerisine birşey sokma veya bunun gibi şeyler sonucunda oluşabilir. Burun kanaması ayrıca, burna top gibi birşey çarpması sonucunda da oluşabilir.

İdiopatik Trombositopenik Purpura

İdiopatik trombositopenik purpura, dolaşım sisteminizdeki pıhtı elementlerini etkileyen bir kanama hastalığıdır. Diş etlerinin yada burnun kanaması gibi sorunlara neden olur.

Aplastik Anemi (Aşırı Kansızlık)

Aplastik anemi, kemik iliğini etkileyen ve kan hücresi üretilmesini engelleyen, çok nadir yörülen bir hastalıktır. Kan dolaşım sisteminde yer alan ciddi oranda az pıhtı hücreleri nedeniyle bu sorun oluşur.

Kalıtsal Hemorrhagic Telangiectasia

Bu sorun, kan damarlarının normal olmayan düzeyde oluşması nedeniyle oluşan ve kanamalara neden olan bir sorundur.

Çocuklarda Burun Kanamasına Yol Açan Diğer Nedenler

  1. Akut sinüzit (sinüs enfeksiyonu)
  2. Aspirin kullanımı
  3. Patlayan ve kanayan aşırı duyarlı kan damarları (ör. Sıcak, kuru havalarda).
  4. Burun, boğaz ve sinüslerde olanlar da dahil olmak üzere enfeksiyonlar.Sık görülen soğuk algınlığı ve grip.
  5. Toz akar alerjisi veya saman nezlesi gibi alerjiler.
  6. Burna darbe alma
  7. Çocuğun burnuna bir şeyler sokması
  8. Kabızken fazla ıkınma
  9. İltihap önleyici ilaçlar veya burun spreyleri gibi belirli ilaçların yan etkisi
  10. Burun tümörleri
  11. Hemofili gibi kanama bozuklukları
  12. Varfarin ve heparin gibi kan incelticilerin (antikoagülanlar) yan etkisi
  13. Kimyasal irritanlar, örneğin amonyak
  14. Alerjileri tedavi etmek için kullanılan burun spreyleri, sıklıkla kullanılıyorsa
  15. Alerjik olmayan rinit (alerjiklere bağlı olmayan kronik tıkanıklık veya hapşırma)
  16. Burun travması, burna darbe alma

Çocuklarda Burun Kanaması Nasıl Durdurulur?

Burun kanamasını durdurmak için aşağıdakileri uygulayın.

  1. Çocuğun başının ileri bakacak şekilde oturmasını sağlayın. Bu, kanın boğaza akmasını engelleyecek ve mide bulantısı ile kusmayı önleyecektir.
  2. Çocuğun düz bir şekilde yatmasını veya başını, bacaklarının arasına koymasını önleyin.
  3. Ağzından nefes almasını söyleyin.
  4. Baş ve işaret parmağınızla, burnun yumuşak kısmını sıkarak birleştirin. Burnun yumuşak kısmına bastırarak, burun kemiği ile birleştirin.
  5. 5 dakika boyunca burnunuzu bu şekilde tıkalı tutun. Daha sonra kanamanın durup, durmadığını kontrol edin. Eğer burun hala kanıyor ise, 10 dakika daha sıkmaya devam edin.
  6. Eczacınızın önereceği reçetesiz ilacı kullanabilirsiniz. Bu ilacı, kanayan burnunuza sıkın ve yukarıda anlatıldığı gibi burnuzuzu kapatın. DİKKAT: Bu ilacı en fazla 2-3 gün boyunca kullanabilirsiniz.

Çocuklarda Burun Kanaması Nasıl Önlenir?

  1. Tuzlu burun spreyleri ya da tuzlu burun damlalarını, günde 2-3 defa her bir burun deliğine kullanın. Bunları reçetesiz olarak eczanelerden alabilir ya da kendiniz evde hazılrayabilirsiniz. (Bu karışımı evde yapmak için: 1 tatlı kaşığı tuzu, 1 litre suya karıştırın. 20 dakika boyunca bu suyu kaynatın ve ılık hale gelinceye dek soğutun.)
  2. Çocuğunuzun yatak odasında geceleri nemlendirici çalıştırın.
  3. Suda çözünebilen burun kremleri kullanın.
  4. Eczanede satılan jel gibi ürünleri kullanabilirsiniz. 
  5. Çocuğunuza ağzını açıpta hapşurmasını öğretin.
  6. Çocuğunuza, burnuna birşey sokmamasını öğretin.
  7. Eğer alerjen etkilere maruz kalındığında burun kanaması artıyorsa, çocuğunuza bir burun spreyi reçete edilmesi gerekebilir. Bu durumda doktorunuza danışın.

Çoçuklarda Burun Tıkanıklığı Nasıl Geçer? 10 Kesin Çözüm Yöntemi Tıklayınız 

Çocuklarda Kansızlık Neden Olur, Belirtileri Neler, Nasıl Geçer? Tıklayınız

K Vitamini Hangi Besinlerde Bulunur? K Vitamini İçeren Gıdalar Listesi Tıklayınız