Polihidramnios Nedir, Gebelikte Suyun Fazla Olması Zararları Amniyotik sıvı, bebeği, rahim içerisinde saran sıvıdır ve bu sıvı bebeğin büyüyüp, gelişebilmesi
Polihidramnios Nedir, Gebelikte Suyun Fazla Olması Zararları
Amniyotik sıvı, bebeği, rahim içerisinde saran sıvıdır ve bu sıvı bebeğin büyüyüp, gelişebilmesi için mükemmel bir ortam sağlar. Bu sıvı, bebeğin büyümesi için olmazsa olmazdır. Hamilelikte suyun fazla olması ve bebeğin suyunun fazla olması olarak da bilinen Polihidramnios, rahimde fazla miktarda sıvı bulunmasına, yani amniyon sıvısının fazla olmasına denir. Polihidramnios, hamilelik sırasında, rahimde amniyotik sıvının birikmesi sonucu oluşur. Fazla amniyotik sıvı bulunması, olihidramniosun tam tersidir. Bu durumda rahimde az su bulunması durumudur. Çoğu vakada, polihidramnios bir sorun teşkil etmez fakat doğumda komplikasyona neden olma ihtimali vardır.
Bebeği saran sıvı miktarı hamileliğin gelişmesi ile birlikte yaklaşık 1 litreye kadar artar ve bu sıvı bebeği 37 hafta boyunca sarar. Bu miktar genellikle 40. Haftaya kadar yarım litreye kadar düşer. Bebeğiniz düzenli aralıklarla bu amniyotik sıvıyı yutar ve sonrasında vücudundan idrar olarak çıkartır. Bu şekilde etrafındaki amniyotik sıvı miktarını kontrol eder.
Bu hassas denge bozulduğunda, amniyotik miktarı hızlı bir şekilde artar. Polihidramnios, genellikle amniyotik sıvı 2 litrenin üstüne çıktığında belirlenir. Polihidramniosun ileri vakalarında bu sıvı miktarı 3 litreye kadar çıkabilir. Bu da normal miktarın 3 katına denk gelmektedir.
Polihidramnios Belirtileri
Bu sorunun hafif vakalarında, hiçbir belirti oluşmaz. Hafif vakalarda hiçbir belirti oluşmayacağından dolayı bir sorun oluşmaz. Polihidramniosun orta ve ileri vakalarında ise aşağıdaki belirtiler oluşabilir.
Polihidramnios Hangi Sorunlara Neden Olabilir?
Polihidramnios gebelik sırasında aşağıdaki problemlerin riskini artırabilir:
Erken doğum – Hamileliğin 37. haftasından önce doğum
Erken membran rüptürü (PROM) – Doğum başlamadan önce, hamileliğin 37. Haftasında amniyotik kesenin yırtılması durumu.
Plasental abruption – Plasentanın doğumdan önce rahim duvarından kısmen veya tamamen ayrılması durumu
Ölü doğum – Bir bebeğin gebeliğin 20. haftasından sonra rahimde ölmesi durumu.
Doğum Sonu Kanaması – Doğum sonrası şiddetli kanama
Fetal malpozisyon – Bir bebeğin baş aşağı konumda olmaması durumu. Bu durumda sezaryenle doğum gerekebilir.
Polihidramnios Neden Olur?
Vakaların yaklaşık yarısında, polihidramnios’a neyin neden olduğu bilinmez. Bazı durumlarda, bir neden belirleyebiliriz. Bilinen bazı nedenler şunlardır:
Diğer Sebepler: Yüksek düzeyde amniyotik sıvı ile bazı genetik anormallikler arasında bir ilişki var gibi görünmektedir. (Down sendromu gibi). Fazla miktarda amniyotik sıvı miktarı, bebekte bazı anemik kan bozukları nedeniyle veya enfeskiyonlu hastalıklar sebebiyle oluşmuş olabilir.
Polihidramnios Tedavisi
Hafif polihidramnios vakaları genellikle tedavi gerektirmez ve kendiliğinden kaybolabilir. Rahatsızlığa neden olan vakalar bile genellikle müdahale olmadan yönetilebilir.
Başka durumlarda, diyabet gibi altta yatan bir durum için tedavi, bu sorunun çözümünü sağlayabilir.
Erken doğum, nefes darlığı veya karın ağrısı yaşıyorsanız, potansiyel olarak hastanede tedavi gerekebilir. Bu tedavi aşağıdakileri içerebilir:
Tedavi sonrasında, doktorunuz amniyotik sıvı seviyesini her hafta veya 3 haftada bir takip edecektir.
Polihidramnios Durumunda Ne Yapılır?
En Yeni, Modern Kız Bebek İsimleri Ve Anlamları 2017 Tıklayınız
Hamilelikte Bebeğin Gelişimi İçin Neler Yemeli? Tıklayınız
Erkek İsimleri Ve Anlamları En Güzel Erkek Çocuk İsimleri 2018 Listesi Tıklayınız