Gebelikte Çatı Muayenesi Alttan Muayene Kaçıncı Haftada Yapılır Acıtırmı

11 Mart 2018
0 Yorum
gebelikte cati muayenesi alttan muayene kacinci haftada yapilir acitirmi

“Çatı muayenesi  Jinekolog yani  Kadın Uzmanı Doktor tarafından hamileliğin 34 ile 38. haftaları arasında hamile kadının çatı kemiklerinin (pelvis kemiklerinin)

Çatı muayenesi  Jinekolog yani  Kadın Uzmanı Doktor tarafından hamileliğin 34 ile 38. haftaları arasında hamile kadının çatı kemiklerinin (pelvis kemiklerinin) yani doğum yolunun değerlendirilmesi, normal doğuma uygun olup olmadığını tespit için yapılan bir muayene türüdür. Çatı muayenesinde doğum yolunun değerlendirilmesi sonucunda hamile kadının doğum şekli normal mi sezaryen doğum mu olacak belirlenir.”

Hamilelikte çatı muayenesi ne zaman, kaçıncı haftada, nasıl yapılır? Soruları gebe kadınların en çok merak ettiği sorular arasında yer alır. Çatı muayenesi Jinekolog tarafından yapılır ve vajinal yolla doğumun mümkün olup olamayacağını ya da çatı darlığının derecesine göre ne gibi sorunlarla karşılaşılabileceğini anlamak amacıyla gerçekleştirilir. Çatı muayenesinin yapılmasının amacı bebeğin başının pozisyonunun nerede bulunduğunu anlamak ve bebeğin başı ile annenin doğum  kanalı arasındaki uyum veya uyumsuzluğun ne kadar olduğunu, annenin normal doğum yapabilip yapamayacağını tespit etmektir.

Çatı Muayenesi Hamileliğin Kaçıncı Haftasında Yapılır?

Çatı muayenesi hamileliğin 34 ile 38. haftaları arasında yapılır.

Çatı Muayenesi Nasıl Yapılır? Bebeğe Bir Zararı Var mı?

Çatı muayenesi jinekolojik muayene masasında, jinekolojik muayene pozisyonunda yapılır. Doktor steril bir eldiven giyerek işaret ve orta parmağı, iki parmağı ile çatı kemiklerinin durumunu değerlendirir. Yapılan ultrasonografi muayenelerinde bebeğin vücut ölçüleri baz alınarak çatı kemiklerinin, doğum yolunun bebeğin geçebileceği genişliğe sahip olup olmadığı değerlendirerek doğum şekli belirlenir. Bu muayenenin rahimdeki bebeğe herhangi bir zararı yoktur çünkü henüz rahim ağzının kapalı olmasından dolayı, bebeğin kafasına ya da herhangi bir organına temas durumu söz konusu değildir.

Çatı muayenesi doğumu tetikleyebilir ve hızlandırabilir.

Hamilelikte Çatı Muayenesi Neden Yapılır ?

  1. Çatı muayenesi yapılmasının nedenleri şunlardır;
  2. Gebe kadının vajinal yani normal doğum yapabilip yapamayacağı.
  3. Bebek doğum kanalına girmiş mi tespit edilebilir.
  4. Bebek baş geliş mi makat geliş mi?
  5. Bebeğin başının seviyesi nedir ?
  6. Rahim ağzında açılma yahut  incelme var mı ?
  7. Doğum yakın mı?
  8. Rahimde enfeksiyon mevcut mu?
  9. Vakum ya da epizyotomi kesisi  gerekecek mi?
  10. Vajinal doğum esnasında zorluk yaşanacak mı ?

Sezaryen Doğum Yapacak Kadınlara Çatı Muayenesi Yapılır mı ?

Sezaryen olacak hamile kadına, doğumun kesin sezaryenle yapılacağı kararlaştırıldıysa, kadın daha önceden sezaryen olduysa,  ikiz, üçüz gebelik gibi bebeğin eşi doğum yolunu kapatıyorsa çatı muayenesi yapılması gerekmez. Çünkü bu gibi durumlarda normal doğum ihtimali yoktur.

Çatı Darlığı Olan Hamile Kadının Sezaryen Doğum Olması Zorunlu mu ?

Bu durum çatı darlığının durumuna göre değişir. Çatı darlığının derecesine göre normal doğum ya da sezaryen tercih edilir.

Çatı Muayenesi Yapılırken Veya Sonrasında Ağrı, Kanama Olur mu?

Çatı muayenesi gebe kadında ağrıya neden olmaz. Ayrıca hamileliğin son haftalarında vajina dokusunda esneme olduğu için gebe olmayan kadınlara göre daha rahat bir şekilde vajinal muayene yapılabilir. Kanama genellikle hiç olmaz, bazen lekelenme veya az miktarda pembe, kırmızı kanama olabilir. Kanama olsa dahi çatı muayenesinin gebe kadın için herhangi bir zararı yoktur, aksine faydası vardır.

Çatı Darlığı Normal Doğuma Engel midir?

Çatı muayenesinden sonra gebe kadına çatı darlığı teşhisi konulmuş ise, bu durum hamile kadının doğum yolunun normal doğum için yeterli genişlikte olmadığı anlamına gelir. Bebeğin geçebileceği genişlikte bir kanalın olmaması nedeniyle sezaryen doğum yapılmasına karar verilir. Ancak her çatı muayenesi sonuçları doğru doğum şeklini tespit edemeyebilir. Bu gibi durumlarda, normal doğum gerçekleştirirken doğumun ilerleyen evrelerinde rahim ağzının açılma durumu göz önünde bulundurularak doğum şekli değiştirilebilir.

Gebelikte Çatı Darlığı Durumunda Ne Yapılıyor ?

Çatı muayenesi sonrasında çatı darlığı tespit edilen anne adayının doğum işlemi esnasında;

  1. Epizyotomi denilen vajinal kesi yapılması
  2. Vakum takılması
  3. Sezaryen ile doğum gibi tıbbi müdahaleler gerekir.