Üçlü Test Üçlü Tarama Testi Nedir Nasıl Yapılır Normal Değerleri

14 Mart 2018
0 Yorum
uclu test uclu tarama testi nedir nasil yapilir normal degerleri

Hamile bir kadının en büyük korkularından birisi bebeğinin down sendromu, Edward sendromu ya da sinir yolu hastalıkları gibi anormalliklerden biriyle dünyaya

Hamile bir kadının en büyük korkularından birisi bebeğinin down sendromu, Edward sendromu ya da sinir yolu hastalıkları gibi anormalliklerden biriyle dünyaya gelmesidir. Neyseki artık daha önce hiç olmadığı bir hızla ilerleyen teknoloji sayesinde, bebek anne rahmindeyken yapılan üçlü tarama testleriyle bebekteki sorunlar önceden saptanabilmektedir. Üçlü tarama testi, kanda bulunan 3 farklı hormon seviyesini ölçen bir testtir. Bu nedenle “Üçlü Test” olarak adlandırılır. Bu hormonlar şunlardır; Alfa-fetoprotein (AFP), insan koryonik gonadotropin (hCG) ve Estrioldür. Üçlü Tarama Testi, anneden gelen plasentada üretilen ve hamileliğin bir göstergesi olan alfa-fetoprotein (AFP) ve insan koryonik gonadotropin (hCG) hormonlarını ve hem fetüs hem plasentanın ürettiği östrojen hormonu olan Estriolu ölçer.

AFP: Fetüs AFP proteini üretir.

hCG: Plasentada üretilen bir hormondur.

Estriol: Fetüs ve plasentanın ürettiği östrojen hormonudur.

3’lü Test Fiyatı Nedir?

3lü testin fiyatı testi yapıldığı hastaneye göre değişebilir ancak ortalama  250-350 TL arasında bir fiyatı vardır.

Üçlü Tarama Testi Ne Zaman Yapılır?

Her ne kadar en doğru sonuçların 16 ve 18. haftalar arasında alınabileceği söylense de bu test genellikle hamileliğin 15. ve 20. haftaları arasında yapılır.

Bütün hamilelere üçlü tarama testi tavsiye edilebilir ancak özellikle şu durumlarda tavsiye edilir:

  1. Aile geçmişinde doğumsal kusurları olanlar
  2. Yaşı 35 ve üstü olmak
  3. Hamilelikte zararlı ilaç veya hap kullanmış olanlar
  4. İnsülin veya diyabet rahatsızlığı olanlar
  5. Hamilelikte virüs kaynaklı enfeksiyon geçirmiş olanlar
  6. Ailesinde doğuştan kusuru olanlar
  7. Doğuştan kusurlu çocuğu olanlar

Üçlü Tarama Testinin İşlevi Nedir?

Üçlü tarama testi gebe kadından alınan kan örneğindeki alfa-fetoprotein (AFP), insan koryonik gonadotropin (hCG) ve estriol değerlerini ölçer. 

  1. AFP: Fetüs tarafından üretilen bir proteindir. Bu protein değerinin üst seviyelerde olması bazı kusurların olduğunu gösterebilir. Bu kusurlar sinir yolu hastalıkları ya da fetüsün karındaki yerini kapatmasındaki başarısızlıktır.
  2. HGC: Plasentada üretilen bir hormondur. Düşük seviyede olması olası düşük riski  ya da dış gebelik gibi hamileliğe ilişkin sıkıntıların olduğunun işaretçisidir. Yüksek seviyede olması da, molar gebelik ya da iki veya daha fazla bebeğe gebe olunduğunu gösterebilmektedir.
  3. Estriol: Fetüs ve plasentadan gelen bir östrojendir. Düşük seviyede olması özellikle de düşük AFP ve yüksek HGC ile birleştiğinde, bebeğin down sendromlu olduğunu gösterebilmektedir.

Test çokluk gebeliğin tespit edilmesinde kullanıldığı kadar, hamileliğin ilerleme süreci içinde kullanılmaktadır.

Üçlü Tarama Testi Nasıl Uygulanır?

Üçlü Tarama Testi, anneden alınan kan örneğiyle 5-10 dakika kadar sürede yapılan bir testtir. Kan örneği incele için laboratuvara gönderilir. Sonuçların gelmesi genellikle birkaç günü bulur. Test sonuçları genelde 48 ila 96 saat içinde ulaşır.

Testin Anne veya Bebeğe Yan Etkileri ve Riskleri Nelerdir?

Kan alırken oluşan rahatsızlığın dışında, anneye veya bebeğe herhangi bir zararı ve yan etkisi bulunmamaktadır.

Hamilelikte Üçlü Test Ne Kadar Doğru Sonuç Verir?

%80 oranında ayrık omurga rahatsızlığı

%90 oranında anansefali teşhisi yapmıştır.

Fakat, 100 çocuktan 31inde down sendrom teşhisini koyamamış, iyi açıdan bakacak olursak %69 oranında down sendromlu fetüsü tespit etmiştir.

Negatif test sonucu bebeğin herhangi bir doğumsal rahatsızlık riski altında olmadığı için başka bir teste gerek olmadığını gösterse de, %100 garanti vermemektedir çünkü bazen test sonuçlarında da yanlışlık olabilmektedir.

Eğer Üçlü Tarama Testi Sonuçlarında bir Anormallik Varsa Ne Olur Sonucu Riskli Çıkanlar Ne Yapar?

Muhtemelen doktorunuz sizden birkaç bazı testler daha isteyecek ya da size bir uzmanla görüşmenizi tavsiye edecektir. Yapılacak ilk şey bir ses ötesi testi yaptırmaktır. Bu test bebeğin yaşını ölçer ve bebeğin beyninde, omuriliğinde, böbreklerinde ve kalbinde herhangi bir problem olup olmadığını tespit eder. Yaptırabileceğiniz diğer bir test amniyosentezdir. Bu test bebeğin etrafındaki sıvıyı kontrol eder. Bu testin sonuçlarına göre doktorunuz bebeğinizle ilgili bir problem olup olmadığı kanısına varılabilir.

Anormal derece yüksek alfa-fetoprotein muhtemel bir sinir yolu rahatsızlığının göstergesidir. Anormal derecede düşük AFP ve diğer bileşen değerleri de down sendromu gibi muhtemel kromozomsal bozukluk olduğunun göstergesidir. Beklenmedik AFP test sonucu çoklu gebelik yaşadığınızı veya gebeliğinizin yanlış bir şekilde zamanlandığının göstergesi olabilir.

Üçlü Tarama Testinin Faydaları

Üçlü tarama testi yaptırmak özellikle 35 yaş üzeri kadınlar için çok faydalıdır. En büyük faydalarından birisi, bebeğinizde olabilecek muhtemel sorunları tespit etmek ve kendinizi bu duruma önceden hazırlamaya başlamaktır. 3 lü testte belirlenebilen bu genetik bozuklukların ve anormalliklerin bazıları şunlardır:

  1. Trizomi 18 (Edward sendromu): bir kromozom anormalliği
  2. Down sendromu: 21 numaralı kromozomdan ekstra bir maddenin hücrede bulunması durumudur.
  3. Sinir Yolu Rahatsızlıkları: Beyin, omurilik ve omurgayla ilgili doğuştan kusurlar
  4. Birden fazla bebek (ikiz veya üçüz): Bu teşhisin konulmuş olması tehlikeli bir durum arz etmese de, birden fazla bebek doğuracağınızı bilmek hamilelik süreci boyunca doğum öncesi vitamin alımınızı, beslenmenizi ve diğer şeyleri planlamanız açısından iyi bir uyarı olacaktır.

Hamilelikte Sağlık Ocağında Yapılan Testler, Hamilelikte Hangi Testler Yapılır Tıklayınız 

Hamilelikte Bebeğin Gelişimi İçin Neler Yemeli? Tıklayınız

İkili Test İkili 2’li Tarama Testi Nedir Nasıl Ne Zaman Yapılır Fiyatı Tıklayınız