Gebelikte 5. ay, 18 ila 21. haftaya tekabül ediyor. Gebeliğin 5. Ayında neler yaşandığını öğrenmek mi istiyorsunuz? İşte, gebeliğin 5. ayında bebekte ve annedeki değişimler:
Gebelikte 5. ay, 18 ila 21. haftaya tekabül ediyor. Gebeliğin 5. Ayında neler yaşandığını öğrenmek mi istiyorsunuz? İşte, gebeliğin 5. ayında bebekte ve annedeki değişimler:
Gebeliğin 5. Ayı (18-21.Haftalar)
18 Haftalık Gebelikte Neler Yaşanır?
19 Haftalık Gebelikte Neler Yaşanır?
20 Haftalık Gebelikte Neler Yaşanır?
21 Haftalık Gebelikte Neler Yaşanır?
Gebeliğin 5. Ayında Beslenme Nasıl Olmalıdır?
Bebeğin ve annenin sağlığını garanti altına almak için, gebeliğin 5. ayında beslenmede takip edilmesi gereken bazı basit noktalar vardır. Bu ay boyunca, anne vücudu günlük olarak fazladan 347 kalori almalıdır. Bu kalori, karbonhidrat, şeker ya da yağlı gıdalar yerine protein ve kalsiyum kaynaklarından alınmalıdır.
Protein Açısından Zengin Besinler
Bu besinler gebeliğin 5.ayındaki en yararlı gıdalardır. Proteinlerdeki amino asitler vücutta temel yapıyı oluşturur. Bu yüzden, bebeğin fiziksel gelişimi (gebeliğin 5.ayında hızla gerçekleşir) için protein açısından zengin besinlerin tüketimi çok önemlidir. Kaslar, deri, organlar gelişip varlıklarını sürdürebilmek için proteinlere ihtiyaç duyarlar.
Bakliyatlar, tavuk, tahıl ve yumurta günlük tüketilmesi gereken protein depolarıdır. Nohut, süzme peynir, soya ve soya peyniri de protein açısından oldukça zengindir.
Tam Tahıllı Gıdaların Tüketimi
Tam tahıllı gıdalar; demir, magnezyum, B vitamini bileşikleri ve E vitamini açısından zengindir. Pirinç, yulaf, buğday, maya gibi tam tahıllı ürünlerden de mutlaka tüketilmelidir. Makarna, kahvaltılık tahıl ürünleri, ekmek, kraker, kek, lavaş ve daha neler neler ! Bugünlerde bunlar gibi birçok seçenek vardır ama bunlar gibi vücuda zarar verenlerden çok, vücudun tam anlamıyla ihtiyacını karşılayacak besinleri seçmek çok önemlidir.
Kalsiyum Açısından Zengin Gıdalar
Gebeliğin 5. ayı boyunca; anne bebeğin diş ve kemik sağlığı için bol miktarda kalsiyum tüketmelidir.Yağsız süt ve peynir, yoğurt gibi süt ürünleri vb. Kuru incir, hurma, kuru erik, böğürtlen ve kivi gibi gıdalar da kalsiyum kaynağıdır.
Lifli Gıdalar
Kabızlığı önlemek için lifli gıdaların günlük tüketimi çok önemlidir. Meyve, sebze, arpa, yulaf, çerez ve buğday zengin lifli gıdalardandır.
Sıvı Tüketimi
Gebeliğin 5. ayı boyunca, sıvı tüketimi arttırılmalıdır. Vücut susuz bırakılmamalıdır. Çok su içmek, kabızlığı önler. Günde 6-8 bardak arası su içilmelidir. Su içmek, gebe kadınlarda yaygın olarak görülen idrar yolu enfeksiyonları gibi rahatsızlıkları önler. Taze meyve suları içmek ise, gebe kadınlarda vücutta biriken toksinleri atar. Sağlıklı karbonhidratlar içeren şeker kamışı ve mango suları tüketilmelidir. Aynı zamanda, mango demir açısından da çok zengin bir besindir.
Çok Salata Tüketimi
Lahana, marul havuç, domates, kırmızı pancar gibi sebzeler kullanarak yapılmış koca bir tabak salatayı yemek günlük olarak alışkanlık haline getirilmelidir. Bunlar gün içindeki gerekli mineral ve lifleri tüketilmesinde yarar vardır. Şuna dikkat edilmelidir ki, salata sosu ve zeytin, turp, kapari gibi büyük oranda sodyum içeren gıdalar salatalara eklenmemelidir.
Farklı Meyvelerin Tüketimi
Meyveler lezzetli olmalarının yanında vitamin ve mineral hazinesidirler. Meyvedeki seçenek bol olduğundan meyve yemekten asla bıkılmaz. Elma, avokado, üzüm, muz, armut, kavun, kivi, portakal, vişne ve kuş üzümü gibi geniş yelpazeye sahip meyveden istenilenler seçilip, tüketilebilir. Yoğurdun içine meyve ve biraz krema katıp yemek de iyi bir fikir olabilir.
Yeşilliklerin Bol Tüketimi
Günlük olarak bol bol yeşillik tüketilmelidir. Dereotu, brokoli, ıspanak, marul, lahana gibi sebzeler gebeliğin 5. ayında gerekli olan mineral ve vitaminler açısından tüketilmesi gereken besinlerdendir.
Ay Ay Bebek Gelişimi Sağlık Bakanlığı Kız Erkek Bebek Persentil Tıklayınız
Hamilelikte Bitki Çayı:Hamileler Hangi Bitki Çayını İçebilir?Hamileyim Tıklayınız