Gebelik, annenin vücudunda hormonel ve fiziksel değişikliklerin yaşandığı dönemdir. Anne adayında mide bulantısı, kusma, halsizlik gibi hormonlarda yükselmeye
Gebelik, annenin vücudunda hormonel ve fiziksel değişikliklerin yaşandığı dönemdir. Anne adayında mide bulantısı, kusma, halsizlik gibi hormonlarda yükselmeye bağlı çeşitli belirtiler yaşanır. Gebelikte en sın karşılaşılan durumlardan biri de kramp girmesidir. Kramp, gebeliğin tüm sürecinde kanama veya şiddetli ağrılar olmadığı sürece normal bir durum olarak görülür. Hamile kadınlar bu kramplardan ötürü düşük yapma korkusu duyarlar. Ancak krampla beraber kanama ve şiddetli ağrı gibi belirtiler yaşanmadığı sürece korkacak bir şey yoktur, kramplar gebeliğin doğal sürecinde görülebilen hallerdir. Bazı kadınlar gebelikten kısa bir süre sonra kramp vakaları ile karşılaşırken bazıları ise gebelik boyunca bu sorundan muzdarip olabilirler.
Gebelikte Krampların Sebepleri
Rahmin Gerilmesi
Vücut bebek için hazırlandığından rahim gerilir ve genişler. Rahmi destekleyen bağların genişlemesiyle hafif kramplar yaşanabilir. Gebeliğin ilk ayındaki kramplar, genellikle bebeğin gelişip büyümesi için rahimdeki değişikliklerden kaynaklıdır.
Gaz Sancısı
Embriyo yavaş yavaş şekillenmeye başladığında, vücut hormon salgılamaya başlar. Bağırsak ve karındaki kasları gevşetmek için progesteron hormonu salgılanır bu yüzden de sindirim yavaşlar. Bunun sonucunda şişkinlik ve gaz birikimi gerçekleşir. Bu gazlar da kramp oluşumunda başı çeken sebeptir.
Sinirlerde Baskı
Rahmin genişlemesiyle, bacak bölgesindeki damarlara ve sinirlere baskı meydana gelir. Bu iç bacakta, ayakta krampa yol açar.
Seks
Gebelik boyunca kramp yaşanmasının en yaygın sebebi sekstir. Spermler, prostagladin üreterek rahmi uyarır bunun sonucunda kramp görülebilir.
Doğum
Doğum esnasında kramp girmeleri ve sırt ağrıları çok sık rastlanan olaylardandır. Eğer düzenli olarak ve kısa sürede bir kasılmalar hissedilip, şiddetli ağrı yaşanırsa, doğum başlamış olabilir. Böyle bir durum yaşanırsa hemen doktorunuza başvurun.
Gebelikte Krampların Tehlikeli Sonuçları
Hamilelikte kramp girmesi şu durumlarda da meydana gelebilir;
Düşük Yapmak
Gebeliğin ilk 3 ayında bebeğin ölmesine düşük yapmak denir. Düşüğün ilk belirtileri genellikle leke gelmesi ve vajinal kanamalardır. Bunun ardından kramplar veya karın ağrıları gelecektir. Böyle durumlar yaşanırsa, acilen doktorunuza başvurun.
Dış Gebelik
Normal gebelikte, döllenmiş yumurta rahim duvarlarında hareket ederken, dış gebelikte yumurtlama rahmin dışında olur. Eğer tedavi edilmezse ve kramplar daha da kötüye giderse baş dönmesi, kulunç vb. gibi sorunlar yaşanabilir.
Erken Doğum
Gebeliğin 37. Haftasından önce, kramp yaşanması erken doğumun habercisi olabilir. Genellikle, bu krampları, her 4 saatte bir olan kasılmalar takip eder. Vajinal boşalmada miktar ve renk değişiklikleri görülebilir. Pelvikteki kasılmaların artışı anne, bebeğin aşağı doğru hareketini hissetmektedir.
Preklampsi (Gebelik Zehirlenmesi)
Yüksek tansiyon ve idrarda protein olarak tanımlanan preklampsi, üst karında yoğun ağrılara ve kramplara sebep olabilir.
İdrar Yolu Enfeksiyonları
Alt karında ağrı ve ağrılı idrar yapmak enfeksiyonun habercisi olabilir.
Plasentadan Ayrılma
Bebek dünyaya gelmeden önce plasenta rahimden ayrılır. Bu hayati tehlike oluşturabilecek bir durumdur ve sancılı krampların bir türlü geçmemesi sonucunda anlaşılır. Böyle durumlar yaşanırsa, acilen doktorunuza başvurun.
Gebelikteki Krampa Neden Olan Diğer Durumlar Nelerdir?
Gebelikte krampa sebep olabilecek birçok sebep vardır. Bunlardan bazıları şunlardır:
Gebelikte Kramplar Nasıl Geçer?
Spor Yapın
Yürüyüş gibi hafif egzersizler, hamilelikte kramplarla başa çıkmanın en iyi yollarındandır. Bu tür egzersizler yalnızca krampı azaltmaz aynı zamanda ilerde doğumun gerçekleşmesini kolaylaştırır.
Yeterli Oranda Kalsiyum Alımı
Günde bir bardak az yağlı süt içen bir insan kalsiyum ihtiyacını karşılamış olur. Kalsiyum alımı yetersiz olursa gebeliğin ilk 3 ayı kramplarla geçebilir.
Masaj
Lavanta yada papatya yağı gibi aromaterapi yağlarla yapacağınız masajlar krampları azaltabilir. Bir tatlı kaşığı (5 ml) üzüm çekirdeği yağına lavanta yağı veya papatya yağından(ya da her ikisinden) 1-2 damla ekleyin. Lavanta, ağrı kesici etkiye sahipken papatya da iltihap sökücüdür.
Soğuk Kompres
Soğuk kompres, krampları giderip, ağrıyı azaltıp kasları gevşetecektir. Kalın bir peçeteye buz parçalarını koyun ve kramplı bölgede 15 dakika kadar bekletin. 1 2 gün her iki saatte bir uygulayabilirsiniz.
Elma Sirkesi
İçerdiği yoğun orandaki potasyum sayesinde, çiğ ve organik elma sirkesi kasları gevşetip, krampları azaltacaktır. Vücutta potasyum düşüklüğü, kaslarda sık sık kasılmaya yol açacaktır. Bunun yanında, elma sirkesi vücuttaki sıvı dengesini kontrol ederek, su kaybını engelleyecektir.
Bir bardak ılık suya 1 yemek kaşığı elma sirkesini koyun. Bu toniği günde bir kez olarak içerek krampların önüne geçmiş olursunuz.
Pekmez
Eğer kramp girmesinin sebebi kalsiyum ve potasyum eksikliğiyse, pekmez mükemmel bir şifa kaynağıdır. Yüksek oranda kalsiyum ve potasyum kaynağı olduğu için, kasları güçlendirerek krampların önüne geçer. Bir yemek kaşığı pekmezle ılık suyu karıştırın. Bunu içtikten hemen sonra ağrınızın dindiğini göreceksiniz.
Bol Su İçin
Su kaybı kramp oluşmasının başlıca sebeplerindendir. Su tüketmek, bunu hızla yok edecektir. Kramp girdikten hemen sonra 1 veya 2 bardak su içerek kramplardan kurtulabilirsiniz. Gün boyunca yeterli oranda su tüketmelisiniz.
Hamilelikte Bebeğin Gelişimi İçin Neler Yemeli? Tıklayınız
Ay Ay Bebek Gelişimi Sağlık Bakanlığı Kız Erkek Bebek Persentil Tıklayınız
Hamilelikte Yenmemesi Gerekenler Hamilelikte Zararlı Yiyecekler Tıklayınız