‘’Gebelik, vücutta birçok değişikliği beraberinde getirir. Midede şişkinlik oluşması da bunlardan biridir. Bu huzursuzluk hissine midede gaz birikimi eşlik eder
‘’Gebelik, vücutta birçok değişikliği beraberinde getirir. Midede şişkinlik oluşması da bunlardan biridir. Bu huzursuzluk hissine midede gaz birikimi eşlik eder. ‘’
Midede şişkinlik, ince bağırsaktaki gaz birikiminden kaynaklı midenin dopdolu olduğu hissidir. Bu durum karında gözle görülebilir şişkinlik oluşturur. Çoğu zamansa, şişkinliği kramplar, geğirmeler, ağrılar, ishal, nefes darlığı veya bel ağrısı takip eder.
Hamilelikte birçok sebep midede şişkinliğe yol açabilir. Ama asıl sebebi bağırsakta gaz birikmesidir. Diğer sebepler ise kabızlık, mide ülseri, iştahsızlık, endişe, sigara içmek , ödem, havasız ortam, çok yemek, hazımsızlık, hassas bağırsak sendromu olabilir.
Hamileliğin ilk aylarında, anneler göğüs hassaslığı, sabah bulantıları, aşermeler, kabızlık, ödem, yorgunluk veya ruh halinde ani değişimler yaşayabilirler. Şişkinlik de yaşanması olasılık dahilinde olan olaylardandır. Bu olayların arkasında yatan asıl sebep ise annenin vücudunda gebe olduğunda görülen hormonel değişimlerdir. Progesteron ve östrojen gibi hormonlardaki artış anne adayında şişkinliğe neden olur.
Gebelikte Midede Şişlik Neden Olur?
Anne adayları hamileliğin ilk aylarında şişkinlik yaşamaya eğilimlidirler. Ancak bu şişkinlik hamileliğin ilk aylarında aylardır hamileymiş görüntüsü verdiğinden anneler için şaşırtıcı ve huzursuz bir durum olabilir. Peki bu durum neden oluşur? Birçok sebep gebelikte midede şişkinliğe yol açabilir.
Gebelikte mide şişkinliğine yol açan bir çok sebep vardır ancak asıl sebep progesteron hormonundaki artıştır. Bu hormon hamileliğin sorunsuz geçmesine yardım ederken beraberinde birçok yan etki taşır. Geğirmek ve yellenmek (osurmak) gibi.
Gebelikte Mide Şişkinliği Normal midir ?
Gebeliğin başlarında hormonel değişliklerinden ötürü şişkinlik olabilir ancak; bu şişkinliği karın ağrısı takip ediyorsa bir sorun var demektir. Karında ağrı, yoğun ishal, kanlı veya koyu dışkı gibi şeyler yaşarsanız, mutlaka doktora başvurmalısınız.
Gebelikte Mide Şişkinliği Nasıl Geçer?
Şişkinliği azaltmanın en iyi yolu gaz çıkarmak ve tuvalete çıkmaktır. Bunlardan sonra yine de şişkinlikten kurtulmadıysanız, evde uygulayacağınız bazı doğal yollarla kurtulabilirsiniz.
Papatya Çayı
Papatya çayı, mide şişkinliğinden kurtulmak için başvurulacak en iyi yollardan birisidir. Bu bitki, iltihap sökücü ve spazm çözücü özelliğiyle midede şişkinlik veya midede yanma gibi rahatsızlıkları geçirir.
Bir bardak suyu kaynamak üzere ocağa koyun 1 tatlı kaşığı kuru papatya veya bir poşet sallama papatya çayı katın. 10 dakika demledikten sonra süzün ve isteğe göre bal ya da limon katın. Öğünler arasında günde 2 veya 3 defa içebilirsiniz.
Limonlu Ilık Su
Limonlu ılık su vücuttaki kötü toksinleri atarken vücudun susuzluğunu dindirir. Limon sindirime yardımcı, B C ve B2 vitaminleri, kalsiyum, fosfor, magnezyum, protein ve karbonhidrat açısından zengindir.
Aynı zamanda, besinlerin öğütülmesine yardımcı asidik özelliğiyle hidroklorik asit üretimini arttırır. Su ve limon birlikte karıştırıldığında, sindirim sistemi için çok faydalı olacaktır.
Bu sayede, şişkinlik, gaz ve kabızlık sorunu da ortadan kalkar.
Zencefil
Zencefil, midede gaz ve şişkinliği geçirdiği yaygın olarak bilinen bir bitkidir. İçerdiği etkili bileşikler sayesinde iltihabı azaltarak bağırsağı rahatlatır.Bir bardak sıcak suyun içine yarım tatlı kaşığı zencefil tozu ekleyip zencefil çayı yapabilirsiniz. 10 dakika demlenmesi için bekleyin ve sonra çayı süzün. Yavaşça çayı için. Hamile kadınlar bu çayı günde 3 bardaktan fazla içmemelidir..
Nane
Nane içerdiği spazm sökücü mentol yağı ile sindirimi kolaylaştırıcı ve hızlandırıcı etkiye sahiptir. Bu, indirim sistemindeki kasları gevşetip, safra kesesini canlandıracaktır. Aynı zamanda midedeki gazı azaltarak, karın ağrısını, şişkinliği hızlıca geçirecektir. Buna ilaveten, şişkinlikten kurtulmak için taze nane yapraklarını da ağzınızda çiğneyebilirsiniz. Diğer bir yol ise, sallama poşet nane çayını 10 dakika kadar kaynatıp günlük olarak 1-2 bardak tüketin. .
Bol Su İçin
Gebe kaldığınızda günde en az 10 bardak yani 2-2,5 litre suyu mutlaka tüketmelisiniz. Su içmek, yediğiniz yiyeceklerin emilmesini ve boşatılmasına yardımcı olur. Midedeki şişkinliği azalttığı gibi kabızlığa karşı da etkilidir.
Gaz Yapacak Gıdalardan Uzak Durun
Fasulye, brokoli, karnabahar, lahana ve şeker içeren çoğu gıda, midede şişkinliğe ve gaz birikimine sebep olur. Bunları yemeyi bırakmalı veya çok az miktarda tüketmelisiniz. Aynı zamanda kızartılmış , şekerli, salçalı ve yağlı gıdaları tüketmeyi azaltmalısınız.
Yavaş Yavaş Yiyip İyi Çiğneyin
Yutmadan önce lokmanızı birçok kez çiğnemelisiniz. Hızlı yemek hava yutmanıza neden olacağı için, midede gaz birikimine ve şişkinliğe yol açacaktır.
Az Az Ve Sık Sık Yiyin
Öğün sayınızı 3’ten 6’ya çıkarın. Az az, aralara molalar koyarak beslenmek sindirimi hızlandırıp, şişkinliği önler.
Hamilelikte Mide Yanmasına Ekşimesine Ne İyi Gelir?Kesin Çözüm Yolları Tıklayınız
Hamilelikte Mide Bulantısına, Kusmaya Ne İyi Gelir, Nasıl Geçer? Tıklayınız