Gebelikte, anne vücudu rahime kan tedarik etmekle görevlidir. Gelişmekte olan bebeğe uygun ortam sağlanması için, annenin kalbi eskisinden daha çok kan pompalar
Gebelikte, anne vücudu rahime kan tedarik etmekle görevlidir. Gelişmekte olan bebeğe uygun ortam sağlanması için, annenin kalbi eskisinden daha çok kan pompalar. Kan akış oranı %30’dan %50’ye yükselir ve kalp atış hızı artar. Kalp önceden dakikada 70 kere atıyorsa, gebeyken dakikada 80-90 kere atmaya başlar. Kan akışı ve kalp atışındaki bu artışın sonucu olarak, gebelikte zaman zaman kalp çarpıntıları ve bunun sonucunda nefes darlığı yaşanabilir.
Hamilelikte Kalp Çarpıntısı Neden Olur?
Kan Akışındaki Artış
Gebe kadınlar, hamilelikten öncesine kıyasla %50 kadar daha çok kan hacmine sahip olurlar. Bunun sebebi, kanın hem anneye hem de bebeğe aynı anda yetebilmesi içindir. Ancak anne vücudu, bu kan artışına alışık değildir ve kalp eskisine göre daha fazla çalışacaktır. Bunun sonucunda anne adayında kalp çarpıntıları meydana gelir
Progesteron Hormonu
Gebe kadınlarda fiziksel ve ruhsal değişiklerden sorumlu hormon, progesteron hormonudur. Hamilelikte bu hormonun salgılanması artar.Progesteronun en yaygın etkilerinden birisi de kalbin atış hızının artması ve atarken biraz zorlanmasıdır.
Magnezyum Eksikliği
Magnezyum eksikliği gebelik boyunca kalp çarpıntısına sebep olabilir. Birçok kadının günlük yiyecekleri magnezyum açısından yoksundur. Magnezyum eksikliği, kusma veya sabah bulantıları gibi sonuçlara da yol açabilir.
İlaçların Yan Etkileri
Bazen, alınan ilaçlar yan etki olarak kalpte çarpıntıya yol açabilir. Örneğin gebelikte kullanılan vitaminler ve ilaçlar kalpte çarpıntı gibi yan etkiye sebep olabilir.
Duygusal Sorunlar
Gebe olunsa da olunmasa da stres ve kaygı kalpte çarpıntıyı tetikleyen faktörlerdendir. Gebelikte kadınlar duygusal konularda daha da hassas olduğu için ( hamilelik hormonlarının etkisiyle) kalp çarpıntısının yaşanması da daha muhtemeldir.
Kafein
Özellikle de gebeyken, fazla kafein tüketmek kalp çarpıntısını tetikler. Bundan dolayı, doktorlar gebeyken vücuda kafein alımını azaltmayı hatta durdurmayı öneriyor. (Kafein birçok yiyecekte yaygın olarak bulunur: çikolata, kola, çay, kek, kurabiye, soda vb. gibi.) Kafein içeren içeceklerden uzak durmak iyi olacaktır, bırakılamıyorsa bile günde en fazla 1-2 bardak tüketilmelidir.
Tıbbi Rahatsızlıklar
Tiroite bağlı rahatsızlıklar, kan şekeri düşüklüğü, su kaybı, anemi gibi rahatsızlıklar kalp çarpıntısını tetikler. Bu yüzden gebelikteki, kalp çarpıntıların altında bu ciddi sebepler yatıyor olabilir.
Gebelikte Kalp Çarpıntıları İçin Evde Doğal Tedavi Yöntemleri
Melisa Çayı
Melisa çayı kalp çarpıntılarına iyi gelen bir bitkidir ve kalp, dolaşım sistemi üzerinde tonik etkisi vardır. Dahası, rahatlatıcı etkisinin yanında tiroitlere iyi gelir. Bir tatlı kaşığı kurutulmuş melisa otunu bir bardak sıcak suyu katın. 5 10 dakika kadar kaynatın, bu çayı kalp çarpıntısı oldukça günde bir bardak için. Aynı zamanda melisa otunu yemeklerinize katın veya doktor gözetiminde destekleyici ilaçlar da alabilirsiniz.
Tarçın
Kalp çarpıntısını geçiren bir diğer besin ise tarçındır. İçerdiği magnezyum ve potasyum sayesinde kalbe iyi gelir. Kan akışını düzenler ve kötü kolesterolü engellediği gibi yüksek tansiyonu da düşürür. Yarım tatlı kaşığı tarçını bir bardak sıcak suya katın ve için. Alternatif olarak ise yarım tatlı kaşığı tarçını bir tatlı kaşığı bal ile karıştırıp tüketin. Birkaç gün boyunca bu yöntemleri tekrarlayabilirsiniz.
Magnezyum Alımını Artırın
Vücutta magnezyum eksikliği de kalpte çarpıntıya yol açar, bu mineraller kalbe ve sinir sisteminin iyi çalışmasına yardım eder, kan akışını düzenler. Magnezyum açısından zengin besinlerden bazıları şunlardır: Ispanak, karalahana, pazı ve diğer yeşil sebzeler; badem, kaju, kabak çekirdeği, susam gibi çerezler, kinoa, yulaf ezmesi, fıstık ezmesi, avokado muz, bitter çikolata ve yağsız yoğurt vb.
Pekmez
Pekmez, kalp çarpıntısını engelleyen besinlerden biridir. Potasyum, demir, kalsiyum eksikliği kalpte çarpıntıya yol açtığı düşünüldüğünde, pekmez tüketimi tüm bunları içerdiğinden kalbe iyi gelecektir. Pekmez, kan yapıcı özelliğiyle özellikle de anemiye iyi gelir. Bir yemek kaşığı pekmezi, bir bardak suya katın ve için.
Soğuk Su
Kalp çarpıntısını geçirdiği en çok bilinen yöntem sudur . Su içmek, kalbimin ritimlerini düzenler ve susuzluğun sebep olduğu, tansiyonu engeller. Bir bardak su, huzursuzluk hissini de geçirir.
Alternatif olarak yüzü soğuk suyla yıkamak şok etkisi yaparak vücudun kan akışını normal düzenine getirir ve kalp çarpıntısına, ataklara iyi gelir. Aynı zamanda ılık bir duş almak da aynı görevi görecektir. Soğuk su, sinir sistemi şok etkisi yaparak kalp düzeni normale getirir.
Su içmek
Susuzluk, kalp çarpıntısına yol açan sebeplerdendir. Bunun sebebi ise; kanın içeriğinde su olmasıdır. Bu yüzden vücut susuz kalınca kan yoğunlaşır ve damarlarda akışı zorlaşır, bu da kalpte çarpıntıya yol açar. Kalp atışınızın hızlandığını hissettiğinizde bir bardak su için. Eğer idrarınız da koyu geliyorsa su içmeyi asla ihmal etmeyin.
Hamilelikte Bebeğin Gelişimi İçin Neler Yemeli? Tıklayınız
Hamilelikte Nefes Darlığı Nefes Alamama Neden Olur Nasıl Geçer? Tıklayınız
Hamilelikte Yenmemesi Gerekenler Hamilelikte Zararlı Yiyecekler Tıklayınız