Çocuklarda Bronşit Belirtisi Çocuklarda Bronşite Ne İyi Gelir Nasıl Geçer?

24 Mart 2018
0 Yorum
cocuklarda bronsit belirtisi cocuklarda bronsite ne iyi gelir nasil gecer

Bronşit bebeklerde ve çocuklarda sık görülen bir hastalıktır,akciğerlerin iltihaplanmasına denir. Bronşit, akciğerlerdeki hava kanallarındaki bronşçuklarda

Bronşit bebeklerde ve çocuklarda sık görülen bir hastalıktır,akciğerlerin iltihaplanmasına denir. Bronşit, akciğerlerdeki hava kanallarındaki bronşçuklarda tıkanma ve enfeksiyona sebep olur.  Genellikle virüs kapılması yoluyla meydana gelir. Yaygın olarak, soğuk havanın etkisiyle kış aylarında bronşit vakaları sık görülür. 3 aylıktan daha küçük bebeklerin akciğerleri ve bağışıklık sistemleri henüz yeterince gelişmediğinden, bronşit bebeklerde büyük risk teşkil eder.

Bronşitin belirtileri soğuk algının belirtilerine benzerdir ancak bronşitte soğuk algınlığına ek olarak sürekli öksürük, nefes alırken hırıltı ve nefeste güçlük yaşanır. Bronşitin belirtileri, haftalar ve hatta aylar bile sürebilir.

Bebek ve Çocuklarda Bronşitin Belirtileri

Çocuklarda ve bebeklerde bronşit belirtileri şunlardır:

  1. Burun akıntısı
  2. Burunda tıkanıklık
  3. Öksürük
  4. Nefes alırken hırıltı
  5. Boğazda ağrı
  6. Kas ağrıları
  7. Hafif ateş
  8. Balgamlı öksürük
  9. Nefes almada güçlük
  10. İştahsızlık
  11. Halsizlik
  12. Huysuzluk, sinirlilik

Bu belirtilere ek olarak bebeklerde kulak iltihapları da yaşanabilir. ( orta kulak iltihabı)

Bebek ve Çocuklarda Bronşit Neden Olur Risk Faktörleri Nelerdir?

Bronşit; akciğerlerdeki nefes kanallarındaki bronşçuklara, virüslerin bulaşması sonucu oluşur. Bu virüslerin bulaşması sonucunda bronşçuklarda şişme ve iltihap meydana gelir. Ve bunun sonucunda nefes yollarında biriken mukus sonucunda havanın akciğerlere girişi ve çıkışı zorlaşır.

Genellikle, soğuk algınlığı ve gripte vücuda giren virüslerin bronşçuklardaki tüplere yayılmasıyla bronşit şiddetlenir. Bebeklerde akut bronşit, genellikle soğuk algınlığı ve grip gibi hastalıkların sonucunda oluşan enfeksiyondan kaynaklıdır. Bazense bakteriyel enfeksiyon nedeniyle veya duman, toz, polen gibi alerjenlerle bronşit oluşumu tetiklenir.

Soğuk algınlığı ve grip bulaşıcı olduğu için, bebekler yanlarındaki herhangi birinden enfeksiyon kapabilir. Bebeklerde ve çocuklarda bronşit olma ihtimalini artıran bazı risk faktörleri de şunlardır:

  1. Bebeğin, çocuğun bağışıklık sisteminin zayıf olması, bakteri ve virüslerden kolay etkilenmesi
  2. Bebeğin, çocuğun çevresinde sigara içen insanların olması.
  3. Arabalardaki egzoz dumanları, kimyasal dumanlar, fabrikadan çıkan zehirli gazlar.
  4. Alerjenler (Toz, polen, hayvan tüyü) vb maddelere arşı bronjit oluşumunu tetikleyebilir.
  5. Astım.
  6. Kronik sinüzit
  7. Bebeğin, çocuğun bademciklerinin şişmesi

Çocuklarda ve Bebeklerde Bronşit Nasıl Teşhis Edilir?

Bronşitin teşhisi genelde fiziksel muayene ve hastanın yaşadığı belirtilerin saptanmasıyla gerçekleşir. Doktor, bebeğin ne kadar süredir hangi belirtiler yaşadığını ve bebeğin son zamanlardaki sümüğünün rengini öğrenir. Aynı zamanda çocuğun nefes alış-verişini kontrol eder ve nefes alırken hırıltı ya da başka herhangi bir sorun olup olmadığına bakar.  Doktorun bronşiti teşhis etmesi için bazı örnek testler şunlardır:

  1. Zatürre belirtisi olup olmadığı için göğüs röntgeni
  2. Astım ve amfizem olup olmadığını kontrol etmek için akciğer testi
  3. Kandaki oksijen seviyenizin kontrolü (kan testleri)
  4. Boğmaca olup olmadığını kontrol etmek için mukus incelemesi

Bu teşhislere göre, doktor ilaçlar yazıp, akut veya kronik bronşite uygun bir tedavi yöntemi uygulayacaktır.

Bebeklerde Ve Çocuklarda Bronşit Tedavisi

Akut bronşit genellikle,  2 veya 3 hafta sürer. Bronşit vakalarında, bakteriyel enfeksiyona bağlı olarak doktorlar antibiyotik verirler. Eğer bebekte astım veya alerji varsa, solunum cihazı kullanımını tavsiye ederler.

Çocukların bronşit tedavisinde genel olarak kullanılan yöntemler şunlardır :

  1. Bebeğin, çocuğun uyuduğu odaya, nefes almasını kolaylaştırmak için, buhar makinesi çalıştırması
  2. Bebeğin başının altına fazladan yastık konulması (böylece daha kolay nefes alıp verir)
  3. Bebeğin, çocuğun doktorun bildirdiği kadar yeterli oranda su içmesi. (Su içmek, çocukların, solunum yollarında biriken balgamı/mukusu daha akışkan yapar ve kolayca öksürükle atılabilir hale gelir.)
  4. Burundaki tıkanıklığı açmak için bebeğin, çocuğun burnuna eczanede satılan birkaç damla tuzlu solüsyon damlatılması.
  5. Bebeğinizin, çocuğunuzun huzursuzluğu ve ateşi gidermek için parasetamol ilacının verilmesi. (Bu ona daha iyi hissettirecek ve onun sıvı tüketimini kolaylaştıracaktır.)
  6. Çocuğun bebeğin bolca dinlenmesi
  7. Sıvı alımının artırılması
  8. Bebekte ateş yada huzursuzluk için ibuprofen ilacı, gerekli olduğunda parasetamol ilacının verilmesi
  9. Eğer bebeğiniz 4 yaşından büyükse, öksürük şurupları verilmesi

Çocuklarda Ve Bebeklerde Bronşit İçin Doğal Tedavi Yöntemleri

Su  Ve Sıvı Alımını Artırın

Çocuğunuzun bronşit rahatsızlığı varsa, vücudu susuz bırakmamak çok önemlidir. Günde en az 10 bardak su içirmelisiniz. Buna ek olarak, meyve ve sebze sularını içine birazcık bal ilave ederek çocuğunuza içirebilirsiniz. Doktorunuza danışıp çocuğunuza ıhlamur, adaçayı, kuşburnu gibi bitki çayları içirin. Şayet bebeğiniz su içmeyecek kadar küçükse onu sık sık emzirin. Anne sütü bebeğin bağışıklığını güçlendirip bronşite doğal şifa olacaktır.

Portakal suyu

Portakal suyu, C vitamini açısından çok zengindir ve bu yüzden bağışıklık sistemini güçlendirir. Buna ek olarak diğer meyve suları da bronşite iyi gelir ancak özellikle portakal suyu sadece vitamin ve besleyici öğeler içermekle kalmaz aynı zamanda boğazdaki iltihabı söker.

Limon

Limon, içerdiği sitrus özellikleriyle bronşitin geçmesine yardımcıdır. Bir tatlı kaşığı dolusu limonun kabuğunu bir bardak su içine rendeleyin. Bunu 5 dakika kadar kaynatın.  Süzüp bu suyu günde 3-4 kez çocuğunuza içirin.

Zencefil

Zencefil, içeriğinde bulunan iltihap sökücü ve bağışıklık güçlendirici özellikleriyle, boğaz ağrısını iyileştirir ve bronşçuklardaki iltihabı söker.

Sarımsak

Sarımsak yapısında bulundurduğu antibiyotik ve anti bakteriyel özellikler sayesinde akut bronşitin tedavisinde kullanılan en etkili doğal yöntemlerden biridir. 1-3 diş sarımsağı soyun ve doğrayın daha sonrasında bunları 1 bardak süte ekleyin ve bir süre kaynattıktan sonra süzün bunu çocuklarınıza uyumadan önce içirin.

Susam

Susam içerdiği tedavi edici özelliklerle bronşite iyi gelir. Aynı zamanda göğüs ağrısını da geçirir. Bir tatlı kaşığı susam ile bir tatlı kaşığı keten tohumunu balla ve bir tutam tuzla birlikte karıştırın. Ve bu karışımı uyumadan önce çocuklarınıza içirin.

Bronşit Nedir Neden Olur Kökten Çözüm Bitkisel Tedavi İyi Gelen Bitkiler Tıklayınız