Aşılama bir doğurganlık tedavisi olup spermlerin rahim içine yerleştirme işlemidir. Aşılama yönteminin amacı is fallop tüplerine ulaşan sperm sayısını arttırmak
Aşılama bir doğurganlık tedavisi olup spermlerin rahim içine yerleştirme işlemidir. Aşılama yönteminin amacı is fallop tüplerine ulaşan sperm sayısını arttırmak ve bunun sonucunda da döllenme şansını arttırmaktır. Bu tedaviye başlamanın en ideal zamanı kadınların yumurtlamaya başladığı dönemdir ki bu dönemde döllenme yani gebe kalma şansı daha yüksektir. Aynı zamanda gebe kalmak isteyen kadınlar, doğurganlık ilaçlarını da kullanarak döllenmiş yumurtaların sağlıklı şekilde korunmasını sağlayabilirler. Aşılama fiyatı 2000-2500 TL arasında değişmektedir.
Aşılama Yönteminin Faydaları
Aşılama Tedavi Süreci Nasıl İlerler?
Kısırlık; erkeğin sperm üretememesi, sperm sayısının düşük olması veya spermin fallop tüplerine ulaşamaması veya kadının rahminde döllenmiş olan yumurtanın tutunamaması gibi birçok sebepten dolayı yaşanabilir. Bu gibi durumlarda, aşılama gebe kalmak yani döllenmeyi sağlamak için kullanılan yöntemdir. Bunun için iki yol vardır. Birincisi; rahim ağzına spermlerin yerleştirilmesi ve ikinci yol ise; spermlerin rahmin içine yerleştirilmesidir.
Aşılama; spermlerin kadın rahmine yerleşmesi için en basit ve en etkili yöntemlerdendir. Bu işlemin amacı, spermi yumurtalıklara yaklaştırıp döllenme şansını arttırmaktır. Bu işlemde, doktor erkekten sperm toplayacaktır. Laboratuvar ortamında bu spermlerden hızlı hareket edenler seçilip döllenmeye yardımcı olmak için kadın rahmine yerleştirilir.
Aşılama Yöntemi Kimler İçin Uygulanabilir?
Aşılama için en yaygın sebepler sperm sayısındaki azlık veya sperm hareketliliğinin az olmasıdır.
Ancak, aşılama şu gibi durumlar sonrasında da uygulanır:
Aşılama Tedavisi Şu Hastalar İçin Önerilmez:
Aşılama Tedavisi Nasıl Uygulanır?
Aşılama işlemi anestezi gerektirmeyen ve acısız bir işlemdir. Yaklaşık olarak 10 ila 15 dakika sürer. Bu işlem tamamlandıktan hemen sonra eve gidilebilir. Bu işlemden sonra normal cinsel yaşama devam edilebilir. Beklenmedik vajinal kanamalar yaşandığı durumda doktora danışılmalıdır.
Bu tedavi süresince, rahim açılıp sperm hücreleri yumurtlama döneminde rahmin içine yerleştirilir. Bu şekilde spermin yolculuğu kısalır ve yumurtalıklara ulaşma şansı artar.
Bu işlemin uygulanması için gereken 3 adım şudur:
Aşılama Tedavisi Öncesinde Hangi Testler Yapılır?
Aşılama Tedavisi Başarı Oranı
Aşılma yöntemindeki başarı oranı kadının yaşı, kısırlık müddeti, fallop tüplerinin durumu ve erkeğin sperm sayısı gibi sebeplerden ötürü değişkenlik gösterir. Buna ek olarak, başarılı bir aşılama büyük oranda rahmin buna tepki verip vermemesine, aşılamanın zamanına ve spermlerin durumuna bağlıdır. Aşılama yönteminin başarısı oranı %15 ila %20dir. Ancak, erkekte sperm sayısı normalse ve kadın partner de sağlıklıysa yılda birkaç denemeyle bu oran %50’lere kadar çıkıyor. Ortalama olarak 3-4 kez aşılama yönteminden sonra hala başarılı olunamadığı durumlarda IVF (tüp bebek) yöntemi önerilir. Aşılama ile hamile kalan pek çok kadın vardır. Aşılama tutma belirtileri; Göğüslerde şişme ve hassasiyet, kasıkta ağrı, adet ağrıları, aşırı duygusallaşma ve en önemlisi gebelik sonucunun pozitif çıkmasıdır.
Aşılama Tedavisinin Risk Faktörleri
Aşılama, ciddi sorunlar oluşması için biraz risk teşkil etse de genel anlamda basit ve güvenli bir yöntemdir. Nadir de olsa, kadınların rahim ve tüplerinde enfeksiyona sebep olabilir. Bu da spermdeki veya aşılama yapılan kateterdeki bakteri olması nedeniyle olabilir. Diğer risk faktörleri şunlardır:
Hamile Kalmak İstiyorum Nasıl Hamile Kalabilirim Hamile Kalamıyorum Tıklayınız
İkiz Bebek Olması İçin Formülü İkiz Bebeğe Hamile Kalmak İçin Pozisyonlar Tıklayınız