Çocuklarda Ateşlenme Çocuklarda Yüksek Ateş Nasıl Düşer Düşürme Yolları

27 Mart 2018
0 Yorum
cocuklarda ateslenme cocuklarda yuksek ates nasil duser dusurme yollari

“Bu makalemizde çocuklarda ateşin neden dolayı meydana geldiğinden ve çocuğun ateşin düşürmek için uygulayabileceğiniz doğal, bitkisel yöntemlerden bahsedeceğiz.”

“Bu makalemizde çocuklarda ateşin neden dolayı meydana geldiğinden ve çocuğun ateşin düşürmek için uygulayabileceğiniz doğal, bitkisel yöntemlerden bahsedeceğiz.”

Çoçuklarda Ateş Kaç Gün Sürer Çocuklarda Ateşi Düşürmek İçin Ne Yapmalı?

İnsan vücudundaki ısı normal her zamanki ısıdan yüksek olursa, bu durum ateşlenme olarak adlandırılır. Normal vücut sıcaklığı, çocuklarda ve yetişkinden yetişkine de farklılık gösterir.  

WHO (Uluslararası Sağlık Örgütüne göre), bir çocuğun vücudundaki ateşi eğer 37.5 dereceyi geçmişse bu çocukta ateş olduğu anlamına gelir. Bir yetişkinin vücudunda ise, vücut sıcaklığı 37.2 ile 37.5 derece arasındaysa, vücudunda ateş olduğu anlamına gelir. Ateş, temelde diğer başka bir hastalığın belirtisidir. Vücudumuz grip gibi durumlarda enfeksiyonlara karşı savaşırken vücut ısısı yükselebilir.

Soğuk algınlığı, grip ve nezle dışında çocuklarda ateşin diğer nedenleri şunlardır; kulak iltihabı, idrar yolları iltihabı, bazı iltihaplanma rahatsızlıkları, mide iltihabı, bağışıklık sistemi hastalıkları ve bazı kanser türleri. Ani hava değişimleri ve hijyenik olmayan yaşam biçimi de ateşe sebebiyet verebilir.

Vücutta ateş olması durumunun bazı belirtiler ortaya çıkar: Terleme, baş ağrısı, kas ağrıları, vücutta sıvı kaybı, halsizlik, hafif titreme ve iştahsızlık.

Çocuklarda Ateşlenme Neden Olur?

Çocuklarda görülen ateşin asıl sebepleri aşağıda listelenmiştir:

  1. Çocuklarda ateşlenme genellikle soğuk algınlığı, grip ve nezlenin belirtisi olarak ortaya çıkar.
  2. Diş çıkarma dönemlerinde bebekte ve çocuklarda ateşin yükselmesi sık karşılaşılan bir durumdur.
  3. Vücudun herhangi bir yerinde iltihap olması da yeni doğan ve daha büyük bebeklerde, çocuklarda ateşe yol açar.
  4. İlaçların yan etkisi vücuttaki sıcaklığın yükselmesine sebep olur.
  5. Bazen de bebeklerin vücudundaki ateş, aşılara karşı oluşturduğu tepki olabilir. Aşı yaptıran bebek ve çocuk o günlerde ateşlenebilir.
  6. Bağırsak iltihabı, deri veremi ve eklem iltihabı gibi rahatsızlıklar da çocuklarda ateşlenmeye sebep olabilir.
  7. Hipertiroid yani troidlerde yükselme de çocuklarda ateşe yol açabilir.
  8. Cilt, kulak, akciğer ve boğaz enfeksiyonları ve bazı durumlarda böbrek enfeksiyonları da bebeklerde ateşe sebep olur.

Çocuklarda Ateş Nasıl Düşürülür? Doğal Tedavi Yöntemleri

Çocuklardaki ateşlenmeye gidermek için en iyi yol; hiçbir yan etkisi olmayan evde yapılan tedavidir. Bu yöntemleri uygulayıp çocuktaki ateşi düşürülebilir. İşte, çocuklarda ateşlenmeye gidermek için evde doğal tedavi yöntemleri:

Elma Sirkesi

Elma sirkesi, ateşin düşmesi için çok önemli rol oynar. Vücuda rahatlatıcı etki sağlayarak, yalnızca çocuklarda değil, yeni doğan ve daha büyük bebeklerde ateşi geçirmek için oldukça faydalıdır.

  1. 2 yemek kaşığı elma sirkesi
  2. 4 yemek kaşığı soğuk su
  3. Havlu veya temiz bir bez

Bir kasede 2 yemek kaşığı elma sirkesi ile 4 yemek kaşığı soğuk suyu karıştırın. Temiz bezleri bu kasenin içinde bir dakika bekletin ve sonrasında çıkarıp iyice sıkın. Nemli kalan bezleri çocuğunuzun alnında, koltuk altlarında, eklem bölgelerinde 2 dakika bekletin. Ardından bezleri suya tekrar sokarak; ateş inene kadar bu işlemi günde 5-6 kez tekrarlayın.

Çiğ Soğan

Soğan, ateşi düşürmeye ve ateşten kaynaklı ağrıları rahatlatmaya yardımcıdır. Aynı zamanda soğan; çocuklardaki ateşi ve soğuk algınlığını iyileştirir. 1 soğanın kabuklarını soyup halkalar halinde dilimleyin. Çocuğunuzun ayaklarını bu dilimlerden 2-3 tanesiyle 2 dakika ovalayın. Bu işlemi, ateş düşene kadar günde 2 kez uygulayın.

Papatya Çayı

Papatya çayı; çocuklarda ateşlenmeyi geçirmek için çok yararlı olmasının yanında boğaz ağrısı, vücut ağrıları, burunda akıntı veya öksürük gibi rahatsızlıkların geçmesinde de çok etkilidir.

  1.  1 papatya poşet çayı veya 1 tatlı kaşığı kurutulmuş papatya
  2.  1 bardak su
  3.  1 yemek kaşığı bal

Bir cezvenin içine 1 bardak su koyup 2 dakika kadar kaynatın. Bu suya 1 poşet papatya çayını daldırın, çay kendini verdikten sonra poşet çayı çıkarıp, çayı bir bardağa boşaltın. Buna 1 yemek kaşığı bal ekleyip güzelce karıştırın. Çocuğunuza ateşi geçene kadar günde iki kez sıcak şekilde bu çayı içirin.

Ballı Limon Suyu

Bal ve limon, çocuklardaki bağışıklık sistemini güçlendirmek için güzel bir ikilidir. Balın besleyici yönü ile limonun C vitaminli içeriği vücudun direnme gücünü arttırır. Bu yönüyle çocuklardaki ateşlenme için etkili bir şifa kaynağıdır.

  1.  1 tatlı kaşığı bal
  2.  1 tatlı kaşığı limon suyu
  3.  Yarım tatlı kaşığı toz zencefil

Küçük bir kasede 1 yemek kaşığı bal ile 1 tatlı kaşığı limon suyunu ve yarım tatlı kaşığı toz zencefili karıştırın. Çocuğunuza karışımdan 1 tatlı kaşığı kadar yedirin. Ateşi düşene kadar çocuğunuza bu karışımı günde 2 kez yedirin.

Yumurta Akı

Yumurta akı, vücuttaki sıcaklığı düşürmeye ve ateşten kaynaklı ağrıları rahatlatmaya yardımcıdır. Bu yüzden, eğer çocuğunuzda yüksek ateş varsa, vücut ısısını düşürmek için yumurta akını mutlaka kullanmalısınız.

  1.  3 yemek kaşığı yumurta akı (bir yumurtanın)
  2.  2 tane küçük bez
  3.  2 çorap

Küçük bir kapta 3 yemek kaşığı yumurta akını güzelce çırpın. 2 ince bezi bu kaba daldırın ve 1 dakika bekletin. Bu bezi, çocuğunuzun iki ayağına iyice sararak üzerine çoraplarını giydirin. 1 saatten fazla bekletin. Çocuğunuzun ateşi düşene kadar bu işlemi tekrarlayın.

Tuzlu Su Solüsyonu

Tuz damlası, ateşin belirtileri olan burun tıkanıklığı ve burun akıntısı gibi sorunları geçirir. Ateşi olan çocukların rahat nefes almasına ve gece güzel bir uyku çekmesine yardımcı olur

  1. Yarım çay kaşığı tuz
  2. 1 bardak ılık su
  3.  Göz damlası damlalığı

Ilık suyun içine çeyrek tatlı kaşığı tuz ekleyin. Tuz iyice karışıp çözündükten sonra göz damlası damlalığına koyun. Çocuğunuzun her bir burun deliğine bu karışımdan 2 damla damlatın. 2 dakika  kadar çocuğunuzu dinlendirin. Çocuğunuzdaki ateşi dindirmek için; bu yöntemi, haftada iki kez uygulayın.

Zencefil

Zencefil, içerdiği anti bakteriyel özelliklerle çocuklarda ateşe sebep olan bakterileri öldürür. Aynı zamanda vücudu terleterek, vücuttaki ısıyı ve kirleri attırır.

  1. 2 yemek kaşığı toz zencefil
  2. 1 leğen dolusu ılık su

1 leğen ılık suyun içine 2 yemek kaşığı toz zencefili ekleyin ve karıştırın. Çocuğunuzu 10 dakika bu suda yıkayın. Çocuğunuz banyodan hemen sonra terleyemeye başlayacaktır bu da vücuttaki kirlerin atıldığının göstergesidir. Yeni doğan ve daha büyük bebeklerde ateşi düşürmek için bu uygulamayı günde bir kez olmak üzere uygulayın.

Çocuklarda Bronşit Belirtisi Çocuklarda Bronşite Ne İyi Gelir Nasıl Geçer? Tıklayınız

Çocuklarda Soğuk Algınlığına Hangi İlaç İyi Gelir Grip Ve Soğuk Algınlığı Şurupları Tıklayınız

Çoçuklarda Ateş Kaç Derece Olmalıdır Bebeklerde 37 38 Derece Ateş Normal mi Tıklayınız