Ertesi Gün Hapı Adeti Geciktirir mi Ne İşe Yarar Ne Zaman Kullanılır?

15 Nisan 2018
0 Yorum
ertesi gun hapi adeti geciktirir mi ne ise yarar ne zaman kullanilir

Ertesi gün hapı genellikle korunmasız seks sonrası gebeliği engellemek amacıyla kullanılan bir ilaçtır. Bu ilaç yumurtlamayı durduran yüksek oranda progesteron

Ertesi gün hapı genellikle korunmasız seks sonrası gebeliği engellemek amacıyla kullanılan bir ilaçtır. Bu ilaç yumurtlamayı durduran yüksek oranda progesteron hormonunu içerir. Bu hap oluşabilecek yumurtlamaların önüne geçerek gebe kalmayı engelleyecektir. Ertesi gün hapının kullanımı Amerikan Gıda ve İlaç Dairesi(FDA) tarafından 2006 yılında onaylanmıştır.

Ertesi Gün Hapı Ne Zaman İçilmeli?

Ertesi gün hapı korunmasız seks sonrası mümkün olduğunda en kısa zamanda alınmalıdır. Gebe kalınmak istenmiyorsa bu hap cinsel ilişki sonrası 24 ila 48 saat içinde alınmalıdır.

Ertesi Gün Hapı Ne Kadar Etkilidir?

Ertesi gün hapı, gebe kalma ihtimalini %75-%89 arasına kadar azaltır. Bu ilaç ne kadar kısa sürede alınırsa o kadar etkili olur. Ertesi gün hapı diğer doğum kontrol ilaçları kadar etkili değildir ve doğum kontrol hapı olarak kullanılmamalıdır. 

Ertesi Gün İlaçları Nasıl Etki Eder?

Ertesi gün hapını aldığınızda, hapın içerdiği bazı hormonlar sizi gebe kalmaktan kurtarır. Bu rahmin girişinde bulunan sıvıyı yoğun kıvama getirerek (böylece spermler yumurtalığa giremez) , rahmin iç yapısını değiştirerek (böylelikle yumurta tutunamaz) ve yumurtlama önlenir.

Ertesi gün hapının görevinin tanımı; döllenmiş yumurtayı veya rahim iç tabakasında kendi kendine döllenmiş olan zigotu durdurmaktır.

Bu hap, normal doğum kontrol haplarındaki progesteron hormonu oranından fazla hormon içerecek şekilde formüle edilmiştir. Bu haptaki bu yoğunluktaki progesteron oranı gebe kalmadaki iki işleme karşı çalışır. Birincisi, rahimdeki yumurtlamayı engellemek, böylece döllenme durur. İkincisi rahimdeki döllenmiş yumurtanın (blaktosit veya embriyo) rahimde tutunmasını engellemektir. Bu rahim iç yapısını değiştirilip embriyonun rahime tutunamamasıyla gerçekleşir.

Klinik deneylere göre doğum kontrol haplarının geçerliliği tatminkardır ama %100 etkilidir denemez. Ertesi gün hapı alınsa dahi %20’den daha az bile olsa gebe kalma riski vardır. Hapın 72 saat içinde alınmasıyla etkili olduğu söylense de, korunmasız seks sonrası 12 saate kadar alınırsa daha etkili olacaktır. Ne kadar erken kullanılırsa, o kadar etkili olacaktır..

Ertesi gün hapı böyle çalışır:

Bu hap, normal doğum haplarında da bulunan bazı hormonları (östrojen , progesteron veya her ikisi) içerir. Bu hormonların yüksek dozda olması korunmasız seksten sonra alındığında vücuttaki normal hormon dengesini değiştirerek gebe kalmayı engeller. Cinsel birleşmeden sonra 12 saat içinde aldığında etkisi azami oranda olur ama hapın orta derece etkisi 120 saate kadar sürer.

Ertesi Gün Hapı Hamileliği Nasıl Engeller?

Ertesi gün hapı gebeliği şu şekilde engeller;

  1. Adet döngüsünü değiştirebilir ve adet gecikmeleri görülebilir.
  2. Yumurtalıkta yumurtanın çıkışını engeller, böylelikle yumurtlama engellenmiş olur
  3. Yumurtanın rahimde tutunmasını engellemek için döl yatağının duvarında tahrişe sebep olabilir.
  4. Yumurta çıkışını erteler veya engeller (yumurtlama) ;
  5. Yumurtayı dölleyecek spermi durdurmak veya;
  6. Döl yatağındaki (rahim) döllenmiş yumurtanın tutunmasını engeller.

Ertesi Gün Haplarının Yan Etkileri

Bu ilaçlar güvende olmak amacıyla alınır ve yan etkileri çok nadirdir. Yan etkiler kişiden kişiye göre değişse de, en yaygın yan etkisi adet dönemlerinin hafif veya ağrılı geçmesi kusma ve bulantı olabilir. 60 kadından sadece biri bu hapların alımından sonra kusma sorunu bildirmiştir. Karın ağrısı, göğüste hassasiyeti, baş dönmesi, yorgunluk, baş ağrısı ve düzensiz kanamalar görülebilir ama bunlar çok yaygın değildir. Ertesi gün hapı da aynı diğer gebelik önleyici ilaçları veya hormonları kullanan kullanıcıların yaşadığına benzer olarak bazı yan etkileri şunlar olabilir:

  1. Baş ağrıları
  2. Baş dönmesi
  3. Kusma
  4. Bulantı
  5. Düzensiz adet
  6. Göğüs hassasiyeti
  7. Karın ağrısı
  8. Üst karın ağrısı
  9. Leğen kemiğinde ağrı
  10. Bir sonraki adete kadar düzensiz kanamalar
  11. Yorgunluk
  12. Ruh halinde ani değişimler
  13. Kas Ağrısı
  14. Sırt Ağrısı

Ertesi gün hapları adet döngüsünü ön tarihe veyahut daha sonraki bir tarihe çekebilir veya normalden farklı olarak bir kan akışı olabilir. Korunmadan girilen cinsel ilişki sonrasında, istenmeyen gebeliği haplar yardımıyla (ilişkiden sonraki 72 saat içerisinde almak suretiyle) önleyebilme yöntemi zaten öncesinde gebe kalmış kadınların önerilmez.

Düşük Yapmak İstiyorum, Kürtaj Olmadan Bebek Nasıl Düşer? Kesin Çareler Tıklayınız

Düşük Yaptıran Bitkiler Nelerdir, Çocuk Düşürmek İçin Ne Yapmalı? Tıklayınız

Adet Olmak İçin Ne Yapmalı? Hemen Adet Olmak İçin 10 Pratik Yöntem Tıklayınız