Rezene Faydaları Ne İyi Gelir Rezene Çayı Ne İşe Yarar Zararları Neler

17 Nisan 2018
0 Yorum
rezene faydalari ne iyi gelir rezene cayi ne ise yarar zararlari neler

Rezene çayı; yüksek tansiyonu düşürmesi, idrar yollarını enfeksiyondan koruması, sindirim sistemini çalıştırması, vücuttan zararlı maddeleri atması, kilo vermeye

Rezene çayı; yüksek tansiyonu düşürmesi, idrar yollarını enfeksiyondan koruması, sindirim sistemini çalıştırması, vücuttan zararlı maddeleri atması, kilo vermeye yardımcı olması gibi birçok özelliğiyle popüler olan lezzetli ve sağlıklı bir çay türüdür. Rezene çayı; A ve B kompleksi, C ve D vitaminleri ile antioksidanlar açısından zengindir. Rezene çayı ayrıca mükemmel bir kalsiyum, yağ asitleri, fosfor, manganez, magnezyum, amino asit, demir, kükürt, molibden, potasyum, çinko ve sodyum kaynağıdır.

Rezene Çayının, Rezenenin Sağlığa Faydaları

Bağışıklık Sistemini Güçlendirir

Rezen çayı bağışık sistemi için oldukça yararlıdır. Soğuk algınlığının belirtilerini giderir ve vücuttaki bakterilere karşı savaşır. Yüksek ateşi düşürür ve çeşitli solunum yolu hastalığına da iyi gelir. Bağışıklık sistemini daha güçlü kılarak, vücudun hızlı bir şekilde iyileşmesine yardımcı olur ve muhtemel herhangi bir hastalığı önler.

Bu bitkide bulunan anti bakteriyel, antiseptik ve mantar karşıtı özelliklerle kan dolaşımı üzerinde bağışıklık güçlendiricidir.

Kilo Vermeye Yardımcıdır

Rezene çayı da kilo vermeye yardımcı olabilir. Metabolizmayı hızlandırır ve böylece yağları çabuk yakılmasına yardım eder. Vücuttan ödemi atar. Rezene tohumu, doygunluk hissine yardımcı olduğu için doğal bir iştah bastırıcıdır. İştahınızı kontrol altına almak isteyenler, rezene çayı sizin için harika bir seçenek. Metabolizmayı hızlandırdığı ve vücuttaki yağları yok ettiği için vücudunuzdaki doğal bir yağ yakıcıdır.

Kanı Temizler

Rezenenin sağlık için en faydalı yönlerden biri de kanı temizlemesidir. Bu bitki çayını içmek; bakteri ve hastalıklarla karaciğer gibi hayati organların korunmasına yardımcı olur. Rezene ayrıca böbreklerin ve diğer organların çalışmasını güçlendirir ve böbrek taşlarının oluşmasını önler.

Kalbi Korur

Rezene çayında bulunan vitaminler kalp sağlığı için de çok yararlıdır. Antioksidanlar ve vitaminler kalpteki tıkalı damarları temizler, kötü kolesterolü düşürür ve bu yolla kalp hastalıkları gibi durumların yaşanma ihtimalini de azaltır.

Sindirimi Hızlandırır

Rezene çayı; hazımsızlık, şişlik, gaz, kabızlık, mide yanması ve böbreklerdeki ağrı veya iltihap için çok yararlıdır. Bu bitki; sindirimi hızlandırır ve gaz giderici özelliklerle sindirim yollarını açar ve gaz birikimini engeller. Rezene çayı en etkili gaz söktürücülerdendir, gazınızı rahat çıkarmanıza yardımcı olur.

Ağız Kokusunu Giderir

Rezene çayı, ağız kokusunu gidermenin, önlemenin doğal yollarından biridir. Bu durum, rezenenin nefesinin kötü kokmasına neden olan patojenleri temizleyen anti bakteriyel özelliklerinden kaynaklıdır. Durum her ne olursa olsun, yatmadan önce veya uyandığınızda bir fincan rezene çayı içmek sabah nefesini tazeler.

Kabızlığı Geçirir

Rezene çayı; sindirim kaslarınızı rahatlatır, bu da bağırsak problemleri ile uğraşırken ihtiyacınız olan şifanız olabilir. Rezene çayı içmeniz vücudunuzu temizlemeye ve toksinleri vücudunuzdan atmaya  kabızlıktan kurtulmaya yardımcı olacaktır.

Adet Ağrılarını Dindirir

Stres ve beslenme problemleri gibi birçok etken kadınlarda adet döngüsünde düzensizliklere problem oluyor. Rezene tohumu adet akışını canlandıran ve düzenleyen emmenagogue özelliklere sahiptir. Bu bitki ayrıca, adet öncesi sendromu, menopozal bozukluklar ve küçük göğüslerin büyümesi  gibi konularda yardımcı olan fitoöstrojenlere de sahiptir.

Zekayı Geliştirir

Rezene; beyin için güçlendirici olarak çalışır. Araştırmalar; rezene tohumunun zeka performansını arttırdığını göstermiştir. Rezene zekâ fonksiyonlarına ve bilişsel yeteneklere yardımcı olan yüksek potasyum seviyesine sahiptir. Her gün 1-2 bardak rezene çayı içerek zeka seviyenizi artırabilirsiniz.

Hormon Seviyelerini Dengeler

Kadın üreme sağlığı ve sağlığının korunması söz konusu olduğunda, reze çayı içmek şifa olabilir. Rezene çayı içinde bulunan bileşikler hormonları düzenler, libidoyu arttırır ve emziren annelerde anne sütü üretimini attırır.

Rezene Çayı Nasıl Yapılır?

1 su bardağı suyu cezveye koyup kaynatın. Ocaktan alın. İçine 1-1,5 çay kaşığı rezene tohumu atıp 10 dk demleyip süzüp için. Günde 1-2 bardak içilebilir.

Rezene Çayının Zararları

  1. Aşırı rezene çayı içmek ciltte döküntülere, kabartılara ve kızarıklıklara neden olabilir.
  2. Aşırı rezene içmek baş ağrısı, mide bulantısı, kusma ve titreme yapabilir.
  3. Özellikle epilepsi hastalarına rezenenin hiçbir ürünü tavsiye edilmemektedir. Rezene çayının uyarıcı etkisi epilepsi hastalarında ters tepkiye yol açabilir.
  4. Gebelik döneminde tüketiminden kaçınılmalıdır.
  5. Rahim ve meme kanseri ile mücadele eden kadınların ve her hangi bir kanser tedavisi gören erkeklerin rezene çayı ve ürünlerini tüketmemesi gerekir.

Rezene İle Zayıflama Diyetisyenler Anlatıyor

Bebeklere Yeni Doğan Bebeğe Rezene Çayı Verilir mi?Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız

Emziren Anneler Rezene Çayı İçebilirmi? Doktorlar Cevaplıyor Tıklayınız