Hamilelikte Şeker Yüklemesi Nedir Neden Nasıl Yapılır Yapılmaz Ne Olur

23 Nisan 2018
0 Yorum
hamilelikte seker yuklemesi nedir neden nasil yapilir yapilmaz ne olur

Şeker yükleme testi olarak bilinen Oral Glukoz Tolerans testi ve Glukoz Tolerans Testi (GTT) gebelik sürecinde ortaya çıkabilen şeker hastalığını teşhis etmek

Şeker yükleme testi olarak bilinen Oral Glukoz Tolerans testi ve Glukoz Tolerans Testi (GTT) gebelik sürecinde ortaya çıkabilen şeker hastalığını teşhis etmek için yapılan bir testtir. Bu test vücudunuzun normal glukoz seviyesini koruma yetkinliğini ölçmektedir. Şeker yükleme testi hamilelik sürecinde 24-28. hafta döneminde önerilmekle beraber yüksek riskli gebeliklerde 32-34. haftalarda tekrarlanabilir.

Şeker yükleme testi vücudun temel enerji kaynağı olan glukozun kullanılabilirliğini ölçer. Şeker yükleme testi gebelikte gizli şeker ve şeker hastalığını teşhis etmekte kullanılır. Bu test yaygın olarak hamilelikle beraber ortaya çıkan şeker hastalığını kontrol amacıyla uygulanır. Gebeliğe dayalı şeker hastalığı hamilelikte kanda şeker seviyesinin yükselmesiyle meydana gelir ve doğumdan sonra genellikle ortadan kaybolur. Şeker hastası olmayan bir kadın da hamilelik sürecinde şeker hastalığına yakalanabilir. Bu durum gebelik şekeri olarak adlandırılır.

Yaklaşık olarak her  10 kadından biri gebelik esnasında gestasyonel diyabete yani hamilelik şekerine yakalanır. Neyse ki, gestasyonel diyabet hamilelikte en kolay yönetilen komplikasyonlardan biridir. Doğru beslenerek, yürüyüş gibi spor yaparak ve gerekirse ilaç tedavisiyle gestasyonel diyabet hastası kadınlar normal bir hamilelik geçirerek sağlıklı bebekler dünyaya getirebilirler.

Hamilelikte şeker hastalığı tespit edildiğinde hamile kadının diyetinde değişimler yaparak kan şekerinin yüksek düzeylere çıkmasına engel olabilir.

Gestasyonel diyabet sizin ve bebeğiniz için hamilelik sürecinde ve doğum sonrasında sorunlara sebep olabilmektedir. Ancak bu risk erken teşhis eve iyi bir tedavi yönetimiyle azaltılmaktadır.

Şeker Yükleme Testi(GTT) Nedir?

Hamilelik döneminde uygulanan ve hamilelikte şeker hastalığınızın olup olmadığını tayin etmeye yarayan bir kan testidir.

Gestasyonel Diyabet (Hamilelikte Şeker Hastalığı Hamilelik Şekeri) Nedir?

Gestasyonel diyabet, kadınları hamilelik döneminde etkileyen özellikle yemek yedikten sonra kan şekerini yükselten, doğumdan sonra ortadan kalkan geçici şeker hastalığıdır.Normalde kandaki glukoz seviyesi insülin adı verilen hormonla kontrol edilmektedir. Hamilelikte hormonlarda yükselmeye bağlı hamilelik esnasında insülinin kontrol altına alamadığı yüksek kan şekeri durumuyla karşılaşılır. Gestasyonel diyabet genellikle 28 haftadan sonra meydana gelir ve doğumdan sonra kaybolur. Önceki hamileliğinde gestasyonel diyabet gelişimi gözlenen kadınlarda sonraki hayatında da şeker hastalığına yakalanma ihtimalleri vardır.

Şeker Yükleme Testi Ne zaman Yapılır?

Gestasyonel diyabetin yüksek risk grubundaysanız 26-28. haftalarda Şeker yükleme testi yaptırmanız önerilmektedir. Önceki hamileliğinizde gestasyonel şeker hastalığı geçirdiyseniz 16-18. Haftalarda test uygulanır. Bazı doktorlar obezseniz , 35 yaş ve üzeriyseniz , ailenizde diyabet geçmişi bulunan veya geçmiş hamilelikte gestasyonel diyabet hastasıysanız daha erken test yapacaktır.

Kimler Gestasyonel Diyabet (Hamilelikte Şeker Hastalığına Yakalanma) Riski Taşıyor?

Gestasyonel diyabet için risk grubunda olanlar şunlardır;

  1. Tüm kadınlarda hamilelik esnasında gestasyonal diyabet gelişimi görülebilir.
  2. Eğer önceki gebeliklerde gestasyonel diyabet görüldüyse gestasyonel diyabet gelişimi gösterme ihtimaliniz daha yüksektir.
  3. Diyabet hastası yakın akrabanız varsa (ebeveyn, kardeş, çocuk)
  4. Önceki hamileliğinizde 4.5 kilodan daha ağır bebek dünyaya getirdiyseniz
  5. Geçmişte anlaşılamayan şekilde düşük yaptıysanız
  6. Vucüt kütle indexiniz 30 değerininin üzerindeyse, yani obezseniz
  7. Gebelik sürecinde idrarınızda şeker gözlendiyse

Hamilelikte Şeker Yükleme Testi Nasıl Yapılır?

Hamilelik esnasında glukoz tolerans testi doktorun ofisinde uygulanır. Hamile kadına glukola adı verilen bir bardak şekerli sıvıyı(tadı şekerlendirilmiş kola gibidir) verilir. 1 saat sonrasında kan şekeriniz kontrol edilir. Bu işlemden sonra 2 saat boyunca ofiste oturmanız gerekir. Bu süre boyunca yemek yiyemezsiniz ve sigara içemezsiniz. 2 saatin sonunda tekrardan kan testi yapılır. Test tamamlandığında evinize dönebilirsiniz. Kan testi sonuçları birkaç saat içinde çıkacaktır. Test gününe kadar geçen üç günde günlük en az 150 gram karbonhidrat tüketmeniz önerilebilir. Testten önceki gece 22:00’dan itibaren yemek yenmemelidir. Biraz su içebilirsiniz.

Karbonhidrat içeren bilinen gıda rehberi

Yaklaşık karbon miktarı(gram)

  1. 1 dilim ekmek / 10 gr
  2. 1 yemek kaşığı pilav / 12 gr
  3. Yumurta boyunda patates / 10 gr

Hamilelikte Şeker Yükleme Testi Normal Değerleri

Genellikle glukoz takip testinde glukoz solüsyonu içildikten bir saat sonra normal sonuç için gereken değerler 140mg/dL ve daha azıdır. Normal sonuçlar gestasyonel diyabet hastası değilsiniz anlamına gelmektedir. Kan şekeriniz 140mg/dL değerinden fazlaysa bir sonraki adım oral glukoz tolerans testi olacaktır. Bu test gestasyonel diyabetiniz olup olmadığını gösterecektir. Bu testi yaptıran her üç kadından ikisinde gestasyonel diyabete rastlanmamıştır.

Hamilelikte Şeker Yükleme Testi Bebek İçin Zararlı mıdır?

Hayır, zararlı değildir. Aksine bu testi yaptırmazsanız hem sizin hem de bebeğiniz için çeşitli sağlık riskleri ortaya çıkabilir.

Gestasyonel Diyabet Nasıl Tedavi Edilir?

Gestasyonel diyabet hastasıysanız kadın doğum doktoruna başvurduğunuzda kan şekerin seviyenizi izleme ve kontrol etme konusunda bilgilendirileceksiniz. Bazen doğru beslenme sistemine geçmek ve daha fazla egzersiz çalışmaları yapmak  gestasyonel diyabeti kontrol altına almak için yeterli olabilmektedir. Bazı hastaların ilaç tedavisine ihtiyacı olabilir.

Gestasyonel Diyabet Gebelik Şekeri Belirtileri Gebelikte Diyabet Şeker Hastalığı Tıklayınız