Hurmanın Zararları Ve Medine Hurmasının Faydaları Nelerdir?

17 Mayıs 2018
0 Yorum
hurmanin zararlari ve medine hurmasinin faydalari nelerdir

Hurma, lezzetli bir yiyecek olmanın yanı sıra sağlık açısından da inanılmaz faydalı bir besindir. İçinde yüksek oranda demir içerir. Bunun yanısıra; potasyum,

Hurma, lezzetli bir yiyecek olmanın yanı sıra sağlık açısından da inanılmaz faydalı bir besindir. İçinde yüksek oranda demir içerir. Bunun yanısıra; potasyum, protein, lif, kalsiyum, B,C ve A vitamini kaynağıdır.  Bu makalemizde hurmanın ve Medine hurmasının sağlığa faydaları ve zararlarından bahsedeceğiz.

Kalp ve Damar Sağlığını Korur

Hurma, kalp ve damar sağlığı açısından oldukça faydalı bir besindir. Bunun sebebi ise antihiperlipidemik etkisidir. İçindeki az sodyum ve yüksek potasyum içeriği kalp atışını düzenleyerek tansiyonu kontrol altında tutar. Ayrıca potasyum, felç ve kalp bazlı hastalıklar riskini azaltır.

  1. Buna ek olarak, magnezyum içeriği kalbin iyi çalışmasını sağlar ve felç riskini azaltır.
  2. Kalp hastalıkları riskini azaltmak için günlük olarak hurma tüketmelisiniz.

Anemiyi  (Kansızlığı) Geçirir

Demir eksikliği kandaki hemoglobin seviyesindeki düşüklüğün en yaygın sebeplerinden biridir ki bu durum kansızlığa yani anemiye sebep olur. Hurmada bulunan demir iceriği, hemoglobin üretimini arttırıp anemiye iyi gelir. Buna ek olarak, içinde bulunan C vitami vücutta demir emiliminde önemli rol oynar.

Vücutta demir seviyesinin normal olması halsizlik hissi gibi anemik insanlarda yaşanan durumları ortadan kaldırır. Kansızlıktan kurtulmak veya kansızlığı önlemek için her gün hurma tüketimine devam edin.

  1. Birkaç hurma ile bir bardak sütü günde 2 kez tüketin.
  2. Alternatif olarak, 1 yemek kaşığı ezilmiş hurmayı süte katın ve kaynatın. Günlük olarak tüketin.

Kemik Sağlığına İyi Gelir

Hurma; kemik sağlığı için önemli olan çinko, magnezyum, selenyum ve manganez açısından zengin olup kemik ile ilgili hastalıkları önler. Hurma; kan pıhtılaşmasında görevli K vitamini açısından da çok zengindir ki bu yönüyle kemikleri korur.

Kuzey Dakota Eyalet Üniversitesi tarafından hazırlanan bir rapora göre, hurma ayrıca kemik için sağlıklı olan bor içermektedir.

Hazımsızlığı Geçirir

Hurmanın içeriğindeki laksatifler yani müshil etkiler hazımsızlığı rahatlatmak için oldukça etkilidir. İçinde bulundurduğu yüksek orandaki çözünebilir lif bağırsak hareketlerini arttırarak besinlerin sindirim kanallarından kolayca geçmesini sağlar.

  1. 3-4 tane çekirdeğini çıkardığınız hurmayı bir gece suda bekletin.
  2. Ertesi sabah, hurmalı suyu aç karnına tüketin.  Ardından hurmaları yiyin.

Cinsel Hayatı Canlandırır

Yapılan çalışmalar göstermiştir ki hurma cinsel gücü arttırmada çok faydalıdır. Bir avuç hurmayı keçi sütünde bir gece bekletin. Ardından içine tarçın ve biraz bal ekleyerek tüketin. Bu karışım cinsel güç için oldukça etkilidir ve cinsel kaynaklı hastalıkları önler.

Sinir Sisteminin Çalışmasına Yardımcı Olur

Hurmada bulunan çeşitli B vitaminleri sinir sistemi sağlığı için de oldukça faydalıdır. Sağlıklı bir sinis sistemi vücudun tüm kısımlarına olumlu sinyal gönderir.  Hurmadaki zengin  potasyum içeriği ayrıca sağlıklı bir sinir sistemini düzenler, uykuyu ve beynin uyanıklığını artırır. Buna ek olarak, hurmada bulunan antioksidanlar serbest radikallerle savaşarak bilişsel işlevi arttırır. Beyin ve sinir sisteminin iyi çalışması için, günlük olarak birkaç hurma tüketmelisiniz.

Enerji Verir

Hızlı bir enerji kaynağı için hurma iyi bir seçenektir. Glikoz, fruktoz ve sakaroz gibi doğal şekerler açısından zengin olması, anında enerji verir ve ihtiyacınız olduğunda vücudu canlandırır.

Dahası, hurmada potasyum minerali bulunu ki bu mineral vücudun şekeri enerjiye dönüştürmek için ihtiyaç duyduğu bir mineraldir.

  1. Ezilmiş hurmaları sabah gevreğiniz içine katarak gün boyu zinde kalabilirsiniz.
  2. Uyuşuk veya halsiz hissettiğiniz zaman öğleden sonra atıştırmak için birkaç hurma tüketin.

Eklem İltihaplanmasını Azaltır

Hurma, ağrıyı önlemeye ve eklemlerde iltihabı hafifletmeye yardımcı olabilecek antioksidan ve iltihap sökücü özelliklere sahiptir. Ayrıca, magnezyum ve potasyum içeriği kemik gücünü korumasına yardımcı olur ve artrit riskini azaltır. Artrit ile ilişkili meydana gelen iltihaplanmayı azaltmak için, etkilenen bölgeye her gün 2 veya 3 kez ılık hurma yağı uygulayın. Ayrıca, günlük bir avuç hurma tüketin.

Gebeler İçin Faydalıdır

Hurma, hem anne hem de doğmamış bebek için gebelik döneminde yararlı olan birçok etkili besin içerir. Daha önce de belirtildiği gibi, gebelik döneminde sıklıkla yaşanan bir sorun olan kabızlığı da giderir.

Ayrıca, rahim kaslarını güçlendirmeye ve doğumu kolaylaştırmaya yardımcı olurlar. Doğum ve Jinekoloji Dergisi’nde 2011’de yayınlanan bir araştırmaya göre, gebelik döneminde hurma tüketimi doğum indüksiyonu ve büyütülmesi ihtiyacını azaltmaktadır.

  1. Sağlıklı bir atıştırmalık olarak günlük 6 ila 8 kadar hurma yiyin.
  2. Süte ezilmiş hurma katarak kaynatıp günde 1 veya 2 kez tüketebilirsiniz.

Hurmanın Zararları Nelerdir?

  1. Hurma yüksek kalorili bir besindir. Fazla miktarda tüketildiğinde kısa sürede kilo aldırıp kişiyi şişmanlatabilir.
  2. Hurma yüksek oranda şeker içerdiğinden diyabet hastaları için uygun bir meyve değildir.
  3. Hurma bazı kişilerde alerjiye neden olup ciltte kaşıntı, kızarıklık gibi sorunlara yol açabilir.
  4. Hiperkalemi, kandaki potasyumun aşırı derecede yüksek olduğu bir durumdur. Hurma zengin bir potasyum kaynağıdır, hurmayı çok fazla tüketmek bu duruma yol açabilir. Yani, potasyum seviyeleriniz yüksekse, hurma tüketimini sınırlı tutun.
  5. Hurma lif oranı yüksek bir besin olduğundan fazla tüketimi mide ağrısı ve ishale neden olabilir.

Hurmadaki Besin Değerleri

100 gram hurma besin değerleri aşağıda listelenmiştir:

  1. Kalori: 277
  2. Karbonhidrat: 75 gram
  3. Fiber: 7 gram
  4. Protein: 2 gram
  5. Potasyum: günlük ihtiyacın % 20’si
  6. Magnezyum: günlük ihtiyacın % 14’ü
  7. Bakır: günlük ihtiyacın % 18’i
  8. Manganez: günlük ihtiyacın % 15’i
  9. Demir: günlük ihtiyacın % 5’i
  10. B6 Vitamini: günlük ihtiyacın % 12’si

Cennet Elması (Taze Hurma) Kaç Kalori Kilo Yapar mı, Zayıflatırmı? Tıklayınız 

Hurma Diyeti İle Haftada 7 Kilo Diyetisyen Ender Saraç’tan Liste Tıklayınız