Sol Veya Sağ Testis Sarkması Normal midir? Nedenleri Tedavisi

2 Haziran 2018
0 Yorum
sol veya sag testis sarkmasi normal midir nedenleri tedavisi

Testis sarkması, testislerin vücutta olması gereken seviyede olmama durumuna verilen addır. Bu durum zaman zaman tehlikeli olabilmekle birlikte, sarkmaya paralel

Testis sarkması, testislerin vücutta olması gereken seviyede olmama durumuna verilen addır. Bu durum zaman zaman tehlikeli olabilmekle birlikte, sarkmaya paralel başka değişiklikler gözlenmiyorsa endişelenmeyi gerektirmez. Sarkmayla beraber şişlik, ağrı, yumruluk veya damarlanma durumları gözleniyorsa tehlikeli olarak adlandırılabilirler.

Testis sarkması bazı erkeklerde genç denecek kadar erken yaşlarda başlayabilir ve erkeğin yaşı ilerledikçe sarkma da devam edebilir. Aslına bakarsanız bu durum yaşlanmanın bir parçasıdır ve tehlike arz etmez. Tabi yukarda bahsettiğimiz değişiklikler söz konusu değilse! Şayet bahsi geçen değişimler gözleniyorsa mutlaka bir doktora görünmek gerekir.

Genelde testislerden sol tarafta olan testis, sağ tarafta olandan daha sarkık pozisyondadır. Bu pozisyon testislerin bacak arasına sıkışmasını ve dış etkenlerle zarar görmesini engeller. Ve aslında ilerleyen yaşla birlikte testislerin sarkması, vücutla testisler arasında bağlantıyı sağlayan spermatik kordon kaslarının doğal aktivitesi sonucu gerçekleşen doğal ve sağlıklı bir harekettir.

Testis Sarkması Neden Olur?

Normal testis sarkmasının son derece basit ve anlaşılır bir nedeni vardır. Bu neden sıcaklıktır. Evet, testisler üremeyi sağlayan spermlerin üretilmesinde görevlidir. Ve spermlere uygun ortamı oluşturma sorumluluğu vardır. Spermler vücut ısısında yaşayamadığından testisler vücuttan ayrı dururlar. İşte bu yüzden yazın sıcaklıkların arttığı zamanlarda testisler daha sarkık iken soğuk havalarda daha toplu ve vücuda daha yakındır. Bu sayede testisler spermleri fazla sıcaklıktan ya da soğuktan korurlar.

Ortam Sıcaklığı

Spermlerin üretilebilmesi için vücut ısısından 2 derece az sıcaklığın olması gerekmektedir. Bu yüzden testisler, ortam ve vücut ısısına göre sarkar ya da toplanır. Erkek vücudu bu durumu otomatik olarak kontrol eder adeta. Yani sıcak bir ortamda erbezine gevşe komutu veren erkek vücudu, soğuk bir ortamda büzüş, toparlan emrini verir. Bu son derece sağlıklı bir harekettir.

Testis sarkması bu sağlıklı nedenlerin yanı sıra bazı rahatsızlıklardan da meydana gelebilir. Biraz da bunlardan bahsedelim;

Epididimit

Spermlerin olgunlaşma ve depolanma yeri olan epididim, testisin arka kısmında yer alır. Bu bölge cinsel yolla bulaşan bazı hastalıklar veya idrar yolları enfeksiyonları neticesinde iltihaplanabilir. Testiste ağrı, şişme, ateş, idrar yolundan akıntı gelmesi ve normalden fazla sarkıklık söz konusu ise bu hastalıktan şüphelenmek gerekir.

Varikosel

Testiste meydana gelen bir çeşit damar hastalığıdır. Testisteki kirli kanı kalbe nakletmekle vazifeli toplar damarların genişlemesidir. Ciddiye alınması gereken bir durumdur çünkü erkeklerde kısırlığa neden olabilmektedir. Başlangıçta belirti göstermediğinden fark edilmez ancak gözle görülür bir testis sarkmasına neden olacak kadar ilerlemiş ise ağrıyla beraber erbezi torbasında belirgin bir şekilde damarlanmaya ve topaklanmaya da sebep olacaktır.

Darbe Alınması

Yaygın olarak çocuklarda görülen bu durum sağ testis sarkması problemiyle sonuçlanmaktadır. Çocukların daha hareketli olması bu durumun çokluğunun ana nedenidir.

Testis Sarkması İçin Hangi Doktora Gidilir?

Gidilmesi gereken bölüm üroloji bölümüdür. Uzman bir ürolog doktorun yapacağı skrotal doppler usg testi ve kan hormon testiyle mevcut durumun nedeni saptanır ve ihtiyaç duyulan tedaviye başlanır.

Testis Sarkmasının Tedavisi

Testis sarkması durumunda genellikle herhangi bir tedaviye ihtiyaç duyulmaz. Ancak tehlikeli durumlarda erken teşhis ve tedavi gerekli görülür. Testis sarkmasının nedenine göre tedavi uygulanır;

Epididimit Tedavisi

Bakterilerin sebep olduğu bir durum varsa antibiyotik ilaçlarla tedavi uygulanır. Eğer tüberküloz temelli bir epididimit söz konusu ise hastalığın teşhis zamanına uygun olarak hastaya tüberküloz ilaçlarıyla gerekli tedavi uygulanacaktır. Bu süreçte hasta istirahat etmelidir ve ağrısı olan hastalara bu uygulanırsa ağrı azalır. Yıpranan testislerin geri döndürülüp döndürülemeyeceği kontrol edilir, döndürülebilecek olanlara destekli iç çamaşırları giydirilir. Eğer geri döndürülemeyecek durumda iseler testisler alınır.

Varikosel Tedavisi

İlk adım olarak doktorun gerekli gördüğü testler yapılır. Bu testler sonrasında bir operasyona karar verilmişse hastaya lokal anestezi yapılır. Toplardamarlar bağlanır ve bazı damarlar da çıkarılabilir. Daha önce bu hastalığın ileri seviyelerde kısırlıkla sonuçlanabilme riskinden bahsetmiştik. İyi haberi verelim. Tedavi bu riski ciddi oranda ortadan kaldırabilmektedir.

Testis Sarkmasını Önleyebilir miyim?

Yaşlanmakla birlikte meydana gelen testis sarkmasını ameliyatlarla bile tamamen engelleyebilmek ne yazık ki mümkün değildir. Ancak bu sarkmayı ve hatta vücudunuzun elastik yapısını kaybetmesini bol miktarlarda su içerek yavaşlatabilirsiniz. Tabi gün içerisindeki hareketliliğinizi hesaba katarak bu su oranını kendiniz ayarlamalısınız. Bol su içmenin yanında düzenli egzersizler de bu konuda size yardımcı olacaktır. Günde yarım saat kadar hafif seviyeli egzersizler tercih edebilirsiniz. Ve sigaradan uzak durmakla beraber alkolden de uzak durmak gerekir. Beslenmenizdeki omega 3 ve sorbitol yağ asitlerine ek olarak A, B, C ve E vitaminleri içeren kokusuz losyonlarla cildinizi doğal olarak nemlendirmeyi de ihmal etmemelisiniz.

Testislerin ortam sıcaklığına göre vücuda yakın ya da daha sarkık olma kuralını unutmamalıyız. Ve sarkık ya da toplu olmasından çok daha önemli olan şey, başarılı bir şekilde sperm üretip üretememesidir.