Sol Sağ Yumurtalıkta Kist Var Çikolata Kisti İle Hamile Kalabilirmiyim?

14 Temmuz 2018
0 Yorum
sol sag yumurtalikta kist var cikolata kisti ile hamile kalabilirmiyim

Yumurtalık kisti, yumurtalıkların yüzeyinde veya üzerinde meydana gelen içi sıvı dolu keselerdir. Yumurtalık kistlerinin çoğu zararsızdır ve iyi huyludur ve herhangi bir tedaviye ihtiyaç duymazlar. Hatta bazen bu kistler birkaç adet kanamasından sonra kaybolabilir.

Yumurtalık kisti, yumurtalıkların yüzeyinde veya üzerinde meydana gelen içi sıvı dolu keselerdir. Yumurtalık kistlerinin çoğu zararsızdır ve iyi huyludur ve herhangi bir tedaviye ihtiyaç duymazlar. Hatta bazen bu kistler birkaç adet kanamasından sonra kaybolabilir. Ancak bazı yumurtalık kistleri büyür veya kanserli hücreler içerebilir veya yumurtalıklara kan akışını engelleyebilir. Bu gibi koşullar tedavi gerektirir. Yumurtalık kisti Over kist olarak da bilinir. Yumurtalığında kist bulunan kadınların en çok merak ettiği sorulardan biri de “yumurtalıkta kist varken hamile kalınır mı, sağ veya solda over kist bulunması hamileliği engeller mi?” Sorusudur, bu konuda Kadın Doğum Uzmanı Doktorların vereceği cevaba geçmeden önce yumurtalık kistleri hakkında genel bilgi verelim;

Kadınlarda rahimin her iki yanında, her biri badem kuruyemişi boyutu ve şeklinde iki yumurtalık bulunur.  Doğurganlık çağında olan kadınlarda, yumurtalıklarda gelişen ve olgunlaşan yumurta her ay fallop tüpüne gider, böylece regl olayı gerçekleşir. Yumurtalık kistlerinin %15’i kötü huyludur ve kanser riski taşır. Yumurtalık kistlerinin nedeni yumurtlama süreci ve yumurtalıkta follikül olarak bilinen kist benzeri yapının oluşumu ile bağlantılıdır. Yumurtlama döneminde yumurta olgunlaştıktan sonra yumurta bırakmak için folikül yırtılır. Yumurtalık kistleri, follikülün patlamadığı, folikül gelişiminin çeşitli nedenlerden durduğu durumlarda ortaya çıkar.

Yumurtalık Kisti Belirtileri

Küçük ve iyi huylu yumurtalık kistleri 4-8 hafta içinde kaybolur, ancak kistlerin sürekli olarak büyüdüğü durumlarda semptomlar daha uzun süre yaşanabilir. Yumurtalık kistlerinin belirtileri şunlardır;

  1. Kasıklarda ağrı
  2. Cinsel ilişki yaşarken ağrı
  3. Karında basınç ve ağrı, şişlik
  4. Sırt ağrısı ve üst bacak baldır, kalça ağrısı
  5. Şişkinlik
  6. Adet gecikmesi, adet düzensizliği ve adet ağrısı
  7. Karnın alt kısmında dolgunluk ve basınç hissi
  8. Sık idrara çıkma, kabızlık, büyük abdest bozarken ağrı
  9. Göğüslerde hassasiyet şişme, dokununca acıma
  10. Mesane ve rektumda basınç ve ağrı
  11. Büyük abdest bozarken ağrı çekme
  12. Adet öncesi ve sonrası ağrılar yaşama
  13. Bulantı kusma
  14. İdrar yolları problemleri (idrar yaparken yanma, zorlanma vb)
  15. Kilo alma
  16. Adet döngüleri düzensizliği veya anormal adet kanaması veya lekelenme
  17. Mide bulantısı ve kusma
  18. Kısırlık
  19. Halsizlik
  20. Baş ağrısı
  21. Kaburgalarda kas ağrısı

Yumurtalık Kisti Nasıl Teşhis Edilir?

Yumurtalık kistlerini teşhis etmek için kullanılan görüntüleme araçları şunlardır;

Ultrason cihazı: yumurtalık görüntüleme için kullanılan bir görüntüleme cihazı

CT taraması: iç organların görüntülemek için kullanılan bir vücut görüntüleme cihazı

MR: İç organların ayrıntılı görüntülerini görme cihazı

Yumurtalık Kisti İçin Hangi Doktora Gidilir?

Yumurtalık kistinden muzdaripseniz Kadın Doğum Uzmanı Doktora Gitmelisiniz.

Yumurtalık Kisti Ve Çikolata Kisti Varken Hamile Kalınabilir mi?

Hayır engellemez, kist varken de gebe kalınabilir.

Yumurtalık Kisti Tedavisi

Yumurtalık kisti tedavisi yumurtalık kistinin türüne, kişinin yaşına, kistin büyüklüğüne vb çeşitli faktörlere göre değişir. Doktor kist tedavisi için doğum kontrol ilacı reçete edebilir. Yahut kistler ameliyat ile alınabilir.

Yumurtalık kisti ameliyatı sistektomi veya ooforektomi gibi yöntemlerle gerçekleşir. Sistektomi, yumurtalıkların değil, yumurtalıklardaki kistin çıkarılması demektir, oforektomi ise kist olan yumurtalığın çıkarılmasını ifade eder. Kistin kanserli olduğu tespit edilirse, hem yumurtalık hem de rahmin alınması gündeme gelir. Genellikle, menopoz sonrası kadınlardaki kistler kanser riski taşır.

Bu tedavilerin yanı sıra, ibuprofen gibi ağrı kesici, kistin neden olduğu ağrıyı azaltmaya yardımcı olabilir. Papatya çayı içmek de ağrıyı dindirmekte etkilidir. Kabızlık, kistlerin neden olduğu ağrıyı ve diğer belirtileri şiddetlendirebilir, bu nedenle kabızlığa yol açan gıdalardan uzak durmalıdır.

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu’ndan Yumurtalık Kistini Geçiren Kür Tarifi

1 adet orta boy resimde görülen yemeklik soğanı (kırmızı, mor veya kabuğu beyaz olan soğan kullanılamaz) kabuklarını soyup dörde bölün. Önceden kaynatılmış 2 su bardağı klorsuz suya (marketten alacağınız pet şişe suyu kullanabilirsiniz) soğanları ekleyerek 5 dakika daha kaynatın ve içine başka hiç bir şey ilave etmeden öğle ve akşam yemeklerinden önce 1 er bardak bu soğan suyundan tüketin. Soğan kürü‘nü sadece 15 gün uygulayıp bitirin. Soğan kürünün adet döneminde uygulamasının her hangi bir sakıncası bulunmamaktadır. Fakat, etkisi açısından en ideal zaman adet bitiminden en erken 7 gün sonra uygulanmalıdır. Kür uygulandıktan sonra 2. adetinizi görmeden 10 gün önce tekrar 5 gün veya 7 gün bu soğan suyu kürünü uygulamalısınız. Hamile kalmak için soğan suyu küründen sonra kuru incir kürü uygulanmalıdır. (her iki kürü aynı anda uygulamayınız) Uyarı: Soğan suyu kürü 15 günden fazla uygulanmamalı.Bu kürü uygulamaya başladığınızda 2. – 3. günden itibaren akıntılarınızın çözüldüğünü ve ne kadar fazlalaştığını hayretle göreceksiniz.