Boza Neden Gece Satılır, Hamileler Ve Bebekler Boza İçebilir mi?

15 Temmuz 2018
0 Yorum
boza neden gece satilir hamileler ve bebekler boza icebilir mi

Boza darı irmiği su ve şekerden elde edilen kış aylarının vazgeçilmezi olan içeceklerdendir. Kışın havanın soğumasıyla beraber metabolizmamız kendini koruma altına alma ihtiyacı duyar.

Boza darı irmiği su ve şekerden elde edilen kış aylarının vazgeçilmezi olan içeceklerdendir. Kışın havanın soğumasıyla beraber metabolizmamız kendini koruma altına alma ihtiyacı duyar. Enerji harcaması kısıtlanır ve gıdalardan alınan enerji ile vücudumuz ısısını dengede tutmaya, yağ dokusunu korumaya çalışır. Ortaya çıkan bu enerji ihtiyacından dolayı, boza gibi karbonhidrat oranı yüksek, yüksek kalorili, tatlı ve şekerli gıdalara talep artar. Bozanın gece satılmasının nedeni kış aylarında geceleri hava gündüze kıyasla daha da soğur, vücudumuzda enerji açığı meydana gelir, bu enerji ihtiyacını karşılamak için geceleyin canımız boza gibi kalorisi ve karbonhidratı yüksek besinleri çeker. Bu nedenle boza geceleri daha çok talep gördüğünden, satışı daha çok olduğundan hava kararınca bozacılar satışa çıkar.

(Bir iddiaya göre de; eski zamanlarda boza balkanlarda yazın tüketilen bir içecek imiş. Kışları işsiz kalan bozacılar önce trakya sonra da İstanbul’da kışın boza satmaya başlamışlar. Türkiye’de bu yüzden boza tüketimi kış aylarında yapılmaya başlanmış.)

Diyetisyen Merve Yüksek bozanın sağlığa faydaları hakkında şu bilgileri veriyor;

Boza Kişiyi Kanserden Korur

Boza, darının mayalanmasıyla elde edilen bir besinde. İçeriğinde pek çok laktik asit isminde yararlı bakteri bulunur. Bu faydalı bakteriler probiyotik etki gösterirler. Probiyotikler bağırsaklarda bulunan iyi bakterilerdir. Probiyotik bakteriler sayesinde bağışıklık sistemimiz güçlenir, vücut direncimiz artar. Hastalıklara karşı güçlü bir savunma sistemi meydana gelir. Probiyotiklerin kan şekeri, kolesterol ve hatta  ideal kilonun korunmasında da rolleri vardır. Laktik asit bakterilerinin sindirim sisteminde de önemli rolleri vardır; Mide yanması gibi sağlık sorunlarını önler, bağırsak fonksiyonlarını düzenler, hazmı kolaylaştırır, gaz problemini giderir, sizi kabızlıktan korur. Ayrıca bozada bulunan bu faydalı bakteriler, vücudumuzda birikmiş olan toksik, alerjen ve kanserojen maddeleri de yok eder.

Boza Enerji Verir, Halsizliği Giderir

Boza besin değerleri yüksek ve enerji veren bir içecektir. Karbonhidrat ve B vitamini açısından oldukça zengindir. Bu özeliği sayesinde kilo almak isteyenlere, yaşam enerjisi olup halsizlik sorunu yaşayanlara, büyüme çağında olan gençlere, yüksek enerjili diyetle beslenmesi gerekenlere ve ağır iş temposunda çalışanlara önerilebilecek en ideal sağlıklı içeceklerdendir.

Boza Anne Sütünü Artırır

Uzmanlar emziren annenin diyet listesinde mutlaka bozanın olması gerektiğini bildiriyor. Yapılan bilimsel bir araştırmada darıdan yapılan bozanın anne sütünü arttırdığını kanıtlamıştır. Emziren annelerin boza tüketmesi hem anne sütü üretiminde önemli rol oynayan prolaktin hormonunun salgılanması sağlar,  hem de yüksek kalsiyum içeriği sayesinde süt miktarının artmasında etkilidir. Böylece bebeğin kemik gelişimine de katkı sağlanmış olur.

Boza Vitamin Deposudur

Bozada A, B grubu, E vitaminleri, sodyum mineralleri, A, B1, B2, niasin, E ve C vitaminleri kalsiyum, demir, fosfor gibi pek çok vitamin ve mineralden bol miktarda bulunur. 1 çay bardağı bozadaki besin değerleri şunlardır; 240 kalori, 57.5 gr karbonhidrat, 3.5 gr protein ve 0.5 gr yağ. Bu özelliği sayesinde kişiyi vitamin ve mineral eksikliğinden korur. Zengin kalsiyum içeriği ile yetişkinlerde kemik erimesini engeller.

Boza Zayıflara Kilo Aldırır, Şişmanlara Kilo Verdirir

1 su bardağı boza 300 kaloridir. Bu şu anlama gelir; 1 su bardağı bozada neredeyse 2 kase sütlü tatlı kadar kalori vardır. Boza yüksek kalorili bir içecek olduğundan zayıf olup kilo almak isteyenler için eşi bulunmaz bir gıdadır. Zayıflıktan muzdaripseniz beslenmenize her gün boza ilave ederek kısa sürede ideal kilonuza ulaşabilirsiniz. Ancak şayet fazla kilonuz varsa ve diyetteyseniz bu içeceğin tüketiminde sınırlı davranmanız gerekir. Haftada 1-2 defa, 1 çay bardağı boza ara öğün olarak tercih edilebilir. Bozanın içerken genellikle yanına tarçın veya leblebi katılarak içilir.Bozanın üzerine tarçın katarak içmek çok faydalıdır, kan şekerini düzenleyip ani gelen tatlı krizlerini önler ve kişiyi uzun süre tok tutar. Tarçın katılmış boza doyurucu bir besin olduğundan sizi uzun süre tok tutup kilo vermenize yardımcı olur.

Boza hangi koşullarda saklanmalı?

Bozayı serin bir ortamda saklamalıyız, buzdolabında 3-5 gün boyunca bozulmadan saklayabiliriz. 3-5 günden fazla buzdolabında beklemiş olan boza bozulup besin zehirlenmelerine yol açabileceği için buna fırsat vermeyip kısa sürede tüketilmelidir.

Hamilelikte Boza İçilir mi?

Her besinde olduğu gibi aşırıya kaçmamak kaydı ile boza tüketmenin hamile kadınlara ve bebeğe bir zararı yoktur. 

Bebeklere Boza Verilir mi?

Çocuk Doktoru Orhan Sevinç Cura’nın cevabı: ( 9. aydan sonra verilebilir, önce tadımlık başlanır, sonra günde 50 ml verilebilir.)