Denizde kazara bir deniz kestanesine bastığınızda ya da elinize dikkatsizce aldığınızda cildinize batar. Deniz kestanesi çok zararlıdır bu yüzden de acil ve doğru bakımı çok önemlidir.
Denizde kazara bir deniz kestanesine bastığınızda ya da elinize dikkatsizce aldığınızda cildinize batar. Deniz kestanesi çok zararlıdır bu yüzden de acil ve doğru bakımı çok önemlidir. Deniz kestanesi batması durumunda sakin kalmalı ve ciddi enfeksiyonu önlemek için gerekli adımlar izlenmelidir.
Deniz Kestanesi Batması Durumunda Ne Yapmalı?
Çoğu durumda deniz kestanesi batması kendi kendine iyileşmektedir. Bu iyileşme süreci aylar sürebilir, ancak iyileşme sürecine yardımcı olmak için takip edilebilecek adımlar vardır. En önemli şey ise enfeksiyonun takip edilmesidir, enfeksiyon meydana geldiğinde profesyonel yardım alınmalıdır.
Eğer deniz kestanesi cilde battıysa, vücuttaki kestane parçası derhal çıkarılmalıdır. Bu çıkarma işlemi ise cımbızla olabilir. Eğer batan kısmı kendi başınıza tamamen çıkaramayacağınızı düşünüyorsanız hemen bir sağlık uzmanından yardım almalısınız.
Su ve köpükle yıkama: Deniz kestanesini çıkardıktan sonra bölgeyi su ve köpükle iyice ovup temizlemelisiniz. Hatta yıkama sonrası tekrar suyla birkaç kez durulayın. Antiseptik bir temizleyici, hidrojen peroksit veya sadece iyi bir sabun ve temiz su kullanmanız, herhangi bir bakteri enfeksiyonu riskinden kaçınmak için bölgenin temizlenmesi adına çok önemlidir.
Sıcak suda bekletme: Deniz kestanesi batan yeri dayanabilecek kadar sıcak suda bekletme. Suyun aşırı sıcak olmamasına dikkat edin. Dayanabileceğiniz kadar sıcak suda bölgeyi 20 dakika kadar bekletin. Bu yöntem ağrıyı azaltmaya yardımcı olacaktır. Suyun içine biraz ingiliz tuzu ve magnezyum sülfat da ekleyebilirsiniz. Ağrı tekrarladıkça bu işlemi uygulayın.
Deniz kestanesi dikenlerini cımbızlarla çıkarmak, cildin yüzeyinde kırılmalara ve parçalanmaya neden olabilir. Kestane parçaları gitmiş gibi görünebilir ancak devamı derinin derin katmanlarında kalabilir. Bunun için, kişinin etkilenen bölgeyi sirke içinde ıslatması tavsiye edilir. Sirke kestane iğnesinin çıkmasına yardımcı olabilir.
Bir kase sirkeyi hafif ısıtın. Çok fazla sıcak olmamasına dikkat edin. Sonrasında deniz kestanesi batan yeri bu suda 15 ila 20 dakika bekletin. Eğer bunda bekletmek zor olacaksa, ince bir havluyu bu suya batırıp deniz kestanesi batan yerde tutun. Sirke cildi bazen yakabilir. Bu durumda da bu işlemde sirkeyi su ile seyreltmeniz gerekebilir. Sonrasında, herhangi bir küçük siyah leke gördüğünüzde, bu kestanenin dikenlerinin cildin altında olduğu anlamına gelir. Uyguladığınız bu işlem, dikenlerin çıkarılmasını kolaylaştıracaktır.
Eğer deniz kestanesinin tamamı cımbızla alınamadıysa, sıcak ağda iğnenin tamamını çıkarmak için etkili olabilir. Isıttığınız ağdayı deniz kestanesi batan bölgeye sürün ve kurumaya bırakın. Ardından çekin.
Deniz kestanesinde bulunan dikenli kısım zehre maruz kalmayı durdurmak için mutlaka çıkarılmalıdır. Bu dikenli kısım; traş kremini enfekte bölgeye uygulayarak ve ardından tıraş bıçağı ile kazıyarak da çıkarılabilir.
Açık bırakın: Deniz kestanesi batan herhangi bir yeri bir bandajla veyahut başka bir bez ile üzerini örtmeyin. Yaranın açık tutulması, batan iğnenin dışarı çıkmasına yardımcı olacaktır.
Bölgesel antibiyotikler uygulayın: Kızarıklık ve şişlik gibi enfeksiyon belirtileri görüldüğünde, bölgesel antibiyotikler kullanabilirsiniz. Eğer enfeksiyon inatçıysa, doktorunuz daha güçlü antibiyotikler verecektir.
Asetaminofen veya ibuprofen: Ağrıyı hafifletmek için bu ağrı kesicileri sağlık görevlilerin uygun gördüğü şekilde kullanın.
Bakım: Deniz kestanesi iğnesi çıkarıldıktan sonra etkilenen alanın bakımının devam etmesi çok önemlidir. İğneyi çıkardıktan iki gün sonra, bölgeyi sıcak su içinde bekletmeye devam edin ve delinme yaraları kapanana kadar enfeksiyonı önlemek için antibakteriyel bir merhem ve temiz bandaj kullandığınızdan emin olun.
Deniz kestanesi batması sonrası ağrıdan kurtulmak için ibuprofen (Advil, Motrin) veya acetaminophen (Tylenol) gibi reçetesiz satılan ağrı kesiciler kullanabilirsiniz. Bunun dışında batma olan bölgeye Neosporin gibi bölgesel antibiyotik kremleri de günde 3 defa uygulayabilirsiniz. Eğer batma bölgesi kaşıntılı ise bölgesel hidrokortizon kremler de kullanabilirsiniz.
Deniz Kestanesi Batması Başka Problemlere Yol Açar Mı?
Eğer deniz kestanesi batması tedavi edilmezse, bazı ciddi komplikasyonlara sebep olabilir. En yaygın olan komplikasyon ise, çok hızlı bir şekilde ciddi olabilen delinme yaralarından kaynaklanan enfeksiyondur.
Eğer deniz kestanesi iğnesi vücutta kırılırsa ve daha derine inerse sinir ve kemiklerde yaralanmaya sebep olabilir. Bu da doku ölümü, eklem tutulması veya kireçlenmeye sebep olabilir. Nekroz veya doku ölümü yaşıyorsanız hemen hastaneye gitmelisiniz.
Deniz Kestanesi Batması Ölümcül Müdür?
Bazı deniz kestaneleri diğerlerine oranla daha tehlikeli olabilir. Bunlar çok tehlikeli olup ölümcül sonuçlar doğurabilmektedir. Böyle bir durumdan şüpheleniyorsanız; sağlık kuruluşuna gitmelisiniz.