Kedi alerjisi; kedi tüyü, tükürüğü, gözyaşları, derisi ile temas edilmesinden kaynaklanan alerjiye denir. Kediye karşı alerjisi olan kişilerde, bu hayvana dokunduktan sonra hapşırma, öksürme, ciltte kızarıklık gibi belirtiler ortaya çıkar.
Kedi alerjisi; kedi tüyü, tükürüğü, gözyaşları, derisi ile temas edilmesinden kaynaklanan alerjiye denir. Kediye karşı alerjisi olan kişilerde, bu hayvana dokunduktan sonra hapşırma, öksürme, ciltte kızarıklık gibi belirtiler ortaya çıkar.
Kedi Alerjinin Sebepleri Nelerdir?
Kediler; alerjiye yol açan farklı tipte alerjen veya protein üretirler. Bu alerjenler genellikle kedinin derisinde veya tükürüğünde olurlar. Eğer kediye alerjiniz varsa ve kedi alerjeni akciğerlere giriş yaptıysa, alerjenler antibiyoktiklerle birleşirler ve belirtilere yol açarlar. Danger; kedi ve köpekler dahil kürklü ve tüylü hayvanlarda bulunan en inatçı alerjendir. Bu alejenler küçük kepek benzeridir. Bunun yanında idrar ve tükürükteki proteinler de alerji oluşumuna yol açabilir ve astımı azdırabilir.
Kişide genetik bir takım özellikler de alerji yaşamada rol sahibidir. Yani alerjisi olan aile bireylerinde alerji görülme ihtimali yüksektir.
Bağışıklık sistemi; bakteri ve virüs gibi vücuda zarar veren maddelerle savaşmak için antibiyotik üretmektedir. Alerjisi olan kişilerde; alerjen madde zararlı olarak algılanır ve bağışıklık sistemi antibiyotik üretmeye başlar. Bu durum da kaşıntı, burun akıntısı, ciltte lekeler ve astım gibi belirtilere yol açmaktadır.
Kedi alerjisi durumunda, alerjenler kedinin ölü deri, tüy, tükürük ve hatta idrarından kaynaklanabilir. Kedide bulunan alerjilerle temas halinde olmak alerjik reaksiyonlara yol açabilir. Kedideki alerjenler kıyafet, hava, yatak ve mobilya gibi yüzeylerle taşınmaktadır.
Bu alerjenler yalnızca bağışıklık sistemi aşırı hassas olan kişileri etkilemektedir. Bu durumdaki kişilerde vücut alerjenleri zararlı bir istilacı olarak algılamaktadır. Vücudun bu alerjenlere karşı verdiği reaksiyon bazı alerji belirtilerine yol açmaktadır.
Kedi Alerjisi Belirtileri Nelerdir?
Kediye karşı alerji oluşumunda yaşanan belirtiler hafiften şiddetliye kadar farklı derecelerde olmaktadır. Bunlar; gözlerde şişlik, kızarma, kaşıntı ve sulanma, burun tıkanıklığı, burunda kaşıntı, hapşırma, kronik boğaz ağrısı, boğaz kaşıntısı, öksürme, hırıltı, astım, ateş, ciltte lekelenme ve kaşıntı.
Bazı kişilerde vücut alerjenlere karşı tepki olarak yüz, boyun ve üst göğüste kızarıklıklara sebep olur.
Kedi alerjisi belirtileri genellikle kedi ölü hücreleri, tükürük ve idrar ile temasından kısa bir süre sonra görülmektedir. Astım olan insanların %30’unda kedi ile temas sonrası ciddi ataklar yaşanmaktadır.
Kedi alerjisi belirtileri şunlardır:
Kedi Alerjisi Nasıl Teşhis Edilir?
Kedi alerjisini tespit etmek için cilt testi ve kan testi yapılabilir. İki tür cilt testi vardır: cilt prik testi ve intradermal cilt testidir. İki test de hızlı sonuçlar vermektedir ve kan testinden daha az maliyetlidir.
Bazı ilaçlar cilt testini etkileyebilir, bu nedenle doktorunuzla hangi testin sizin için en uygun olduğu konusunda konuşmalısınız. Cilt testi genellikle test sırasında şiddetli reaksiyonlar olasılığı nedeniyle bir alerji uzmanı tarafından yapılmaktadır.
Kedi Alerjisi Nasıl Tedavi Edilir?
Alerji olmadan önce alerjenlerden uzak durmak en iyisidir. Ancak alerji olduktan sonra şu yöntemler yardımcı olacaktır:
Kedi Alerjisi Nasıl Önlenir?
Kedi Alerjisi Bitkisel Tedavisi
Isırganotu Çayı
Isırgan otu yaprakları güçlü antihistamin özellikleriyle hayvan alerjisi durumunda histamin üretimini önler. Isırgan kökü; içinde bulunan iltihap sökücü özellikleri sayesinde burun kanallarındaki tıkanıklıkları açar.
Çuha Çiçeği Yağı
Çuha çiçeği; yatıştırıcı özellikleriyle bilinmektedir. Bu bitki; çok gerekli nemlendirmeyi sağlayarak ciltte kaşıntı, tahriş ve kızarıklığı geçirir. Çuha çiçeğinde bulunan doğal olarak ortaya çıkan kaşıntı karşıtı özellikleri kedi sebepli tahriş olmuş ciltteki kaşıntıyı azalmaya yardımcı olacaktır.